Skocz do zawartości

Robótki Dawidoss`a

Dawidoss

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy projekt kija na blanku muchowym Flextec CRX 88 5/6 270cm  w 3-składzie.

Blank pozyskany z muchówki, oskrobany z lakieru będzie ubrany:

Minima 4 Match - 25 , 12 , 8 , 5

Minima 4 - LV 4 do końca (zamówiłem 5 ale zobaczymy jak to wyjdzie po przymiarkach).

Szczyt- PacBay XFXZT MicoTop 4/ 2.0 mm

Uchwyt-zamiennik SKSS16 z insertem z plastrów Burl Copano mix ciemny

​Rękojeść z plastrów i korkogumy na końcach.

Nici- ProWarp w 2 kolorach 862 i 561 rozmiar A

Lakier- Lamar ThreadMaster LitleBuild 2x10ml

c339338126712c87gen.jpg

f9b368f62ec51d00gen.jpg

Uchwyt i 3 przelotki jeszcze w dorodze ale już jest prawie wszystko.

• Like 2

Pytanko takie, mogę użyć żywicy poliestrowej do sklejenia plastrów korka/korkogumy i uchwytu kołowrotka?

Kup 2 składnikowy klej epoxydowy o bezbarwnej spoinie,przyda sie też do wklejenia uchwytu i korka na blank,poliester zostaw do łatania dziur matą szklaną w nadkolach :) ,chyba że lubisz ten poliestrowy smrodek :P .

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

Mnie tylko troszkę zastanawia fakt zastosowania aż tak wielkiej przelotki startowej ...25?!???  Nie lepiej od 20 ? Ba! Nawet 16 zacząć ? W  końcu  to blank muchowy a nie dalekosiężna boleniowa armata i domyślam się , że kolowtorek też będzie nie za wielki :) Taka moja dobra rada i propozycja  :)

Pozdrawiam

Edytowane przez PolMart
  • Like 1

Mnie tylko troszkę zastanawia fakt zastosowania aż tak wielkiej przelotki startowej ...25?!???  Nie lepiej od 20 ? Ba! Nawet 16 zacząć ? W  końcu  to blank muchowy a nie dalekosiężna boleniowa armata i domyślam się , że kolowtorek też będzie nie za wielki :) Taka moja dobra rada i propozycja  :)

Pozdrawiam

moim zdaniem od 16 było by najlepiej...

Pytanko takie, mogę użyć żywicy poliestrowej do sklejenia plastrów korka/korkogumy i uchwytu kołowrotka?

Korek możesz spokojnie skleić wikolem (taki biały) do drewna. Trzyma znakomicie. Uchwyt już 2-składnikowy epoxy. Tego epoxy do korka również możesz użyć :)

Co do przelotki startowej 25 to wcale nie jest zle. Mozna od 20 lub 16 ale z mojego doswiadczenia 16 sprawdzi sie pod jigi i bardziej lotne wabie na plecionce, 20 to dla mnie kompromis, a 25 pod zylke i nieloty sprawdza sie najlepiej. Osobiscie przezbrajalem ostatnio kijek z 20-10-6 na 25-12-8-5 i dziala lepiej.

• Like 1

Najważniejsze to zrobić właściwy stożek ....jeśli dobrze dobierzesz przelotki - jak w tarczy strzeleckiej (do pewnego momentu) i na M16 będziesz miotał małymi wobkami :) Tak mi się wydaję  :) 

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na dalszy ciąg:)

Sam jestem ciekaw jak to wyjdzie, a że kijek będzie do malutkich wobków jaziowo-kleniowych i smużaków to 25 powinno sprawdzi sie wyśmienicie.

Teraz czekam na chwile wolnego czasu i biorę się za niezbędne maszynki  do pracy.

Wraperek, Tokareczka z wiertarki i ścisk do rękojeści.

Pilnik cylindryczny już zmontowałem  z kawałka blanku i papieru ściernego, cieńszy koniec ma 5mm a grubszy 9mm.

Gradacja papieru  80.

Papier trzyma bardzo mocno a, że jest na materiale to sie nie kruszy. Wśtępna przymiarka juz zrobiona, działa jak należy :)

bf7f0be7a6d29277gen.jpg

Edytowane przez Dawidoss
  • Like 1

Najważniejsze to zrobić właściwy stożek ....jeśli dobrze dobierzesz przelotki - jak w tarczy strzeleckiej (do pewnego momentu) i na M16 będziesz miotał małymi wobkami :) Tak mi się wydaję  :)

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na dalszy ciąg:)

stożek to jedno, pamięć kształtu linki to drugie, tak jak wczesnej pisałem z mojego doświadczenia dłuższy stożek, na większych ringach pod żyłke i nieloty jest lepszy, ale to tylko moja opinia

• Like 2