Skocz do zawartości

Wątek wydzielony z tematu o pracowni SPINROD

Said

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem że rodbuilderzy prowadzą notatki jaki kij i komu sprzedają i co najważniejsze są w stanie zapamiętać każdego jednego klienta.

W razie odkupienia kijka od kogoś mam 50/50 szans na ewentualne uznanie reklamacji.

Nie staję tu w obronie albo przeciwko czy to klientowi czy to sprzedawcy chcę jedynie mieć świadomość na przyszłość.

Pozdr.

A ja, niestety, wszystko rozumiem.

Pracownia wg. mnie powinna pomóc w uzyskaniu odpłatnej w zakresie przesyłki wymiany blanku od producenta i zaproponować odpłatne przełożenie wszystkich komponentów. Drugie rozwiązanie: zaproponować odpłatną naprawę, która z racji miejsca uszkodzenia ma szansę być zarówno tanią, jak i skuteczną.

I właśnie Krzyśku o tym piszę , prawo prawem, ustawy ustawami a ludzkie podejście

do tematu które nie wymaga wielkiego wysiłku jest zdecydowanie dobrym podejściem.

Takie rozwiązanie sprawy daje pracowni duży plus do opinii.

Przeczytaj jeszcze raz, co napisałem.

1. Chcesz się dowiedzieć, jak zrobić kogoś w wała, czy bazować na istniejącym stanie prawnym?

2. Nie masz żadnych szans na dochodzenie roszczeń z tytułu niezgodności towaru z umową zgodnie z ustawą o warunkach sprzedaży konsumenckiej, raczej iluzoryczne z tytułu rękojmi jw., i żadnych, o ile gwarancja stanowi, że prawa przysługują wyłącznie pierwszemu właścicielowi.

I właśnie Krzyśku o tym piszę , prawo prawem, ustawy ustawami a ludzkie podejście

do tematu które nie wymaga wielkiego wysiłku jest zdecydowanie dobrym podejściem.

Takie rozwiązanie sprawy daje pracowni duży plus do opinii.

Tak, uważam, że pracownia powinna pomóc, na ile może i nie zedrzeć przy okazji skóry :)

Najprościej rzecz ujmując, dlatego (co napisałem uprzednio), że gwarancja wynika z umowy sprzedaży. Nie ma umowy, nie ma gwarancji (pomiędzy partykularnymi podmiotami, rzecz jasna). Co do gwarancji na komponenty, to sprawa jest prosta - kupuje je pracownia i to ona ma roszczenie przeciwko sprzedawcy (producent lub jego dystrybutor). W konsekwencji, nie daje nic od siebie i nic na tym nie traci - jest jedynie pośrednikiem, za co i tak wg umowy płaci klient, gdy chodzi o roszczenia z gwarancji. W przypadku konieczności wykonania wędki od nowa - patrz początek mojej wypowiedzi, skierowanej do Ciebie ;)''

Każdy robi tyle ile musi i to właśnie widać. ;)

Nie musisz mnie w tym Radku uświadamiać, doskonale to wiem.

Na szczęście są jeszcze pracownie które nie posługują się

pojeb...mi zapisami tylko dbają o klienta i o swój wizerunek,

na przykład w ubezpieczeniach nazywa się to kulancją B)

ZH

Nie próbowałem Cię uświadamiać - jedynie opisuję to, co widzę. Co do tej dbałości - no właśnie - aby dbać o klienta, dana osoba musi nim w ogóle być ;) Bez tego ani rusz.

Faktycznie, sprawa wygląda nieciekawie, skoro obie wędki podarowano, i obie, jeśli wierzyć ich posiadaczom, są wadliwe. Tu w grę wchodzi dbałość o własny wizerunek. Daleki byłbym jednak od stwierdzenia, iż zapisy, a właściwie przepisy, które normują omawianą przez nas kwestię, są wadliwe. Chronią niejako sprzedawcę/ wykonawcę. A jeśli ktoś chce, w ramach umowy może uregulować sprawę odmiennie, np poprzez udzielenie gwarancji dla każdoczesnego użytkownika. To atut, bo łatwiej taką wędkę sprzedać na rynku wtórnym, a więc i pierwotny nabywca dokona zakupu chętniej. Właśnie z tego względu.

Edytowane przez Dienekes

Gwarancja obowiązuje tylko przy umowie kupna sprzedaży (odpowiada "sprzedający") i jest opcjonalna (KC). Gwarancja przy kolejnej umowie sprzedaży przechodzi, jeśli jest ona wystawiona na okaziciela, w innym przypadku może być scedowana. Jesli chodzi o rękojmie to darczyńca odpowiada też za wady rzeczy darowanej, ale tylko jeśli sam o nich wiedział i umyślnie o tym nie powiadomił. Z tej odpowiedzialności zwalnia darczyńcę to, że wady te były takie, że obdarowany mógł je łatwo zauważyć. Za wady fizyczne z tego co pamiętam to uprawnienia z tytułu rękojmi wygasają po roku. To tak na szybko z pociągu i z prawnego punktu widzenia.

Nie rozumiem pytania, chodzi Ci o to czy jest to zgodne z prawem? Jak pisałęm wyżej jest zgodne i coraz powszechniej stosowane. Czyli w miare jak próbują wcisnąć nam, konsumentom coraz więcej to przy przepływie dóbr chcą się zabezpieczyć przed, jak to wygląda z ich strony, stratami (naprawami, zamianami na działające rzeczy itp)

I własnie dlatego panowie napisałem negatyw bo takowej pomocy nie uzyskałem ani ja ani kolega zero podejścia po lucku, że tak powiem gdzie w wędke chcialem zainwestowac

Stary ściemniasz coś z ta inwestycją. Oto Twój wcześniejszy post!

Kolego deichkind to nie jest tak , że mi sie nie chciało czy mam focha ale skoro producent przez tel zakłada ze to na bank przeciążenie wędki, a juz na bank nie ich wina i mówi ze moze cos sie zrobi ale trzebva zapacici za wysyłke albo paliwo jadąc tam plus koszta wysłania do producenta ktore podobno ponosi klinet pozniej ponowne uzbrojenie za ktore trzeba zaplacic a nie wszytskich na to stac i na koniec mój tel do pracowni z pyataniem czy moża to jakis zrobic zareklamowac blank dostaje odp Pana  IRKA cytuje "WEDKI WYGRANEJ NA ZAWODACH GWARANCJA NIE OBEJMUJE" TO SIE ODECHCIEWA WSZYSTKIEGO I NIE MA SIE OCHOTY Z TAKA PRACOWNIA PROWADZIC DALSZYCH ROZMÓW NA TEN TEMAT A JESZCZE PO TAKIM ZŁAMANIA PRZY ZACIĘCIU PRAKTYCZNIE W DŁONI MIAŁBYM DOKŁADAC KASE I NIECH STRZELI RAZ JESZCZE TO JA DZIEKUJE....Poprostu podejscie do klineta straszne ....

Czyli jakaś odpowiedź była, że może i coś się da zrobić. Tylko trzeba wędkę dostarczyć.