Skocz do zawartości

Jezioro Brajnickie

kwasik

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Byłem. Miejscowi wspominają starą jego świetność.Obszedłem całe. Spróbowałem też na spinning z łódki. Krótkie okonki. A jezioro płyciutkie (przynajmniej północna część), echosonda głupiała bo zarośnięte na całej powierzchni i muliste.

Dowiedziałem się czegoś co myślałem, że jest niemożliwe: na Świętajnie łowią na spławik sielawy!

Witam. Jadę na Brajnickie w piątek, kolega ma domek między Brajnickim a Narty. Na tym pierwszym jest dużo okonia ale rozmiar jego to ok 15 cm. Dwa sezony temu koledzy- nazwijmy ich wędkarzami niedzielnymi połowili z łódki piękne okonie na obrotówki. Drugi raz nie udało im się tego powtórzyć. Ostatnio tam byłem w sezonie podlodowym- okonki do 15 cm na blaszkę i mormyszkę- doliczyłem do 100 i mi się znudziło- szukałem grubszych nie znalazłem, płoći można było nałowić tam bardzo dużo- miejscowi nęcili zanętami jasnymi i łowili naprawdę dużo, nie wyobrażam sobie jeśli miałbym podsypać jokersem jakie byłyby wyniki. A na Nartach w sezonie wakacyjnym na płyciznach przybrzeżnych i pierwszym spadku łowiłem okonki na BT- też niewielkie ale troszkę zabawy było.

Dodam jeszcze że słyszałem z dość pewnego źródła że na j. Narty pewien wędkarz łowi z pomostu bardzo grube liny- troszkę mnie to zdziwiło że w tak czystym jeziorze można poławiać liny- ale w sumie czemu ma ich tam nie być. @kwasik kiedy jedziesz na brajnickie i z której strony będziesz poławiał, może od strony j. Narty? Ja tu właśnie będę z łodzi próbował na szczupłe i na okonie. Na wysokości ośrodka Rusałka

Już tam byłem, o czym wyżej. To był północny kraniec Brajnickiego.

A o linach w Nartach też słyszałem, ale nie widziałem. Widziałem natomiast złowionego na spinning z łódki wymiarowego szczupaka i jak chłopaki z pomostu podtykali dużym okoniom robaki po nos na głębokości ponad 3 m, taka tam rzeczywiście czysta przezroczysta woda.

Dodam jeszcze że słyszałem z dość pewnego źródła że na j. Narty pewien wędkarz łowi z pomostu bardzo grube liny- troszkę mnie to zdziwiło że w tak czystym jeziorze można poławiać liny- ale w sumie czemu ma ich tam nie być. @kwasik kiedy jedziesz na brajnickie i z której strony będziesz poławiał, może od strony j. Narty? Ja tu właśnie będę z łodzi próbował na szczupłe i na okonie. Na wysokości ośrodka Rusałka

zawsze miałem wrażenie że na wysokości rusałki - wzdłuż trzcin woda w Nartach jest do kostek

co do brajnickiego to w zeszłym roku złowiłem jedynie małego szczupaczka takiego z 30cm :/ w tym roku nic...

jest jeszcze jedno jezioro - jak jest ta trasa na szczytno i skręt do rusałki to po prawej stronie jest też woda. łowił ktoś? wygląda na ładne dzikie jeziorko.