Skocz do zawartości

Nawijanie linki w " zauberowatych"

Kadet

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie to ja robiłem wszystko, żeby właśnie nawijał stożkowo właśnie w kierunku nakrętki jak na drugim zdjęciu.... a jakoś mi się tak spodobało i we wszystkich kręciołach tak mam.

Edytowane przez SandaczSudety

Od nowosci tak masz? Jedyna możliwość to os posuwu od modelu 3000 wlozona do 4000. Jest krotsza o kilka mm) A tak bardziej realnie- napisz jaki masz luz na szpuli. Przod-tyl. Jak 2max3mm to ok jak wiecej to odkrecila sie srubka mocujaca oske do mechanizmu posuwu szpuli. Na ta opcje stawiam. Czesta przypadlosc tych kolowrotkow. Szpulka wtedy dluzej pozostaje w bezruchu w skrajnych polozeniach.Mozliwe tez, ze zabezpieczenie worma z tylu obudowy poluzowalo sie.

Edytowane przez Tomasinio
  • Like 1

Zamień szpule, zaubera do reda załóż i spróbuj tą plećkę nawinąć redem, to samo zrób z żyłką, na moim ryobi miałem podobną sytuację, okazało się, że podkładka pomogła, ale i też linka jakaś dziwna była bo cieńszą układał dobrze. 

Od nowosci tak masz? Jedyna możliwość to os posuwu od modelu 3000 wlozona do 4000. Jest krotsza o kilka mm) A tak bardziej realnie- napisz jaki masz luz na szpuli. Przod-tyl. Jak 2max3mm to ok jak wiecej to odkrecila sie srubka mocujaca oske do mechanizmu posuwu szpuli. Na ta opcje stawiam. Czesta przypadlosc tych kolowrotkow. Szpulka wtedy dluzej pozostaje w bezruchu w skrajnych polozeniach.Mozliwe tez, ze zabezpieczenie worma z tylu obudowy poluzowalo sie.

Bzdura. Oś posuwu w 3000 i 4000 jest identyczna.

W takim razie to nieporozumienie jednak. Miałem na myśli właśnie worma. Ciekawostką jest fakt,że wormy w 3000 i 4000 Zauberach są identyczne a w Redach są jednak inne. Przynajmniej tak wynika ze schematu.

Żródło: http://www.forum.wedkarska-tuba.pl/topic/573-serwis-naprawa-ko%C5%82owrotk%C3%B3w/page-3

post-59162-0-48537700-1447143639_thumb.jpg

To by dawało do myślenia czy chińczyk nie pomylił się przy składaniu Redów ;) odnośnie takiego nawijania jak w temacie.

Edytowane przez Piokowal

Mała Edytka: Wormy jednak są inne i ośki także tak w Zauberach 3000/4000 jak i Redach 10300/10400.

Za złe nawijanie w powyższym przypadku winiłbym jednak luz na wormie. Długośc ośki nie ma najmniejszego wpływu na nawój żyłki,plecionki.  Za to odpowiedzialny jest worm i elementy współpracujące bezpośrednio z nim.

Edytowane przez Piokowal