Skocz do zawartości

bIGOS PLUS WINO

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie

Sprawa ma się tak:

(I zaznaczam, że nie ma nic wspólnego z naszym zacnym Kolegą@BIGOSEM)

Robi się u mnie bigos, tradycyjny, polski, taki przesmaczny, do chlebka lub ziemniaczków.... i wódeczki.

Ale on się dopiero robi, więc mam zapytanie:

Do bigosu dodaje się czerwonego wytrawnego wina. Ile wina na oko gara, lub ile wina na kg bigosu?

Pozdrawiam

Alek

Mam wątpliwości !?  Wino i było nie było, kwaśna kapusta ? Został bym  przy tradycyjnym  bigosie i zmrożonej piędziesiątce ! Albowiem jak wiadomo życie zaczyna sie po piędziesiątce ! Nie więcej ! No może dwa, góra "cy" kieliszeczki ;)

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 1

Z bigosem kojarzy mi się jedno z piękniejszych wspomnień z młodosci ! Lata sześćdziesiate a my po lat naście. Sroga zima, też naście, ale stopni poniżej zera. Polowanie na zajace w lesie. Wiadomo szarak z lasu warty 3x tyle co ten z pola. Kanapki zamrzły po pól godzinie na kamień. Oczywiście nie strzelamy ale saniami zwozimy pokoty z kolejnych miotów. Szarówka. Koniec. Leśniczówka, długi stół, bigos, zmrożona wódka , kiełbasa, myśliwskie pogaduchy. My młodziaki przy małym stoliku w kącie patrzymy na ten spektakl z rozdziawinymi buziami i oczyma. Mamy tez kiełbasę bigos i chleb na stole...Ktos ze starszych sie zlitował i pół tez dostalismy (na czterech) Mam to przed oczyma, jak dziś, Chyba nigdy w  życiu jedzenie i alko tak mi nie samkowalo ! Czasem wspomimy to z Jerzym. Andrzeja nie widzialem od tamtego czasu... A myśliwi ? Cóż, na pierwszego odczytuje nazwiska wielu z nich an Lutyckiej w Poznaniu.... Ach ten bigos !

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 5

Panowie, nie zgadzam się z Wami. Zdecydowanie dodaje się wytrawnego wina, we wczesnej fazie gotowania. Żadnego alkoholu nie wyczujemy, on pięknie się wygotuje, a dobre wytrawne wino nie jest kwaśne, więc nie kłóci się z kapuchą. U mnie w domu leje się butelkę najlepszego winka na solidny gar bigosu. Polecam szczep Cabernet Sauvignon z Chile lub Argentyny, najlepiej Gran Reserva.

• Like 3

Panowie

Dzięki, nie spodziewałem się aż takiego odzewu.

Waldi, dzięki za linki. Tylko cholera, skąd ja wezmę  w Szwecji lub Danii lub Finlandii kiszoną kapustę????

Dekosz, spróbuję.

Bartsiedlce, masz rację. Gar solidny. Śliwki już są.

Tomis1975 dzięki. Będzie Na Zdrowie...

Deejaybiały jest dużo grzybków.

MarcinRafalski ***cy będą, a nawet więcej.

Zjem, opowiem. A i za zdrowie wszystkich Kolegów też wypije, plus jeszcze owe **8cy Marcina.

Pozdrawiam

Alek

• Like 1