Skocz do zawartości

BUG GRANICZNY

Maticsh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukam info odnośnie Bugu granicznego w okolicach Pratulina. W weekend może będę w okolicy i wpadłem na pomysł, aby zawitać tam może z kijkiem :)

Jak wygląda tam poziom wody? Na innej stronie o stanach wód w Polsce informacje nie są zachęcające...

No i oczywiście czy warto tam poszukać na przykład bolenia czy innego drapieżcy? Na Bugu granicznym byłem ostatnio za dzieciaka dłuuugie lata temu, a jest okazja tam wrócić i pomachać ;)

Pzdr

Edytowane przez Maticsh

• 2 lata później...

Witam pora założyć ten temat bo uważam że bug graniczny to coś całkiem innego od gnojna przez woroblin łęgi nepłe sławatycze to rzeka całkiem inna o innym harakterze inna specyfika łowienia mnustwo powalonych drzew no i ten wąwuz 4 metrowy a czasem 5,6,8 metrów a w dole nasza ukochana rzeka . 11 11 się wybieram to zdam relację

Witam pora założyć ten temat bo uważam że bug graniczny to coś całkiem innego od gnojna przez woroblin łęgi nepłe sławatycze to rzeka całkiem inna o innym harakterze inna specyfika łowienia mnustwo powalonych drzew no i ten wąwuz 4 metrowy a czasem 5,6,8 metrów a w dole nasza ukochana rzeka . 11 11 się wybieram to zdam relację

Ooo matko... Jest już temat o Bugu. Zarówno granicznym jak i o ,,polskim".

Bug graniczny od Gołębi po cerkiewkę przed Kosmowem przeszedłem metr po metrze  . Fantastyczna rzeka , dzika , pokręcona . Wyzwanie dla wędkarza i jego sprzętu . Bardzo rybna była gdy łowiłem tam kilkanaście lat temu . Sandacze , szczupaki , okonie , sumy , boleni mnóstwo . Wybierając się nad ten odcinek proponuję zabrać mocniejszy sprzęt a to z uwagi na czające się wielkie wąsy a także podwodne zwaliska drzew na których mozna pozbyć się kilkudziesieciu przynęt dziennie . Bywały dni , że wracałem do domu z kilkoma gumkami , woblerami w pudełku  . W Gołębiu grasował "gang łepków" . Na grubych sznurach wrzucali do rzeki konary , gałęzie na których to wędkarze rwali swoje przynęty . Totalne zadupie , bieda i chłopaki sobie w ten sposób organizowali dobre i łowne przynęty . Ostatni raz wędkowałem w okolicach Kryłowa pewnie sześć lat temu . Połowiłem niewielkich sandaczyków i szczupaczków . Warto tam pojechać , chociażby raz w życiu zobaczyć prawdziwy skansen  i w ekstremalnych warunkach zmierzyc się z wąsem po którym w garści zostanie kikut wędki , ewentualnie rozgięty kuty hak ;)  Z uwagi na charakter rzeki , jej dzikość z całą świadomością mogę powiedzieć , że w granicznym Bugu pływają ryby nie do wyjęcia na wędkę .

• Like 6

Ukraińcy , podrywki , prąd i granaty były nad Bugiem od zawsze . Wtedy gdy ja regularnie wędkowałem , pojawiali się ale nie wszędzie bo nie wszędzie jest dobry dostęp do rzeki . Co do samego łowienia ryb wymiarowych czy też nie to nigdy łatwo nie było  tak z uwagi na wszędobylskie zaczepy podwodne , czy też samo dojście do dobrej mety mogło niekiedy zakończyc się tragicznie . Sliskie , strome glinkowate brzegi a nawet te w miarę dostępne były niebezpieczne . Szczególnie jak wąs sie meldował na dobrej mecie sandaczowej .

studnia czy wąwuz? ;)