Skocz do zawartości
  • 0

Zmiany dotyczące możliwości edycji wiadomości

admin

Pytanie

Cześć,

Z dniem dzisiejszym wprowadzam brak możliwości edycji wiadomości na forum po 60 minutach od publikacji. Z tego ograniczenia została zwolniona grupa osób, które wykupiły ogłoszenia komercyjnie na giełdach. 

Zatem po publikacji wpisu mamy 60 minut na edycję. Po tym blokujemy taką możliwość. 

W przypadku giełdy jeśli ogłoszenie traci swoją ważność prosimy o zmianę tytułu wątku na NIEAKTUALNE. Zawartość ogłoszenia aktualizować w kolejnych wpisach.

Pozdrawiam

Remek

• Like 6

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czyli jak chcę teraz obniżyć cenę w ogłoszeniu to piszę po prostu post z taką informacją ?

Tak starajcie się nie zgłaszać do nas zmiany postów na giełdzie typu cena lub rezerwacja :).

Chcemy uniknąć w ten sposób niepotrzebnego konfliktu , że coś tam komuś zmieniliśmy co zarazem ograniczy naszą pracę na giełdzie :)

Ogłoszenie jest po 14 dniach i tak kasowane więc wszystko załatwiajcie pisząc kolejny post.

Sebo

• 0

Remku i Koledzy
spojrzę na temat zmian na portalu, a'propos edycji, ale nie tylko, z praktycznej strony. Zmian jest wprowadzanych sporo. Część celem poprawy jakości i sprawności. Ale:

• zmiana braku możliwości edycji jest niezgodna z Regulaminem: Po utworzeniu wątku będzie można edytować wpis (treść oraz tytuł wątku) - tak jak do tej pory. To oczywiście ironia, ale pokazująca dobrze zamieszanie aktualne / kolejne ...

• zmiany nie są komunikowane właściwie oraz wyraźnie. Np. ww - brak możliwości edycji. Info o "rewolucji" można znaleźć w niszowym dziale Regulamin.

Ile osób go czyta? Ile musi? Kto(ś) powinien?

Jakiś czas temu zajawka zmian - bodaj na Giełdzie - była ogłoszona w jej leadzie. Dawała się zauważyć. Teraz - użytkowników spotyka kolejna niespodzianka. Dodam, że odnosząca się nie tylko do Giełdy, a do całego forum. Jest - kolejne - zamieszanie. I bałagan, wynikający z niewystarczającej komunikacji.  

Banery / zajawki na górze strony / newsletter (na razie był jeden chyba tylko) / mail / wiadomość do skrzynki, którą część przynajmniej raz na jakiś czas przegląda... Tylko zastanówmy się nad satysfakcją i cierpliwością użytkowników stawianych przed niespodziankami komunikowanymi tylko w dziale Regulamin. Zakładał bym jednak, że to Admin ma myśleć o Użytkownikach i wychodzić naprzeciw ich (moim) potrzebom, a nie my musimy gonić za Adminem. A tak to wygląda (vide zmian wiele Regulaminu)

• Remek wspomniał o braku potrzeby edycji - jego zdaniem - w dziale Ogłoszenia. Zachęcam do przeprowadzenia małego eksperymentu i wystawienia większej liczby np. wędkarskiego "śrutu". A następnie sprawdzenia swojej cierpliwości, a także innych użytkowników, poprzez wprowadzanie zmian metodą dopisywania uwag / edycji w wątkach. W dobie skrótowości informacji tworzenie opcji jawnie nawiązującej do twórczości Opałki jest tyleż piękne, co kompletnie niepraktyczne.

Rozwiązanie wprowadzone ostatnio (Nowy, wrześniowy regulamin) odciążające Adminów, funkcjonowało dobrze. Teraz ... wygląda to na działanie na szkodę użytkowników Giełdy.

Brak edycji w pozostałych postach skłania do bardziej przemyślanego wyrażania swoich myśli, co z kolei też nie jest na rękę części użytkowników i sprawiać może im "bul". Ale wpłynąć powinno lekko na wzrost treści na Forum, kosztem liczby znaków. To zmiana dobra, mogąca skłonić do myślenia. Albo do pisania ...

• Dodam, że pisanie o tym, że giełda jest dodatkiem do forum merytorycznego trochę stawia jej użytkowników - w tym mnie - w pozycji "gorszej", bo korzystamy z czegoś o mniejszej ważności / priorytecie niby; do czego sam Admin odnosi się z komunikowanym dystansem. To tak, jakby mówić, że ma się dzieci mądre i piękne oraz np. Piotra, albo że kocha się wszystkie, a jedno bardzo lubi. Po co to mamy wiedzieć? Podejście to jest co najmniej dziwne i nie wiem, czy występuje konieczność szerokiego komunikowania jego?

• Problemem Forum - mam wrażenie - jest zapominanie / niemyślenie wręcz przez Adminów oraz część użytkowników o innych użytkownikach, nieśledzących forum stale. Założenie, że oni powinni wiedzieć. Skąd???
    Patrz choćby wspomniane problemy z komunikacją i myśleniu o niej  - vide jej skromne i niszowe formy.

Reasumując, słowami "wujka" Leona Zawodowca: Zmiany nie są dobre. ;-)

Od siebie dodam, że niekomunikowane są złe. Pod rozwagę.

Pozdrowienia,

Piotr

• Like 2

• 0

WITAM,

chętnie bym skorzystał z możliwości zmiany statusu ogłoszenia ze "SPRZEDAM" na "NIEAKTUALNE" aby to nie wisiało w nieskończoność ale ..... gdzieś zapodział się przycisk edycji i nic nie mogę z tym zrobić ..... sorki - możecie mi pomóc? 

dziękuję i pozdrawiam :)

chyba już doczytałem o co chodzi choć ..... poprzednia opcja bardziej mi pasowała :)

Edytowane przez PETEREK

• 0

Aby ratowac historyczne wpisy moze wystarczy zablokowanie edycji po 24h. Ta 1h utrudni poprawianie bledow we wpisach - zwlaszcza tych obszernych i merytorycznych.

Dokładnie tak. Od siebie dodam,że często gęsto Ci co mają radiówkę mają często też przerwy w dostawie netu i czasami ta godzina na ,,edytkę,, nie wystarcza.

Popieram w tym przypadku kol. Ictusa o możliwość edycji do 24h.

• 0

Dokładnie tak. Od siebie dodam,że często gęsto Ci co mają radiówkę mają często też przerwy w dostawie netu i czasami ta godzina na ,,edytkę,, nie wystarcza.

Popieram w tym przypadku kol. Ictusa o możliwość edycji do 24h.

A czemu np. nie zrobić możliwości edycji po dwu dniach, albo trzech? Czy miesiącu? 

Proszę zwrócić uwagę, iż forum jerka oferuje - jak Word możliwość - podkreślania błędów. Admini też, z tego co deklarowali, mogą poprawić błędy (choć od tego nie są).

Po 24h, przy ogromnej dynamice niektórych wątków, możliwość edycji nie ma już znaczenia. I stanowiła by furtkę wygodną przed ucieczką przed własnymi poglądami. Pisanymi w emocjach, bezmyślnie, niechlujnie, szybko, bez poszanowania języka polskiego i innych użytkowników, etc.

Admin zmusza nas do odpowiedzialności za słowa. I słusznie. Zbyt wiele słów jest podatnych na wiatr opinii innych. ;-) Elastycznych. Zmiennych... 

Edytowane przez P.Rozbiecki
  • Like 4

• 0

Wracając jeszcze do moich poprzednich uwag - na które odpowiedzi się nie doczekałem, niestety - chętnie poznał bym opinię Adminów w kwestii wątków w nich poruszonych.

Np. braku aktualizacji Regulaminu. Niezgodności braku możliwości aktualizacji z Regulaminem. Oraz w kwestii komunikacji zmian dla użytkowników.

Proszę nie uznać tego, za czepialstwo ile ciekawość i troskę o jakość funkcjonowania forum. A także liczenie się z użytkownikami i ich potrzebami. Wiele razy, w gronie znajomych, wymienialiśmy się opiniami nt funkcjonowania forum. Znajomi zajmują się komunikacją, marketingiem, PR-em, etc i zwracali uwagę na ww. kwestie, nieścisłości, brak komunikacji zmian. Może warto odpowiedzieć? Może nie są to, z perspektywy właścicieli, kwestie kluczowe, niemniej ważne.

Z pozdrowieniami,

Piotr

• 0

Piotrze, rozumiem, że oczekujesz na odpowiedź. To co mogę powiedzieć dzisiaj byś nie czuł się ignorowany - poproszę o cierpliwe oczekiwanie, do tematu wrócimy choć mam wrażenie, że wiele w kwestii zmian zostało już napisane.

Co do braku aktualizacji Regulaminu ... nie rozumiem Twojej prośby.

Natomiast co do Twojej uwagi związanej z brakiem komunikacji zmian - przyjmuję to i na pewno będziemy wprowadzali jeszcze szerszą komunikację natomiast nauczony doświadczeniem nawet wręczenie użytkownikowi pisma z prośbą o przeczytanie i własnoręczne podpisanie nie jest skuteczne - mam na to wiele przykładów. To często gonienie za króliczkiem ... niekończąca się podróż - pytanie czy warto za tym króliczkiem gonić i czy ktoś kto nie czyta regulaminów ... zacznie je czytać. Oczywiście przyjmuję Twoje argumenty i będziemy wprowadzać kolejne usprawnienia.

Kolejna rzecz to "liczenie się z użytkownikami i ich potrzebami". Myślę, że wartość tego argumentu dawno się zdewaluowała. Wielokrotnie wprowadzaliśmy i uwzględnialiśmy prośby forumowiczów. Przykładów można by mnożyć na pęczki. Natomiast powtórzę to co wielokrotnie pisałem - giełda jest dodatkiem do forum. Ważnym ale nie leży w naszych priorytetach. 

• 0

Remku 

dziękuję za odpowiedź.

Ad. braku aktualizacji Regulaminu, to mam na myśli fakt, iż ani regulamin giełdy ani nowe zasady korzystania z giełdy nie zostały zaktualizowane o aktualne zmiany (brak edycji). Jest chaos - gdyż regulamin jest nieaktualny (aktualizacja wrześniowa 2015) i dodatkowo zawiera wewnętrzną sprzeczność: Po utworzeniu wątku będzie można edytować wpis (treść oraz tytuł wątku) - tak jak do tej pory. Nowe zmiany są opisane w wątkach, które z czasem spadają na dalsze strony. Dodatkowo te zmiany nie są komunikowane szeroko. To tak, jakby operator komórkowy podniósł opłaty za abonament dwa razy, informując o tym tylko w gazetce firmowej.

Ad doświadczenia i komunikacji. Tak, część "człowieków" oleje wszelkie uwagi, zmiany, etc. Ale czy to powód, by ignorować troskę o część pozostałą i nie informować, skazując na poszukiwania, domysły, wnerwienie?

To nie tylko kwestia de gustibus, ale i PRaktyki. 

Z pozdrowieniami,

Piotr

• 0

Z moimi błędami brak edycji jest mi trochę uciążliwy, czasem posta czytałem następnego dnia i coś tam poprawiłem żeby całość czytelniej brzmiała. A olać, z tym se jakoś poradzę ;)

Ale szlak mnie bierze, jak potrzebuję jakieś zdjęcia i na nowo na hosting muszę wstawiać. Tak to wiedziałem ze mam w swoim wątku, przez edycję miałem szybki dostęp do potrzebnego linku :angry:

• 0

Remek, albo coś robię nie tak, może wina czegoś w lapku, albo sam nie wiem.

Z filmikami jest tak jak napisałeś, a przy zdjęciach nie.

Edycja:

Chyba bardzie do tematu dotyczącego " jak umieszczać zdjęcia " dyskusja by pasowała.

Po chwili kombinacji tylko takie coś udało się skopiować:

http://i65.tinypic.com/208ba6c.jpg

tagi i będzie to samo. Ale bardziej skomplikowane niż przez edycje.

Pozdrawiam

Piotr

Edytowane przez *Hektor*
  • Like 1