popper Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 .............jak wiem ze albo nie dbam o wedki lub beda one czesto narazone na roznego rodzaju "urazy" to nie ma sie co pchac w drogie kije.Ale wędzisko, to nie panna młoda. Wystarczy transportować i przechowywać w pokrowcu i tubie, która zabezpieczy przed urazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phelela Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Czy jest ktoś zorientowany w temacie kto mógłby odpowiedzieć mi na pare pytań .Otóż byłem pewien że grafit wysokomodułowy zarezerwowany jest dla wędzisk z górnej półki . Ale wchodząc dziś na ofertę naszego rodzimego Robinsona zgłupiałem , wędki mające 62 mln PSI gdzie gdzieś wyczytałem.ze tyle ma węgiel VI generacji st croix są w cenie około 300 zł a 70 mln psi 350 zł . Gdzie wędki innych firm o podobnych parametrach są parę razy droższe . Skąd wynikają te różnice ,na co ma wpływ ta wysokomodulowosc grafitu ( wyczytałem że sztywność i czułość ) ?Oraz czy ktos wie np St.croix grafit VI generacji i V ile to PSI? Ogólnie fajnie jakby ktoś napisał co i jak z czym to się je i czy Robinson nie robi ludzi w bambuko w tym wypadku . Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phelela Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Czyli Robinson w tym wypadku ściemnia klientów tak ? A jaka jest modułowość grafitu st croix albo graphiteleader jest gdzieś jakaś rozpiska posiada ktoś takowa wiedze ? Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Czyli Robinson w tym wypadku ściemnia klientów tak ? A jaka jest modułowość grafitu st croix albo graphiteleader jest gdzieś jakaś rozpiska posiada ktoś takowa wiedze ? Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka Polaczylem tematy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 To jet to samo , co zawartość cukru w cukrze... czyli jest węgiel IM6 i "węgiel IM6".Osobiście to Ja już widziałem napisy IM10 na sprzedawanych w naszych sklepach pod rożnymi znanymi markami topowych wyrobach , a tak naprawdę nie dorastają do "podstawowego" grafitu . ... a jak czytam te górnolotne napisy , to zaraz mi się przypominają kabarety - "chłyt marketyngowy" ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Czyli Robinson w tym wypadku ściemnia klientów tak ? A jaka jest modułowość grafitu st croix albo graphiteleader jest gdzieś jakaś rozpiska posiada ktoś takowa wiedze ? Robinson nie tyle ściemnia,co próbuje za pomocą reklamy zdobyć klienta.Klienta,który uwierzył,że wysoki moduł użytego węgla jest wyznacznikiemfinalnej jakości wędziska. - Włókno jest sprzedawane na giełdzie materiałowej.Kupują go wielcy i mali.Wielcy "na dzień dobry" płacą mniej.- Z włókna powstają maty. Wielcy mają dostęp do nowoczesnych technologi.Mali "dziergają" w prymitywnych warsztatach. Dotarliśmy do etapu,gdzie liczy się Know-how. (Tu mniej liczy się wielkość).Najlepsi wiedzą jak układać matę,jaką zastosować żywicę,jak ją utwardzać. ... tych "jak" jest multum. (można jeszcze wspomnieć o parku maszynowym) Jesteśmy w miejscu,gdzie teoretycznie z identycznego modułu włókna powstałycałkowicie inne blanki.Oczywistym jest,że mają różną cenę.Po uzbrojeniu cenygotowego wyrobu (wędek) jeszcze bardziej się rozjadą. Reasumując,szukając wymarzonego kijka nie sugeruj się tak bardzo cyferkami(mam na myśli nie tylko miliony psi,ale i $). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phelela Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 (edytowane) Robinson nie tyle ściemnia,co próbuje za pomocą reklamy zdobyć klienta.Klienta,który uwierzył,że wysoki moduł użytego węgla jest wyznacznikiemfinalnej jakości wędziska. - Włókno jest sprzedawane na giełdzie materiałowej.Kupują go wielcy i mali.Wielcy "na dzień dobry" płacą mniej.- Z włókna powstają maty. Wielcy mają dostęp do nowoczesnych technologi.Mali "dziergają" w prymitywnych warsztatach. Dotarliśmy do etapu,gdzie liczy się Know-how. (Tu mniej liczy się wielkość).Najlepsi wiedzą jak układać matę,jaką zastosować żywicę,jak ją utwardzać. ... tych "jak" jest multum. (można jeszcze wspomnieć o parku maszynowym) Jesteśmy w miejscu,gdzie teoretycznie z identycznego modułu włókna powstałycałkowicie inne blanki.Oczywistym jest,że mają różną cenę.Po uzbrojeniu cenygotowego wyrobu (wędek) jeszcze bardziej się rozjadą. Reasumując,szukając wymarzonego kijka nie sugeruj się tak bardzo cyferkami(mam na myśli nie tylko miliony psi,ale i $).Ale czy kazdy węgiel jest taki sam czy różnią się między sobą jakimiś konkretnymi parametrami czy ten sam wegiel używa dajmy na to Jaxon do produkcji mat i ten sam używa nie wiem st croix czy ktokolwiek tam inny , czy jest węgiel lepszy i gorszy jakościowo ? Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka Edytowane 27 Października 2019 przez phelela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 Materiał jest lepszy i gorszy. Samo pojęcie węgiel, stosujemy bardzo ogólnie, kryje w sobie liczne spectrum materiałów, różniących się między sobą właściwościami. Niestety aby mieć wiedzę na temat owych właściwości, trzeba trochę tychże materiałów przerobić. Ostatecznie, dochodzi jeszcze parametr zbieżności blanków i korelacja z grubością ścianek. Myślę, że choć nie jest to skomplikowane, bez demonstracji manualnej może być niejasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 Ale czy kazdy węgiel jest taki sam czy różnią się między sobą jakimiś konkretnymi parametrami czy ten sam wegiel używa dajmy na to Jaxon do produkcji mat i ten sam używa nie wiem st croix czy ktokolwiek tam inny , czy jest węgiel lepszy i gorszy jakościowo Teoretycznie włókno o zadanych parametrach,winno te parametryutrzymywać,niezależnie kto je produkuje. Problem w tym,że żaden producent z branży wędkarskiej włókien ani żywicsam nie wytwarza.Nawet maty powstają w wyspecjalizowanych wytwórniach.Potentaci mogą jednak zlecać "utkanie" maty według własnego projektu. Praktycznie wszystkie firmy typu Jaxon, Dragon, Konger jedynie zamawiajągotowe blanki (nie produkują mat). Tak więc dyskusja o jakości użytego węgla zaprowadzi nas w ślepy zaułek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 Firmy produkujące blanki zamawiają stosowne maty do ich produkcji. Odpowiednia grubość maty, jej parametry, materiał z jakiego jest wykonana to już tajemnice danej firmy.Dopiero z maty powstaje produkt, czyli fachowiec np. B Loomis pracuje nad powstaniem blanku a to jego zbieżności, grubości szczytówki i dolnika, zastosowania odpowiedniej żywicy, nawinięcia na mandrel , wygrzewania czy też wypalania w piecu. Nie będę się mądrzył, bo te sprawy znam pobieżnie, ale to cały proces produkcyjny w dużej mierze zależny od konstrukcji i doświadczenia twórcy. To lata pracy, testów i wielu innych zabiegów by powstał produkt finalny przydatny do połowu.To tak jak z rzemieślnikami, dostaną taki sam materiał a wyjdą z tego dwa prawie podobne produkt, ale prawie robi często wielką różnicę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi