krzysiek Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Jasna sprawa. Dla mnie w tym wszystkim tylko zaskakujące jest to, jak krótko trwają brania i jak szybko można zlokalizować rybę. My mieliśmy podobny plan, a nawet lepszy. Wybieraliśmy się na jeziora przepływowe, z tzw. lotną bazą. Dałem na razie spokój tym planom – ze względu na ograniczenia logistyczno – czasowe. Może kiedyś… Co do licencji – tylko wizyta w lokalnej gminie. Najmniejsze wody mogą być nie ujęte w wykazie wód podlegających gminie, ale to wcale nie oznacza, że są niczyje, bo mogą być prywatne. A szanse znalezienia dokładnych informacji na ten temat w necie są niewielkie, choć różnie z tym bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil098 Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 jeśli chodzi o moje pobyty w skandynawi miałem nieco ułatwienie gdyż mieszka tam polka na stałe co ułatwiało sprawę z łowiskami i ewentualnymi opłatami jak innymi kwestiami ,choć i dzięki lokalnej ludnośći miałem możliwość powędkować również na prywatnych jeziorkach ,choć moje wyjazdy nie były z nastawieniem głównie na wędkowanie.tak jak pisałem wcześniej często gospodarzami wód jest lokalna ludność i u nich trzeba się starać o zezwolenie ale jeśli jest możliwość dostania cena jest zdecydowanie mniejsza niż na łowiskach specjalnych a i presja ze strony wędkarzy żadna ,co do okresów kiedy warto odwiedzić myślę że przełom maja i czerwca jest dobry po rozmowach z osobami które tam przebywały w zeszłym sezonie naprawdę fajanie połowili ,w okresie letnim bywa różnie jednego dnia rybki biorą niezależnie od przynęty drugiego trzeba było kombinować żeby rybkę sprowokować do brania no i roślinność jest bardziej rozwinięta co utrudnia dobranie się do ryb,jesień jest łatwiejsza podobnie jak u nas ze względu na grupowanie się ryb przed zimą i okresami ich intesywnego żerowania.przy krótkich wyjazdach trzeba również trafić na pogodę bo z tym bywa różnie jednego roku przez cztery tygodnie ani jednej kropli deszczu drugiego deszcz bardzo często.warto też zainwestować w środek od meszek i komarów lub odzież ochronną bo są dni że straszliwie dokuczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Witam, tak sobie pomyślałem kilka mies. temu, że wydaję na kije, kręciołki często ponad 500zł więc czemu się nie powstrzymać i 2x nic nie kupić i pojechać... I tu nagle propozycja od znajomego - Szwecja w weekend majowy, ponad tydzień za 1000zł. Długo się nie zastanawiałem Mam jednak pytania... Będziemy łowić głównie na szkierach, w słonej wodzie. Czy Daiwa Emblem, Caldia itp. będą działały sprawnie i czy przez tydzień użytkowania na słonej wodzie nie dobiję ich zbytnio? Czy może warto kupić jakiegoś czarnucha Shimano do zadań specjalnych? Druga sprawa - muchówka - sznur. Czy potrzebuję jakiegoś specjalnego sznurka/linki czy każdy jeden sobie radzi ze słoną wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Strzała Maćku,Zaczynając od końca nie poradzę nic w sprawie muchi bom się jeszcze nie zaraziłi kompletnie się nie znam. Jeżeli chodzi o kręciółki to myślę byś nic się nie bał, ani o Eblema ani o Caldię.Przed wyjazdem dobrze je nasmaruj i po przyjeżdzie wyczyść i dobrze nasmaruj a wszystkobędzie ołrajt.pozdro,ZH.p.s.-gdzie lecicie? i w jakim okresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Dokładnej miejscowości jeszcze nie mamy... I nie nastawiamy się na jedną wodę - trochę tam tego jest Kwiecień i maj... http://www.youtube.com/watch?v=6n5nOhgM1pY&list=UUtxzNyQAaherMAbLW--c1MA&index=6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukson Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Odkopię troszkę temat. Nie znalazłem nic na forum dlatego zapytam tutaj.Czy ktoś w ogóle jechał na Szwecję z własna łodzią? Czy są potrzebne jakieś dodatkowe opłaty, zezwolenia, ubezpieczenia itp?. Ciekawią mnie też ewentualny dodatkowe koszt za przeprawę promową (przyczepa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 (edytowane) Nic nie jest potrzebne oprócz tego co w Polsce, jeśli chodzi o prom to masz osobną opłatę za przyczepę w zależności od długości i wysokości. Najpierw wybierasz jaki typ auta, a później czy jest przyczepa i jeśli tak to jaka długość i wysokość. Niestety wyjazd z przyczepą znacznie podbija stawkę całej zabawy... Pozdrawiam,malcz Edytowane 7 Września 2015 przez malcz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urasenty Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Ja ze swoją ekipą,co roku zabieramy ze sobą swoje łódki.Dodatkowy koszt na promie to ok 1000zł,tyle samo co wynajęcie łodzi na miejscu. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukson Opublikowano 8 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 @Malcz i @Urasenty Dziękuje za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszekw72 Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Na Asnen mięsiarze robią straszną robotę. Obok nas mieszkali Niemcy, którzy codziennie trolowali i wszystko do lodówki. Zresztą widać po rybach, że to już nie to co kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aigle Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Odkopię troszkę temat. Nie znalazłem nic na forum dlatego zapytam tutaj.Czy ktoś w ogóle jechał na Szwecję z własna łodzią? Czy są potrzebne jakieś dodatkowe opłaty, zezwolenia, ubezpieczenia itp?. Ciekawią mnie też ewentualny dodatkowe koszt za przeprawę promową (przyczepa).Zabierz papiery do łódki jak posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bywalec84 Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Witam,Czy ktoś z forumowiczów może zaproponować w jaki region i z jakim biurem podróży warto wyjechać na ryby do Szwecji. Chcemy we dwójke z kumplem pojechać w maju 2018r. do Szwecji na szczupaki, sandacze ewentualnie okonie. Nigdy nie byliśmy na takim wyjeździe, informacji sprawdzonych nie mamy a zwykle na necie są takie krótkie i cząstkowe. Nie bierzemy ryb więc zależy nam tylko w 100% na zabawie, wiadomo szukamy też w miarę możliwości jak najtaniej to możliwe. Chcemy jechać na 7 dni bo więcej to już za drogo pewnie. Szukamy biura podróży gdzie wszystko jest zorganizowane, jest przewodnik, który pokaże potencjalne stanowiska ryb itd. Nie mamy zamiaru pić tylko od rana do wieczora łowić. Dziękuję i pozdrawiam!P.S. jak ktoś ma ochotę się rozpisać i opowiedzieć co nieco więcej to chętnie poczytam. Z pewnością muszę poszukać informacji też jak się dobrze przygotować na taki wyjazd.....bo to pewnie nie takie proste:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Witam! polecam wyjazdy grupowe ze "Zew Przygody"....mają sprawdzone jeziora...dobrą organizacje i przystepne ceny....i nie wyslą Cię byle gdzie tylko po to żeby sprzedac wyjazd....a innym biurom się to zdarza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Dzień dobry. Nie chciałbym abyś odczuł się atakowany. 1. Pierwszy post to przywitanie w odpowiednim wątku. Miło jeżeli się skorygujesz.2. Nie przemyślałeś chyba za bardzo postu lub liczysz na gotowca. Ofert na rynku w ciul. Łowiska podane.3. Szwecja to północ, popatrz za okno, śnieg temp minusowe proponuję koniec maja lub nawet czerwiec. Powodów kilka, a pierwszy raz jak znalazł.4. http://lmgtfy.com/?q=Szwecja+gdzie+na+szczupaka Nie dziękuj. PomyślMiłego dnia Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekchowaniec Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Witam, dwa słowa na temat Szwecji. Byłem jakiś czas temu więc co nie co mogę doradzić. Byłem nad jez. Asnen, Getno-Gard. Niedaleko od Karlskrony, 2h jazdy od promu, po drodze można zwiedzić lub też połowić na MorrumSan ale to już inny temat. Na wstępie, po co od razu z biura... Można prywatnie podzwonić popytać i zakupić pobyt w dobrej cenie. Za domek 8 osobowy, na 10 dni płaciliśmy około 8000zł, co dawało 1000zł za osobę, dodam że euro stało wtedy na poziome 4zł.Do tego dochodził koszt licencji i chyba paliwa na start do łodzi (3 w naszym przypadku) - niewielkie pieniądze. O sprzęcie - faktycznie taki jaki w Polsce, cudów nie potrzeba - jedyne co bym polecał to zakup krótkofalówek, najlepszy sposób na porozumiewanie między łódkami na szerokich wodach. Co do kłusowników i mięsiarzy - z tym przypadkiem ja się nie spotkałem, byli niemcy i belgowie z nami. Na wodzie tej jest prosty zapis - jedna ryba na łódkę na dzień (w celach kulinarnych). Gdyby ktoś chciał więcej info w tym temacie, proszę na pv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 na pierwszy raz to albo jechać z biurem lub z kimś kto już był i wie co i jak załatwić, inaczej trafić można różnie. Są różne poziomy cenowe biur. Biura do tego organizują wyjazdy grupowe i nie trzeba mieć trzech czy więcej osób aby pojechać. Ceny wyjazdu grupowego to koszt od 1700 zł w górę, w zależności od ofert w biurach a jedyny co musisz to dojechać na miejsce zbiórki w Polsce ze swoimi gratami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 @damianowy...Jak wyniki na Asnen?Kiedy tam byliście?Zadowoleni?Byłem raz na Getno-Gard i źle nie było.Ale poznałem kilku Szwedów i dla mnie Getno-Gard już nie istnieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Witam! polecam wyjazdy grupowe ze "Zew Przygody"....mają sprawdzone jeziora...dobrą organizacje i przystepne ceny....i nie wyslą Cię byle gdzie tylko po to żeby sprzedac wyjazd....a innym biurom się to zdarza...Mam odmienne zdanie , najpierw tydzień oczekiwania na ofertę /od momentu zapytania/ potem 10 dni na odzew tel razem ok 17-18 dni a czas leciał ilość ofert drastycznie malała w tym czasie Eventur przedstawił kilka propozycji ,kontakt na bieżąco , wszystko załatwione b.szybko i bez problemów , duża łódź Master 500 i żółty domek To nasz 5 wyjazd z Eventurem i zawsze wszystko b.sprawnieA "Zew Przygody" zachował się mało profesjonalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadda Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) Czesc, Przypominam, ze od 2017 obowiazuje calkowity zakaz zabierania szczupaków w szwedzkich szkierach. Rozporzadzenie ustawowe, dotyczące szkierów południowej Szwecji, w których od 3 lat prowadzone są intensywne zarybiania szczupakiem (program rządowy). Edytowane 16 Lutego 2017 przez Gadda 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Czesc,Przypominam, ze od 2017 obowiazuje calkowity zakaz zabierania szczupaków w szwedzkich szkierach. Rozporzadzenie ustawowe, dotyczące szkierów południowej Szwecji, w których od 3 lat prowadzone są intensywne zarybiania szczupakiem (program rządowy).Super. Czyli już nawet nie wolno na kolację sztuki na domek zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadda Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Na szkierach zatoki Botnickiej dalej wolno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Super. Czyli już nawet nie wolno na kolację sztuki na domek zabrać.Andrzej, widziałeś co NIemcy(?) robili na Syrsan, nie dość że trollingowali to jeszcze ktoś sprawiał ryby na wodzie. Ja się nie dziwię, że chcą chronić to co jest tak trzebione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Andrzej, widziałeś co NIemcy(?) robili na Syrsan, nie dość że trollingowali to jeszcze ktoś sprawiał ryby na wodzie. Ja się nie dziwię, że chcą chronić to co jest tak trzebioneWidziałem a raczej słyszałem. To co? Mamy być tacy jak oni ? Wzorców gdzie indziej trzeba szukać.Popieram zdecydowanie zakaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Czesc,Przypominam, ze od 2017 obowiazuje calkowity zakaz zabierania szczupaków w szwedzkich szkierach. Rozporzadzenie ustawowe, dotyczące szkierów południowej Szwecji, w których od 3 lat prowadzone są intensywne zarybiania szczupakiem (program rządowy).a to niespodzianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aigle Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Na szkierach zatoki Botnickiej dalej wolno... Od kilku lat obowiązuje okres ochronny dla szczupaka i okonia w rejonie wyspy Olland do końca maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi