patzaw26 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Witam! Mam takie pytanie. Czy zastanawialiście się kiedyś czy jest różnica np między wędką o dł. 3,00 cw 5-20 a wędką o dł 2,70 cw 5-20. Czy to jest jedno i to samo tylko długość inna czy krótsza wędka w tym momencie będzie sztywniejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amon28 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Kazda wedka jest inna. Tylko totalny amator moze zastanawiac sie w ten sposob jak spytales... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Kazda jeda wedka przynajmniej z tych co mialem w reku bedzie inna. Nawet jesli wedka byla by identyczna to po dodaniu 1m do 2m wedki sama bezwladnosc dodanego materialu musi wplynac na akcje. Pozatym bardzo wiele firm podaje cw bez pokrycia w rzeczywistosci. Jedyny sensownym sposobem na ocene zachowania wedki jest pomacanie. Sent from my SM-N910F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Kazda wedka jest inna. Tylko totalny amator moze zastanawiac sie w ten sposob jak spytales...Dobrze, że istnieją zawodowcy 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_moto Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Kolego nie ma dwóch identycznych kijaszków ( wizualnie pewnie tak ) ale w praktyce jest inaczej . 2.70 a 3.00 siłą rzeczy muszą się różni diametralnie, mając ten sam cw 5-20 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amon28 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Spokojnie bez urazy) Moim zdaniem ten temat nie prowadzi do niczego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) <...>2.70 a 3.00 siłą rzeczy muszą się różni diametralnie, mając ten sam cw 5-20 . na pewno nie tylko ja chętnie się dowiem, jakieś konkretów i przykładów... Edytowane 8 Listopada 2015 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Kazda wedka jest inna. Tylko totalny amator moze zastanawiac sie w ten sposob jak spytales...Nie no bez spiny wędkuję od dziecka i wiem że na pewno obydwie wędki będą się różnić. Tylko tak z czystej ciekawości zapytałem. A wędkarstwo traktuję jako pasję a nie poddaje go jakiemuś stopniowaniu. Jedni łowią gorzej drudzy lepiej ale najważniejsze żeby zawsze dać z siebie 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amon28 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Za zawodowca to nie mam sie napewno) A juz napewno jezeli chodzi o ilosci zlowionych ryb) Mam jednak stycznosc z duza iloscia sprzetu wedkarskiego i wiele wedek przewinęło sie juz przez moje rece. Tak samo klientow i pytan przeroznej tresci) Moim zdaniem ciezary wyrzutowe pisane na blankach maja sie nijak do rzeczywistosci. To tylko informacja dla mniej wprawionych wedkarzy. Wedke dobiera sie do przynety a pozniej do gatunku polawianych ryb. Akcja a sztywnosc kija to tez dwa rozne aspekty.Nawet machajac na sucho w sklepie nie mozna ocenic wedki w 100%. Wszystko wychodzi nad woda. Sa wedki ktorymi komfortowo rzuca sie przyneta np. 12-18g jednak przynety takie czuc dobrze podczas prowadzenia jezeli nie stawiaja duzego oporu w wodzie na ripper. Obrotowka juz jednak moze taka wedke wyginac w polowie) Jezeli na pierwszy post mialbym odpowiedziec to wedka dluzsza, ten sam model np. Daiwa Exceler dluzsza bedzie wolniejsza a krotsza bedzie sprawiala wrazenie sztywniejszej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesoływędkarz Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Jeśli akcja wędki i jej moc opisane są identycznie to można się pokusić o stwierdzenie, że wędki mimo różnej długości będą pracować podobnie. W praktyce jest raczej odwrotnie. Różnica 30 cm przy długich wędkach 2,7 czy 3,00 będzie mniej wyczuwalna niż przy wędkach krótkich 2,00 i 2,30 (tu już może być przepaść w odczuciach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowalinho Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Moim zdaniem nie ma zależności w relacji długość wędziska - jego sztywność.Wszytko zależy od rodzaju blanku i sposobu zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi