Skocz do zawartości

Wyjazd do Szwecji

Krisu23

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Czyli co jak bedzie zamiast 2...2.20m to bedzie problem i moga nie wpuscic na prom lub dowala kosmiczna kare...

Mi nie dowalili a miałem przekroczoną wysokość. Jak pisałem, mierzyli tylko żeby sprawdzić na które pokłady mają wpuścić.  

Edytowane przez rower26

Kilkukrotnie się tym martwiliśmy . Nigdy nie było problemu. Nie znam osoby która dopłacała do wysokości auta ze względu na zamontowany box. Mieliśmy kiedyś dopłatę do gabarytów długości przyczepy z łodzią ale nazywanie tego karą to lekka przesada. 

• Like 1

Panowie, zawsze obsługa interesuje się, nie zwróciliście uwagi na wstążeczki przy wjeździe na przystań promową?

Dwa razy miła Pani zwróciła mi uwagę, że powinienem dopłacić, ale uśmiech i krótka pogawędka rozwiązały problem. Na kilkadziesiąt wjazdów na prom zbyt wysokim pojazdem, ani razu nie dopłaciłem.  :D

• Like 1

Cześć, z innej beczki zapytam.

Chodzi mi po głowie wyjazd ale taki zupełnie na własną rękę, może nawet z namiotem...

Szukając info o opłatach doczytałem, że np na szkierach Św. Anny nie trzeba wykupować żadnych licencji, należy tylko przestrzegać określonych zasad. A zezwolenia dodatkowe są np na trolling. Czy ktoś z Was ma może wiedzę jak jest w innych szkierowych rejonach?

Sugerujesz że na szkierach można trolować z ręki ???

Sugeruję sprawdzenie, jak na szkierach jest to rozumiane.

Na jednym z jezior otrzymaliśmy szczegółowo wyjaśnioną przez właściciela wody, definicję trollingu. 

No i taki z "ręki" nie wymuszał na nas zakupu dodatkowego pozwolenia. Dopytywaliśmy  w szczegółach, bo woleliśmy nie zrobić błędu za grube SEK w postaci kary.

Na szkierach trolling jest zabroniony.

Przytoczę taką historię. Szkiery św. Anna.

W grupie wyjazdowej moich przyjaciół było dwóch takich, którzy co prawda nie dali rady ukraść Księżyca ale generalnie uważali, "kto nam może czegoś zabronić?!" 

Byli pierwszy raz w Szwecji a więc i na szkierach. Dostali info o zakazie trolla. Ale kiedy sobaczyli na echu ławice ryb na 10-14m i łuki to wybrali najbardziej oczywisty sposób dobrania się do potencjalnych szczupaków. A więc tylko troll z łapki. Już w trakcie pierwszego spływu, przed jeden ze szwedzkich domów, wyskoczył "swenson" i coś w tym ogólnie znanym języku wykrzykiwał do nich wymachując łapami. Koledzy olali go totalnie i jeszcze 2-3 razy przedefilowali przed jego domem. Nic nie złowili (ciapciaki!). Wrócili do domu na obiad a tam na pomoście zielone auto Policji i funkcjonariusze.

-Dzień dobry , mieliśmy zgłoszenie o trollingu. Przeprowadzimy kontrolę.

Nic nie znależli

- Zostaniecie ukarani mandatem 1000 koron/na łeb za wykroczenie.

- Jaki mandat, przecież nie mamy ryb!?

-Gdybyście mieli ryby to pojechali byście z nami na "szwedzkie kolegium" w trybie natychmiastowym (nie wiem jak to się u nich nazywa?) i zapłacilibyście duuuuużo więcej z innego paragrafu. Dowodem w sprawie był by filmik zrobiony przez wkurzonego Szweda.

Proste? :D

Edytowane przez BOB1
  • Like 3

Na szkierach trolling jest zabroniony.

Przytoczę taką historię. Szkiery św. Anna.

W grupie wyjazdowej moich przyjaciół było dwóch takich, którzy co prawda nie dali rady ukraść Księżyca ale generalnie uważali, "kto nam może czegoś zabronić?!" 

Byli pierwszy raz w Szwecji a więc i na szkierach. Dostali info o zakazie trolla. Ale kiedy sobaczyli na echu ławice ryb na 10-14m i łuki to wybrali najbardziej oczywisty sposób dobrania się do potencjalnych szczupaków. A więc tylko troll z łapki. Już w trakcie pierwszego spływu, przed jeden ze szwedzkich domów, wyskoczył "swenson" i coś w tym ogólnie znanym języku wykrzykiwał do nich wymachując łapami. Koledzy olali go totalnie i jeszcze 2-3 razy przedefilowali przed jego domem. Nic nie złowili (ciapciaki!). Wrócili do domu na obiad a tam na pomoście zielone auto Policji i funkcjonariusze.

-Dzień dobry , mieliśmy zgłoszenie o trollingu. Przeprowadzimy kontrolę.

Nic nie znależli

- Zostaniecie ukarani mandatem 1000 koron/na łeb za wykroczenie.

- Jaki mandat, przecież nie mamy ryb!?

-Gdybyście mieli ryby to pojechali byście z nami na "szwedzkie kolegium" w trybie natychmiastowym (nie wiem jak to się u nich nazywa?) i zapłacilibyście duuuuużo więcej z innego paragrafu. Dowodem w sprawie był by filmik zrobiony przez wkurzonego Szweda.

Proste? :D

Czyli sprawa definitywnie rozwiązana. Z łapki też nie można :( . Dzięki.

Powinni zakazać w całej Szwecji  i nie tylko ale w całej Skandynawii bo to co widziałem w zeszłym roku na Alandach to była zwykła rzeź, Estończycy , Łotysze i Rosjanie zabijali wszystko co złowili , wędzili i do lodówek pakowali , o siatach nie wspominając , wypływali na ok 2h i wracali z 10-15 szt na łodź , sztuki tylko od 80 do 110 cm przywozili

• Like 1

Z mojego punktu widzenia sugerowanie Szwedom "co powinni robić" ze swoimi wodami i rybami jest co najmniej nie na miejscu ;) Tak mi to zaleciało ławeczką filozoficzną z serialu Ranczo, patrząc na to co powinniśmy robić, a co robimy z naszymi polskimi wodami ;)

Dla mnie liczy się wyjazd i łowienie w zgodzie z przepisami. A akurat zakazy co do zabierania ryb mniej mnie obchodzą, bo ich nie złamię. Bardziej chodzi mi o licencje, dozwolone metody itp. 

Dlatego mam jeszcze dopytanko o wyposażenie środka pływającego na szkierach, może wiecie co pływadło MUSI mieć?

• Like 2

Nikt Szwedom nic nie sugeruje ale przy takiej "polityce" za chwilę z turystyki wędkarskiej będzie qpa

bo po kiego jechać na ryby za +/- 2500 pln + koszty dodatkowe, aby złowić przez tydzień kilka 45cm "glutów" 

To samo złowię z łódki w kraju a kasa na sprzęt się przyda

Sam sie zastanawiam ,czy w tym roku nie zabrać feedera i odległościówki i białorybu nie połowić rekreacyjnie z werandy "żółtego" domku  :P

2iszadk.jpg

Edytowane przez seiken
  • Like 2