Skocz do zawartości

Shimano Technium FD

kleniu25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

co do opinii o technium fa, fb, fc czy porównywania ich do innych konstrukcji  na jb.pl jest kilka słow, to o Technium FD nie ma prawie niczego, albo jakieś szczątkowe info porozrzucane po różnych tematach.

Stąd ten temat i prośba  o opinie dotyczące nowego techniuma, rózniącego się od poprzednich x shipem i po za tym to chyba nie wiele czymś więcej.

techfd.jpg

Tak więc proszę o opinie osób które miały z nim styczność. Stare techniumy były wytrzymałe, a co z tym najnowszym?

Z własnego oglądania powiem, że praca bardzo fajna, maślana, ale to tylko na sucho w sklepie. Silny precyzyjny hamulec i dodatkowa szpula w komplecie.

Używa ktoś i ma jakieś swoje spostrzeżenia i opinie o nim?

Edytowane przez kleniu25

Literka po F jest oznaczeniem rocznika (generacji) kołowrotka, A to najstarszy  rocznikowo-generacyjnie model, D najmłodszy...proste.

Dzięki, ale to akurat banał i oczwistość i nie o to mi chodzi. Napisałem, że o starszych trochę wiadomo i że były naprawdę wytrzymałe.

FD jest najnowszym techniumem i chodzi mi o konkretne opinie z użytkowania tego modelu, najlepiej w wielkości 40, ale wszelkie inne opinie o innych rozmiarach także mile widziane.

Pierwsza różnica po rozkręceniu to drugie łożysko pod pinionem.

Można dołożyć łożysko pod korbą z prawej strony i dla kombinatorów na wormshafcie - jego tylna część (element 6493).
Element 12592 zrobiony z "plastyku". Konstrukcja fajna i ciekawie kręci, mają ją znajomi i zadowoleni przy przynętach do 30g ( rozmiar 4000). Koledzy łowiący klenie, jazie oraz kropki korzystają z rozmiaru 2500 i również zadowoleni. Układanie cienkich plecionek jak i żyłek - bardzo ładne. 

Jeśli chodzi o moje zdanie - w tej półce cenowej rewelacja. Smaru na dzień dobry dają sporo  ;)

No i druga metalowa szpulka - taka sama.

Nie mam wiedzy co do materiałów z jakich zrobione są komponenty wewnątrz, tutaj proszę o głos bardziej doświadczonych kolegów.

Edytowane przez michcio
  • Like 1

Jeśli uda Ci się gdzieś namierzyć to bierz 4000 lub 5000 FB. Zakupiłem 5000 FB pod pletkę 20 lb i duże przynęty szczupakowe, jestem bardzo zadowolony i ogarniam właśnie drugą sztukę na zapas. Seria FB to cięższe i bardziej pancerne kołowrotki. Przed zakupem oglądałem i dowiadywałem się na temat serii FD - do cięższego łowienia mi ją odradzano.

Literka po F jest oznaczeniem rocznika (generacji) kołowrotka, A to najstarszy rocznikowo-generacyjnie model, D najmłodszy...proste.

Patrz a ja głupi całe życie uważam, że fd to front drag - przedni hamulec

A RD - rear drag - tylni hamulec

Zresztą jakby nie było zawsze te oznaczenie pasowały

• Like 1

• 11 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...