Skocz do zawartości

Serwis kołowrotków wrocław

s4mo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jest ktoś kto wyczyści i być może naprawi mi kołowrotek we Wrocławiu?

Chodzi mi o Daiwe Exceler 4000HA.

Oczywiście sklep SPINNING na ul. Św. Macieja znam i nie chciał bym oddawać kołowrotka do tego Pana.

Jakieś inne propozycje?

A ja napiszę tak: schemacik,śrubokręty i do dzieła,satysfakcja gwarantowana,nikt nic nie podmieni,a i doświadczenie nowe :) .

• Like 1

Ale co w tak prostym urządzeniu można zepsuć? Przekładnię na lewą stronę założyć,jak skarpetki? :D

Jeszcze bym zrozumiał obawy przy Millennium,bo tam jest dodatkowy mechanizm wolnej oscylacji,ale tak,to naprawdę nic trudnego :) .

Może nic się nie da zepsuć, ale zawsze można coś zgubić.

O Panu Józefie też coś złego czytałem...

Chętnie zrobił bym to sam tylko boję się że coś spie*** A zależy mi na szybkim serwisie bo w końcu trzeba rzucać :)

Hymm a możliwe jest by Daiwa Exceler 4000 po pół roku szeleściła ? Dbałem ... chuchałem ... bardziej niż o żonę a ona mi takie numery odstawia? :/

Moja na początku też szeleściła, a po pół roku to już tylko wrzeszczała. Mówię o żonie oczywiście. Co do ludzi od smarowania młynków, to o każdym przeczytasz coś złego. Tak jak z mechanikami samochodowymi. Ślij do P. Leśniaka a potem dorzuć dla potomnych jakąś opinię w sieć. 

Ale Exceller to dość niska półka w Daiwie,prosta budowa,bez niespodzianek,naprawdę ciężko coś spier...ić :) .

Oczywiście śrubokręty muszą być trochę lepszej jakości,niż marketowe,żeby łbów nie poobmykać :D .

Ostatnio rozbierałem i smarowałem Jaxona w.lącznie z łożyskami-to kopia Daiwy,prosty sprzęt,troszkę szumiał i mimo aplikacji smaru tam,gdzie się da,dalej szumi,cicho,ale jednak :) .

:)

I byłem na pl. Św. Macieja... zostawiłem 30zł za wymianę tego łożyska co prowadzi linkę do nawijania. Nie wiem jak to fachowo się nazywa. W sumie dobrze ze zostawiłem i nie robiłem tego sam bo zaczął bym grzebać a nic by to nie dało. Jakoś nie darze sympatią tego pana dlatego nie chciałem go odwiedzać... ale cóż mus to mus

Właśnie nie wiem :/ przy nawijaniu bardzo szeleściło... Czekam na nową plecionkę by coś ponawijać i sprawdzić...

Wydałem 30zł i przynajmniej mam sumienie czyste.

Tak dodatkowo napiszę że obejrzałem teraz swoją daiwe i powiem tak : szybko schodzi z niej lakier... szczególnie tam gdzie trzymam palcem za główny stelarz. Jak łowiłem z obrączką to obrączka dosyć mocno porysowała.

Wydałem na nią coś około 350zł i w sumie myślałem że jest to trwalsze... Następny kołowrotek nie będzie chyba droższy niż 100-150 zł ... Chyba nie ma sensu ... przeorać i wymienić... dobrze kombinuję?

:) I byłem na pl. Św. Macieja... zostawiłem 30zł za wymianę tego łożyska co prowadzi linkę do nawijania. Nie wiem jak to fachowo się nazywa. W sumie dobrze ze zostawiłem i nie robiłem tego sam bo zaczął bym grzebać a nic by to nie dało. Jakoś nie darze sympatią tego pana dlatego nie chciałem go odwiedzać... ale cóż mus to mus

Wymienił Ci jedynie łożysko w rolce kabłąka. Czas wykonania usługi- 5min :) Zrobiłbyś to sam nawet nad wodą (oczywiście jeśli miałbyś zapasowe łożysko)..

W

Szumiąca rolka...

Po co wymieniać łożysko,kiedy wystarczy przeczyścić i nasmarować smarem?

Jak otwarte,to żaden problem,jak zamknięte,to podważyć sprężynkę,zdjąć "zaślepkę",oczyścić i też nałożyć,banalnie proste,5 minut roboty :) .

Powiem więcej,tą czynność trzeba wykonywać nieraz kilka razy w sezonie,więc policz sobie,ile Ciebie to wyniesie,

Szumiąca rolka...

Po co wymieniać łożysko,kiedy wystarczy przeczyścić i nasmarować smarem?

Jak otwarte,to żaden problem,jak zamknięte,to podważyć sprężynkę,zdjąć "zaślepkę",oczyścić i też nałożyć,banalnie proste,5 minut roboty :) .

Powiem więcej,tą czynność trzeba wykonywać nieraz kilka razy w sezonie,więc policz sobie,ile Ciebie to wyniesie,

Trzeba wiedzieć jak ... a jak ma się tendencje do spier.... czegoś to już w ogóle strach :)

Wojtek B. tak wiem roboty na 5 min i pewnie dał bym rade też sam ale jeszcze trzeba mieć to łożysko. Nie wiem za ile on je kupił ale pewnie szybka kasa dla niego od takich jak ja ... i właśnie zdałem sobie sprawę z tego że nawet rachunku nie otrzymałem ...

Ale po co wymieniać łożysko?

Przecież je się czyści i smaruje,a podejrzewam,że to,co Ci wsadził,jest gorszej jakości od tego,co było,oddał chociaż to "stare" łożysko?

A druga sprawa-to wcale nie łożysko musi szumieć,tylko do rolki dostał się brud i po prostu ocierają o siebie krawędzie :) .

Ale po co wymieniać łożysko?

Przecież je się czyści i smaruje,a podejrzewam,że to,co Ci wsadził,jest gorszej jakości od tego,co było,oddał chociaż to "stare" łożysko?

A druga sprawa-to wcale nie łożysko musi szumieć,tylko do rolki dostał się brud i po prostu ocierają o siebie krawędzie :) .

Bardzo mało prawdopodobne.

Kolejna kwestia- jeśli masz łożysko zamknięte i zostanie z niego wypłukany smar/oliwa, to choćbyś stanął na rzęsach to ponownie nie przesmarujesz/naoliwisz takiego łożysko :) Najtańsze łożyska do rolek to koszt ok. 4-5 zł.

W

To, że zabrudziła sie cała rolka i szumi to, moim zdaniem, bardzo prawdopodobne, tak bywa u mnie. Po prostu aby to działało poprawnie to dwa-trzy razy w roku rozbieram rolkę czyszczę w benzynie, smaruje smarem i dalej jest dobrze.

Co do stawania na rzęsach to wystarczy wydłubać zaślepkę, wymyć w benzynie, przedmuchać sprężarką, nasmarować smarem i założyć :P

I jeszcze jedno, nie sprawdziły mi się w rolkach prowadzących łożyska EZO, ich trwałośc w tej konstrukcji była żenująco krótka a próby reanimacji zupelnie nieudane, gdzie "zwykłe" spokojnie dają radę po kilka lat, oczywiscie traktowane jak wyżej opisałem.

Edyta: a Wrocław pisany z małej litery to jak w pysk bym dostał, są granice niechlujstwa w sieci...

Edytowane przez FidoAngel