Kadet Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Witam. Jaka może być przyczyna tworzenia się garbów w układaniu linki w skrajnych położeniach szpuli. Mam 2szt.Red arców i Zaubera. Tylko jeden z redów nawijanie równo, w pozostałych występuje wspomnianych mankament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Przerabiałem w Ecusimie i Applausie.Podkładka.... pod szpulką, pokombinuj, odejmij jedną albo dodaj ...... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolomeo213 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Tak jak kolega powyżej napisał jedna podkladka pod szpule załatwi sprawę w najgorszym wypadku dwie tez tak miałem przy 2 zauberze i jedna podkladka załatwiła sprawę nawija jak wszystkie inne. Podkładki masz w pudełku w komplecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amon28 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Jezeli nawija za wysoko, tzn. wiecej linki na gorze szpulki, stozek. Jak na fotce z plecionka dodaj podkladke. Szpula uniesie sie ku gorze i nawoj bedzie rowny. Jezeli na dole jest widocznie wiecej linki podkladke odejmujesz albo zmieniasz na ciensza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) W sumie to ja robiłem wszystko, żeby właśnie nawijał stożkowo właśnie w kierunku nakrętki jak na drugim zdjęciu.... a jakoś mi się tak spodobało i we wszystkich kręciołach tak mam. Edytowane 9 Listopada 2015 przez SandaczSudety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 W zauberze trzeba dołożyć cieniutką podkładkę pod szpulkę. W red Arcu nie za bardzo widać gdzie więcej nawija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Panowie. Jakby dało radę załatwić to podkładkami, nie zawracałbym wam głowy. Nadmiar linki tworzy się jednocześnie po obu stronach szpuli, a tego nie usunie się podkładkami. Sądzę że wina leży po stronie mechanizmu posuwu szpuli tylko konkretnie gdzie..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel25 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Masz podkład pod spodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Bez podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amon28 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) Od nowosci tak masz? Jedyna możliwość to os posuwu od modelu 3000 wlozona do 4000. Jest krotsza o kilka mm) A tak bardziej realnie- napisz jaki masz luz na szpuli. Przod-tyl. Jak 2max3mm to ok jak wiecej to odkrecila sie srubka mocujaca oske do mechanizmu posuwu szpuli. Na ta opcje stawiam. Czesta przypadlosc tych kolowrotkow. Szpulka wtedy dluzej pozostaje w bezruchu w skrajnych polozeniach.Mozliwe tez, ze zabezpieczenie worma z tylu obudowy poluzowalo sie. Edytowane 9 Listopada 2015 przez Tomasinio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel25 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Zamień szpule, zaubera do reda załóż i spróbuj tą plećkę nawinąć redem, to samo zrób z żyłką, na moim ryobi miałem podobną sytuację, okazało się, że podkładka pomogła, ale i też linka jakaś dziwna była bo cieńszą układał dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz196209 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Tak jak kolega Tomasinio napisał , śrubkę trzeba dokręcić po jakimś czasie .Też tak miałem w Zauberze 4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amon28 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Cienka linkę zawsze kazdy kolowrotek nawinie rowniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Dzięki za rady. Jeszcze coś pokombinuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amon28 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Sprawdzales ten luz, sam jestem ciekaw) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Jezeli nie uda sie jak radza koledzy to zrob podkladem lub poczatkiem linki gorke na srodku szpuli i bedzie git.Robotki reczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piokowal Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Od nowosci tak masz? Jedyna możliwość to os posuwu od modelu 3000 wlozona do 4000. Jest krotsza o kilka mm) A tak bardziej realnie- napisz jaki masz luz na szpuli. Przod-tyl. Jak 2max3mm to ok jak wiecej to odkrecila sie srubka mocujaca oske do mechanizmu posuwu szpuli. Na ta opcje stawiam. Czesta przypadlosc tych kolowrotkow. Szpulka wtedy dluzej pozostaje w bezruchu w skrajnych polozeniach.Mozliwe tez, ze zabezpieczenie worma z tylu obudowy poluzowalo sie.Bzdura. Oś posuwu w 3000 i 4000 jest identyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amon28 Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 @Pikowal jestem pewien, ze os w 3000 jest krotsza. Mialem niedawno rozebranego do smarowania 3000 reda i 4000 zaubera) Sprawdzałem i jest roznica wiec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piokowal Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) Część nr 67.http://www.thalassashop.com/images/thumbs/0008855.png W Zauberach 3000/4000 jest identyczna natomiast W Redach nie. Edytowane 9 Listopada 2015 przez Piokowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amon28 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Ta czesc to wormshaft. Ja pisalem o osi glownej, ktora przechodzi przez pinion. Worm jest identyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piokowal Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) W takim razie to nieporozumienie jednak. Miałem na myśli właśnie worma. Ciekawostką jest fakt,że wormy w 3000 i 4000 Zauberach są identyczne a w Redach są jednak inne. Przynajmniej tak wynika ze schematu.Żródło: http://www.forum.wedkarska-tuba.pl/topic/573-serwis-naprawa-ko%C5%82owrotk%C3%B3w/page-3 To by dawało do myślenia czy chińczyk nie pomylił się przy składaniu Redów odnośnie takiego nawijania jak w temacie. Edytowane 10 Listopada 2015 przez Piokowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Red Arc ma przełozenie 5,2:1 a Zauber 5,0:1.Oś w 10400 jest dłuższa niż w modelu 10300 i tak samo w Zauberach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 10 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Twój Zauber nawija kapitalnie.Tak się zastanawiam czy aby za nierówne układanie linki może być odpowiedzialny zbyt duży luz na wormshafcie. Edytowane 10 Listopada 2015 przez Kadet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Może otwin plecionkę ( przewiń na jakąś inną szpulkę ) i nawiń z dwa razy taśmę izolacyjną na środku szpulki. I jeszcze raz potem nawiń plecionkę. Edytowane 10 Listopada 2015 przez Brambor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piokowal Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Mała Edytka: Wormy jednak są inne i ośki także tak w Zauberach 3000/4000 jak i Redach 10300/10400. Za złe nawijanie w powyższym przypadku winiłbym jednak luz na wormie. Długośc ośki nie ma najmniejszego wpływu na nawój żyłki,plecionki. Za to odpowiedzialny jest worm i elementy współpracujące bezpośrednio z nim. Edytowane 10 Listopada 2015 przez Piokowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi