platynowłosy Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Witam Panowie Sprawa ma się tak:(I zaznaczam, że nie ma nic wspólnego z naszym zacnym Kolegą@BIGOSEM) Robi się u mnie bigos, tradycyjny, polski, taki przesmaczny, do chlebka lub ziemniaczków.... i wódeczki.Ale on się dopiero robi, więc mam zapytanie:Do bigosu dodaje się czerwonego wytrawnego wina. Ile wina na oko gara, lub ile wina na kg bigosu? PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darogryf Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Nie wiem jak z winem, ale klika dni temu jadłem gotowany na piwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Około 5% obietosci potrawy.W trakcie jedzenia i po można a nawet wskazane zwiększyć dawkę.SMACZNEGO I NA ZDROWIE. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) Mam wątpliwości !? Wino i było nie było, kwaśna kapusta ? Został bym przy tradycyjnym bigosie i zmrożonej piędziesiątce ! Albowiem jak wiadomo życie zaczyna sie po piędziesiątce ! Nie więcej ! No może dwa, góra "cy" kieliszeczki Edytowane 11 Listopada 2015 przez Marcin Rafalski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Ja również całe życie jadłem bigos z kwaśnej kapusty bez dodatku wina.Znam takich co robią ze słodkiej. Dla mnie to już nie bigos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Tak naprawdę bigos robi się z mieszaniny obydwu kapust. Ale faktycznie, wolę z tej kwaśnej. Myślę, iż każdy region kraju ma swoje receptury. Co do wina, raczej wytrawnego do kwaśnej kapusty nie dodałbym, raczej jakieś semi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Alek, tu masz kilka przepisów: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/bigos-na-winie-3http://przystole.blox.pl/2010/12/Bigos-staropolski.htmlhttp://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/12/bigos-na-czerwonym-winie-z-grzybami-i.html osobiście, to wymieszałbym bigos i wino dopiero w ostatniej fazie, w żołądku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) Z bigosem kojarzy mi się jedno z piękniejszych wspomnień z młodosci ! Lata sześćdziesiate a my po lat naście. Sroga zima, też naście, ale stopni poniżej zera. Polowanie na zajace w lesie. Wiadomo szarak z lasu warty 3x tyle co ten z pola. Kanapki zamrzły po pól godzinie na kamień. Oczywiście nie strzelamy ale saniami zwozimy pokoty z kolejnych miotów. Szarówka. Koniec. Leśniczówka, długi stół, bigos, zmrożona wódka , kiełbasa, myśliwskie pogaduchy. My młodziaki przy małym stoliku w kącie patrzymy na ten spektakl z rozdziawinymi buziami i oczyma. Mamy tez kiełbasę bigos i chleb na stole...Ktos ze starszych sie zlitował i pół tez dostalismy (na czterech) Mam to przed oczyma, jak dziś, Chyba nigdy w życiu jedzenie i alko tak mi nie samkowalo ! Czasem wspomimy to z Jerzym. Andrzeja nie widzialem od tamtego czasu... A myśliwi ? Cóż, na pierwszego odczytuje nazwiska wielu z nich an Lutyckiej w Poznaniu.... Ach ten bigos ! Edytowane 11 Listopada 2015 przez Marcin Rafalski 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Panowie, nie zgadzam się z Wami. Zdecydowanie dodaje się wytrawnego wina, we wczesnej fazie gotowania. Żadnego alkoholu nie wyczujemy, on pięknie się wygotuje, a dobre wytrawne wino nie jest kwaśne, więc nie kłóci się z kapuchą. U mnie w domu leje się butelkę najlepszego winka na solidny gar bigosu. Polecam szczep Cabernet Sauvignon z Chile lub Argentyny, najlepiej Gran Reserva. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deejaybialy Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Dać wina i śliwek ew. Powideł ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Zdecydowanie śliwek, najlepiej wędzonych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deejaybialy Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 I duużo grzybków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Czerwone wytrawne wino 150ml na 1kg kapusty kiszonej, nie kwaszonej!!! Każdy chwali i mówi że pyszny bigos Podstawa to dużo borowikow i dobra kapusta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Panowie Dzięki, nie spodziewałem się aż takiego odzewu.Waldi, dzięki za linki. Tylko cholera, skąd ja wezmę w Szwecji lub Danii lub Finlandii kiszoną kapustę????Dekosz, spróbuję.Bartsiedlce, masz rację. Gar solidny. Śliwki już są.Tomis1975 dzięki. Będzie Na Zdrowie...Deejaybiały jest dużo grzybków.MarcinRafalski ***cy będą, a nawet więcej. Zjem, opowiem. A i za zdrowie wszystkich Kolegów też wypije, plus jeszcze owe **8cy Marcina. PozdrawiamAlek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Bigos jest lepszy na nast.dzień.Moze zostało to podgrzej.Jak słyszysz ### jest ok.Kminek dziala! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niuta Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Bigos jest najlepszy po tygodniu. Codziennie go odgrzewać i chłodzić. Przez te operacje, wszystkie składowe bigosu, pięknie się połączą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Jeden bigos jedno winko .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 No to teraz pozostaje tylko czekać na flaczki w winie (a może już są). A do tego bigosu podlanego dobrym wytrawnym winem wypada pchać byle prawdziwka czy już tylko trufle można? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi