Skocz do zawartości

Wyjazd do Szwecji

Krisu23

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już Gunnar pisze, że jest słabo to znaczy, że jest chu.........o ;)

2 lata temu byłem na Senoren w połowie maja i temperatura wody była w przedziale 11-13sC. Ryby były bardzo chimeryczne, dużo odprowadzeń i pojedynczych puknięć. Jak znaleźliśmy w końcu mniejsze zatoczki gdzie temperatura wody była ok 2-3 stopnie wyższa to brania były bardziej zdecydowane i ryb znacznie więcej.

Jadę 5 maja w okolice Karlskrony i obserwując prognozy na ten termin nie nastawiam się na znaczące ocieplenie wody i w związku z tym większą aktywność szczupaków.

Nie wierzę ,że są wytarte , mnie też o tym 3 lata temu zapewniał jednak było inaczej , byłem na długiej Majówce a zima była wtedy łagodna nawet lodu nie było

woda miała temperaturę ok 9-10 stopni , wszystkie złowione ryby powyżej 65cm miały ikrę

Nie wszystkie wycierają się w tym samym czasie. W jednej zatoce mogą się jeszcze bzykać by w innej, w której było cieplej, mogą już zajadać. W takich warunkach trzeba naprawdę dużo paliwa wypalić, aby znaleźć te chętne.

Wg prognozy dla rejonu Karlskrony dziś +6 w dzień, +2 w nocy, dalsze cztery dni podobnie...

Korzystam zawsze z tej strony i sprawdza się b.dobrze http://www.mojapogoda.com/pogoda-na-swiecie/pogoda-lokalna/miasto/946X679/karlskrona.html

troche bardziej optymistyczna od tego co Ty podałes , zobaczymy która się sprawdzi :) dasz znać

Sam sie zastanawiam ,czy w tym roku nie zabrać feedera i odległościówki i białorybu nie połowić rekreacyjnie z werandy "żółtego" domku :P

2iszadk.jpg

Juz 5 maja bede w zoltym domku...Wlasnie biore feedera. Jak ostatnio tam bylem chyba z 4 lata temu kumpel zarzucil na noc z werandy..a rano leszczawa 63cm...nastepnego dnia wegorz...

Ciekawe jaka pogoda nasz czeka...wtedy bylo juz cieplo...krotkie koszulki mielismy na lodkach..a teraz zastanawiam sie czy brac kombinezon...

Mam do Was pytanko...czy moze ktos sie orientuje czy po drodze z Karlskrony na Sw. Anne w jakiejs miejscowosci jest stacja paliw z LPG..(bo czytalem ze moze byc problem bo jest tego malo..

Edytowane przez pio76
  • Like 1

Sam sie zastanawiam ,czy w tym roku nie zabrać feedera i odległościówki i białorybu nie połowić rekreacyjnie z werandy "żółtego" domku :P

Juz 5 maja bede w zoltym domku...Wlasnie biore feedera. Jak ostatnio tam bylem chyba z 4 lata temu kumpel zarzucil na noc z werandy..a rano leszczawa 63cm...nastepnego dnia wegorz...

Ciekawe jaka pogoda nasz czeka...wtedy bylo juz cieplo...krotkie koszulki mielismy na lodkach..a teraz zastanawiam sie czy brac kombinezon...

Mam do Was pytanko...czy moze ktos sie orientuje czy po drodze z Karlskrony na Sw. Anne w jakiejs miejscowosci jest stacja paliw z LPG..(bo czytalem ze moze byc problem bo jest tego malo..

No to lux zdasz relację  jak wrócisz  :)

Z tej werandy w oczekiwaniu na obiad przed sesją wieczorową złowiłem swoją pierwszą i na razie jedyną rybę muchówką....klenia... B) B)

Edytowane przez malcz
  • Like 1

nie dość że mało stacji LPG to jeszcze czynne w godzinach mało przyjaznych, ja nie korzystałem w Szwecji z LPG

a lista np tutaj http://www.cometosweden.com/stacje-lpg-w-szwecji.html

No to znam...ten wykaz..ale zbytnio po drodze to tam nie ma chyba nic. Trudno w jedna stronę pojadę na Pb, bo zasięg mam na gazie ok 300km

nie dość że mało stacji LPG to jeszcze czynne w godzinach mało przyjaznych, ja nie korzystałem w Szwecji z LPG

a lista np tutaj http://www.cometosweden.com/stacje-lpg-w-szwecji.html

Tu macie mapę stacji 

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1JEFIO8dezKvs6j9Aa_vj17YgAr4&msa=0&ll=58.09821304337375%2C14.88216068749989&z=7

Nikt Szwedom nic nie sugeruje ale przy takiej "polityce" za chwilę z turystyki wędkarskiej będzie qpa

bo po kiego jechać na ryby za +/- 2500 pln + koszty dodatkowe, aby złowić przez tydzień kilka 45cm "glutów" 

To samo złowię z łódki w kraju a kasa na sprzęt się przyda

Sam sie zastanawiam ,czy w tym roku nie zabrać feedera i odległościówki i białorybu nie połowić rekreacyjnie z werandy "żółtego" domku  :P

2iszadk.jpg

Co to za łowisko? Polecacie?

Jade w Maju na Blekinge, mam parę fajnych miejscówek, ale generalnie kuszą mnie jeziora