miramar69 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) Tu coś więcej o niej piszą, ale to suche fakty na papierze: http://omna.pl/kamera-sportowa-omna-sj5050-ultra-hd-4k-pilot-2x-lcd-wifi-3x-baterie-1050mah-kij-wodoszczelna-obudowa-004,a3115.html i tu: a tu filmik nią nagrany: Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Prawdopodobnie wina karty, stestuj przy tej odpowiedniej czyli karcie oznakowanej jako class 10. Oczywiście swoje też robią drgania które przy ostrej jeździe po lesie robią swoje. Oby wiele z tego wyeliminowała szybka karta, bo inaczej marnie ją widzę jako kamerę sportową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 jeśli 1080p, HDR, podkręcona ekspozycja, to karta może mieć znaczeniezwłaszcza, że rzeczywiste parametry kart często znacząco odbiegają od deklarowanych i są podawane jako max 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Lepiej dopłać i kup GoPro. GP nie ma podróbek, nie ma GP4000000 czy 5000000000000 albo innych. Nie trzeba się wpatrywać w zdjęcie na allegro. GoPro jest tym czym jest czyli standardem kamer akcji. Jak się idzie w tańsze rozwiązania to niestety więcej czasu stracisz myśląc czy dobrze wybrałeś niż faktycznie używając sprzętu. A Tobie @godski się dziwię bo znam Twoje podejście do naszej pasji i to trochę tak jakbyś sobie zamówił echo z chińskiej firmy no name.Nie masz co się dziwić . Chińskiej kamerki no name bym nie kupił. A SJCAM z tego co wiem tamtejszy lider w tej dziedzinie.Huawei to też chińska marka. Mam od ponad roku tel. i następny też będzie z tej firmy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Oby wiele z tego wyeliminowała szybka karta, bo inaczej marnie ją widzę jako kamerę sportową zmienisz karte i powinno śmigać !! miałem mega problem z SJ5000+ , po włożeniu karty nagrywało mi jeden filmik 20 min inne niby też ale nie szło ich otwierać . ten co się nagrałe też mega przycinał i słabo to wyglądało Kupiłem karte 30mb/s z biedry po przecenie i wszystko śmiga aż miło ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Matig, proszę bardzo już na samym początku testu który wstawiłeś, nic nie obrabiałem wyciąłem tylko z filmu i przykadrowałem. Jak to jest według ciebie podobna jakość no to sory...Ten kadr jest zaraz po przejściu z jasnego w ciemne, chinol sobie z tym totalnie nie radzi gubi ostrość a w cieniach są po prostu mydliny. Drzewo to czarna plama samochody rozmazane tragedia. Jak będziesz łowił ryby wleziesz ze słońca w cień i akurat Ci weźmie to na GP zobaczysz co się stało a na SJ niestety zobaczysz mydliny.Popatrz sobie chociażby na linie krawężnika co widać na GP a co na SJ.... Czerwony samochód po lewej która kamera pokazuje zarys rejestracji?Drugi samochód po prawej na parkingu to chyba nissan terano, na podstawie kadru z której kamery można to stwierdzić? Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez Krisu23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Może jeszcze przepały czyli to co gubi każdą kamerkę akcji - sytuacja gdy z ciemnego patrzy w jasne. Popatrz na budynki w tle i na niebo daje do myślenia? Po lewej stoi honda crv na GP widać szyby, na SJ widać szyby z boku?- przepala ją bo jest jasnego konkretnie białego koloru. W GP da się przepały częściowo wyeliminować zmieniając pomiar światła na punktowy ale tylko jeśli kamerka stoi nieruchomo macie takie ustawienie w SJ? Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez Krisu23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Na moje to honda hrv Z resztą się wypada zgodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 W SJ masz takie ustawienia jak ekspozycja, balans bieli, iso, i wiele innych. Z doświadczenia wiem, że zmiana tych ustawień daje czasem kolosalne różnice. Czy pomiar punktowy jest w sj5000x nie wiem nie mam tej kamerki, ale niedługo powinienem ją mieć, bo będzie to następna po sj 4000. Nie zapominaj, 680 zł vs 1800 zł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Kolejne dwa: Też dają do myślenia ops, co jest grane ? I trzeba dodać że sj 4000 na tych filmach cały czas na ustawieniach auto. Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez MATIG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 przede wszystkim trzeba sobie zadać pytanie czego potrzebujemy żeby nie było, to raczej święty nie jestem i należę do grona gadżeciarzy i to wiecznie niezadowolonych, ale .. wybierając kamerkę w pierwszym rzędzie ustawiłem sobie budżet - max 500zł, a najlepiej mniej i wtedy obejrzałem kilkadziesiąt filmików z SJ i zadałem sobie pytanie czy do moich "zastosowań" coś takiego mi wystarczyodpowiedź była - TAK, czy mogło by być lepiej, zapewne, ale wtedy zadałem sobie następne pytanie - po co ? obierając taką filozofię nie ślęczałem na samplami z porównaniami i nie analizowałem , bo po co - skoro patrz wyżej a podejście Kolegi (w moim przypadku) sprowadzało by się tylko do marketingowego "budzenia potrzeby" lub udowadniania sobie słuszności wydania cztero czy pięciokrotnie większej kasy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Ciekawe czemu profesjonalne firmy zajmujące się robieniem filmów z wykorzystaniem kamer akcji wybierają GoPro. Na przykład RedBull który robi najlepsze na świecie filmy snowboardowe, motocyklowe itd. Idąc tropem, że SJ 500000000 jest lepsze powinni korzystać z ich kamer żeby zagwarantować sobie najwyższą możliwą jakość nagrań. A korzystają z GoPro ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) No tylko że tam czynnikiem dodatkowym jest sponsoring , nie tylko jakość kamery ... Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Dobry wybrałeś przykład, RedBull jako firma nie zastanawia się czy coś kosztuje 1000 czy 2000 zł, bo hajs mają, również sponsorzy robią swoje.. I źle się wyraziłeś, sjcam czy sj 5000x czy sj4000 , nie są to kamerki lepsze od najwyższego modelu gopro, mają po prostu zbliżoną w jakimś stopniu jakość nagrywania i są kilkakrotnie tańsze, co właśnie pokazuje wyżej. Nigdy nie stwierdziłem że sj 4000 jest lepsza od hero4 be, po prostu ta pierwsza jest dużo bardziej opłacalna, jeżeli nie ma się nie wiadomo jakich wymagań, typu nagrywanie w 2k czy 4k. Osobiście wg. mnie 1080p 30 fp w dobrej jakości jest mega wystarczające do filmików wędkarskich czy innych..temu podobnych. PS: Jak sjcam M20 będzie topowym modelem tej firmy i będzie nagrywać najlepiej spośród reszty modeli przy czym cena będzie poniżej 1k pln, to będzie kolejny hit. Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez MATIG 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Ciekawe czemu profesjonalne firmy zajmujące się robieniem filmów z wykorzystaniem kamer akcji wybierają GoPro. Na przykład RedBull który robi najlepsze na świecie filmy snowboardowe, motocyklowe itd. Idąc tropem, że SJ 500000000 jest lepsze powinni korzystać z ich kamer żeby zagwarantować sobie najwyższą możliwą jakość nagrań. A korzystają z GoPro ... tak naprawdę sam sobie odpowiedziałeś na pytanie drążone w tym wątku .... i będę uparty jak osioł http://jerkbait.pl/topic/65158-filmiki-wędkarskie-wybór-kamery/?p=1891779 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Dobra poddaję się bo głowa muru nie przebiję. To wy sobie nagrywajcie SJm2000 czy jak mu tam a ja sobie kupię kolejne GoPro jak wyjdzie. Niech każdy nagrywa czym chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Dobra poddaję się bo głowa muru nie przebiję. To wy sobie nagrywajcie SJm2000 czy jak mu tam a ja sobie kupię kolejne GoPro jak wyjdzie. Niech każdy nagrywa czym chce. Pełna zgoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Andrzej jak będziemy razem na rybach co się pewnie jeszcze zdarzy to zrobimy porównanie sami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Andrzej jak będziemy razem na rybach co się pewnie jeszcze zdarzy to zrobimy porównanie sami .Uparty jesteś . Ja wiem że SJcam pewnie jest gorsza . Tylko że w tym wypadku nie potrzebuję nic lepszego niż markowa chińska kamera. Po co przepłacać. To tak jak z wędkami. Łowię wędkami za 500-700 zł chociaż stać mnie na dużo droższe. Ale nie widzę takiej potrzeby.Ale np. w przypadku silnika nie wziąłem Parsuna tylko Yamaszkę i Tośkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 A kołowrotki jakie masz ? Ja łowię wędkami od rodbuilderów i takimi za dwie stówy też. Kwestia do czego co jest potrzebne. Nie mam zamiaru kupować sobie SJ5000 bo to nie w moim stylu, ale jak będzie okazja porównać z kamerą kolegi to nie omieszkam. Więc liczę na Ciebie. Peace and love wszyscy użytkownicy kamer akcji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 A kołowrotki jakie masz ? Ja łowię wędkami od rodbuilderów i takimi za dwie stówy też. Kwestia do czego co jest potrzebne. Nie mam zamiaru kupować sobie SJ5000 bo to nie w moim stylu, ale jak będzie okazja porównać z kamerą kolegi to nie omieszkam. Więc liczę na Ciebie. Peace and love wszyscy użytkownicy kamer akcji.Peace. Mam tylko jedną Stelkę 98 i 2 Twinki SW. Stelka leży w gablocie bo szkoda mi tego używać jak mam inne młynki. Twinki pod Szwecję leżą. Pozostałe Stelki i Twinki sprzedałem . Wystarczy mi Biomaster i Aero. Moje podstawowe młynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Ja mam sjcam 4000. Ale moim zdaniem prawdą jest to, że GP lepiej radzi sobie w złych warunkach oświetleniowych...szczególnie przy gwałtownych zmianach oświetlenia i tutaj nie mam wątpliwości. Wybrałem SJCAM bo cena GP trochę mnie zniechęciła. Druga sprawa, że jakość jaką proponuje sj4000 jest dla mnie w zupełności wystarczająca 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Tak nawiasem mówiąc w GP też są dostępne ustawienia iso, balans bieli, kolor itd. Trzeba tylko włączyć ProTune a później "wywołać" film np w GoPro studio albo w czymkolwiek innym ja to robię w Vegasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) Zapewne, nie inaczej . Co do programu sony vegas to najlepszy według mnie program do "szybkiej, łatwej" obróbki filmów. Używam, polecam. Coś tam się zrobiło dzisiaj przy kawie z wcześniej nagranych materiałów, ino wyrenderować .. tylko że z rybami w materiale marnie.. Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez MATIG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi