Skocz do zawartości

DRAGON GUIDE SELECT SKINNER CAST 1,95/80 - co myślicie o tym kiju na początek ??????

steelcreation

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Kijek ma cw 40-80g. Salmo Pike 13 Jointed zależnie od wersji od 13-21g. Nawet jeśli kij ładuje się poniżej dolnej granicy swojego cw, to wydaje się ciężkie do osiągnięcia taki dystans. 40m to naprawdę BARDZO daleko. Nie zamierzam wywoływać jakieś kłótni, po prostu się dziwię i szczerze przyznaję, że niedowierza,.... Wiem na co stać ten multik i taka odległość taką przynętą- wg mnie nieosiągalne(łamaniec ze sterem lotnikiem nie jest)

A jak wyniki pierwszych połowów, wrażenia itd? łowiłeś plecionką, czy, jeśli dobrze widzę na szpulce, jednak żyłką? :D

Pozdrawiam

Kamil

• 3 miesiące temu...

uzywam tego kija od wrzesnia i jestem bardzo zadowolony :mellow: siedzi na nim abu c4 5601 moim zdaniem zaczyna sie słabo ładowac od 35 gram ale odległosci nie są oszałamiające , lubie nim miotac wabikami od 40-90 gr

a co do jego własciwosci przekazujących prace przynęty oraz brania oce niam bardzo wysoko :mellow:

hol rybki to sama przyjemnosc

• 2 miesiące temu...
  • 2 lata później...

Fajny kij wracałem do niego dwa razy teraz aktualnie tez go mam strzelam z niego od sliderów 10 po fatso 14s 114g daje radę ale trzeba być ostrożnym 14f już można bez wachania. Sztywny kij wprawia przynęty w dobrą akcję, polecam! 

Edytowane przez PILOT

• 1 miesiąc temu...

Nie rozumiem dlaczego od pewnego czasu wszyscy chcący spróbować castingu uparli się zaczynać od ciężkiego jerkowania.

Moim zdaniem lepiej na początek celować w gramaturę 28g.lub 42g. ( w wypadku wędek tak sztywnych jak GS - nawet 25g. )

Swego czasu miałem GS Bandit Casta ( 5-25g) i spokojnie rzucałem nim Sliderem 10F ( przy 10S już klękał ). Dało się nim twardo Jerkować gdzieś do 30g , powyżej wędka stawała się bardziej spolegliwa i nie sprawiała już wrażenia XFasta.

Ale wydaje mi się że agresywne jerkowanie zostało wymyślone do polowań na basy a w naszych wodach basów nie ma i bardziej odpowiednie jest " miękkie " prowadzenie przynęty. Poza tym lżejsza wędka może być z powodzeniem używana do połowu innymi technikami niż tylko jerking.

• 2 tygodnie później...

Bandit jest faktycznie delikatniejszy, ale z drugiej strony trochę miękkawy, przez co może być nim ciężko poprowadzić mini jerki, do opadu, niezbyt agresywny wobków dobrze się nadaje :) A propos agresywnego jerkowania - wszystko zależy od tego, jak bardzo pajki chcą współpracować. Jeśli nie trafiłeś w dzień, zostaje tylko spokojne kiwanie gliderem (aczkolwiek lepszy będzie jakiś pullbait); nie mniej agresywne prowadzenie też kusi szczupaki.

Nawet " miękką " wędką można agresywnie szarpać jerka.

Gdy trzymasz wędzisko równolegle do linki , to każdy szybki ruch w którąkolwiek stronę powoduje nagły skok przynęty ; w takim wypadku sztywność wędki ma znaczenie drugorzędne. ( oczywiście pisząc " miękka " mam na myśli tą miękkość która mieści się w kategoriach Fast - XFast. )

• 5 miesięcy temu...