Skocz do zawartości

Ciężar wyrzutowy.

patzaw26

Rekomendowane odpowiedzi

Kazda jeda wedka przynajmniej z tych co mialem w reku bedzie inna. Nawet jesli wedka byla by identyczna to po dodaniu 1m do 2m wedki sama bezwladnosc dodanego materialu musi wplynac na akcje. Pozatym bardzo wiele firm podaje cw bez pokrycia w rzeczywistosci. Jedyny sensownym sposobem na ocene zachowania wedki jest pomacanie.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Kazda wedka jest inna. Tylko totalny amator moze zastanawiac sie w ten sposob jak spytales...

Nie no bez spiny wędkuję od dziecka i wiem że na pewno obydwie wędki będą się różnić. Tylko tak z czystej ciekawości zapytałem. A wędkarstwo traktuję jako pasję a nie poddaje go jakiemuś stopniowaniu. Jedni łowią gorzej drudzy lepiej ale najważniejsze żeby zawsze dać z siebie 100% ;)

Za zawodowca to nie mam sie napewno) A juz napewno jezeli chodzi o ilosci zlowionych ryb) Mam jednak stycznosc z duza iloscia sprzetu wedkarskiego i wiele wedek przewinęło sie juz przez moje rece. Tak samo klientow i pytan przeroznej tresci) Moim zdaniem ciezary wyrzutowe pisane na blankach maja sie nijak do rzeczywistosci. To tylko informacja dla mniej wprawionych wedkarzy. Wedke dobiera sie do przynety a pozniej do gatunku polawianych ryb. Akcja a sztywnosc kija to tez dwa rozne aspekty.

Nawet machajac na sucho w sklepie nie mozna ocenic wedki w 100%. Wszystko wychodzi nad woda. Sa wedki ktorymi komfortowo rzuca sie przyneta np. 12-18g jednak przynety takie czuc dobrze podczas prowadzenia jezeli nie stawiaja duzego oporu w wodzie na ripper. Obrotowka juz jednak moze taka wedke wyginac w polowie) Jezeli na pierwszy post mialbym odpowiedziec to wedka dluzsza, ten sam model np. Daiwa Exceler dluzsza bedzie wolniejsza a krotsza bedzie sprawiala wrazenie sztywniejszej.

• Like 1

Jeśli akcja wędki i jej moc opisane są identycznie to można się pokusić o stwierdzenie, że wędki mimo różnej długości będą pracować podobnie. W praktyce jest raczej odwrotnie. Różnica 30 cm przy długich wędkach 2,7 czy 3,00 będzie mniej wyczuwalna niż przy wędkach krótkich 2,00 i 2,30 (tu już może być przepaść w odczuciach).