Skocz do zawartości

Paaanie, chcę kij, ale nie wiem jaki!

Kamil_Be

Rekomendowane odpowiedzi

Witam witam,piszę z pytaniem o dobór kija ,2 lata łowiłem kijem cw 5-25 (fajny kijek lecz canibala 12,5 cm obsłuży jedynie na główce 5g) a chodzi mi o trochę większe przynęty.

Przejdę do rzeczy,jaki kij polecacie ,budżet do 400 zł. Chodzi mi o górne cw max 50g.

Myślałem nad firma Savage Gear seria SG4,  ewentualnie ten kij

DAM CULT-X SPIN 2.70m 15-53g 2cz

Czekam na odpowiedzi.

Chodzi mi głownie o szczupaka.

Edytowane przez PatrykEs

Witam witam,piszę z pytaniem o dobór kija ,2 lata łowiłem kijem cw 5-25 (fajny kijek lecz canibala 12,5 cm obsłuży jedynie na główce 5g) a chodzi mi o trochę większe przynęty.

Przejdę do rzeczy,jaki kij polecacie ,budżet do 400 zł. Chodzi mi o górne cw max 50g.

Myślałem nad firma Savage Gear seria SG4,  ewentualnie ten kij

DAM CULT-X SPIN 2.70m 15-53g 2cz

Czekam na odpowiedzi.

Chodzi mi głownie o szczupaka.

Według mnie bardzo spoko. Ten kij będzie miał optimum cw gdzieś pewnie około 45g. Mam Fast Game 30-80 259 i tam optimum 70g. Super uchwyt do kołowrotka, zbrojenie bardzo fajne. Chyba dobry wybór, zamów pokiwasz w domu i będziesz wiedział czy leży.

• 4 tygodnie później...

Witam witam ,potrzebuję ultra Light z cw od 0,5 do 7 g ,jaki kijek polecacie ? Co powiecie na Dragon Fineze Jig 2,45,cw 0.5-7g. Ktoś tego używał ?

Może SUGOI CXT ULTRA ma się pojawić w sprzedaży od marca.

Tylko że do 2.13m.

Coś już chyba czytałem na forum odnośnie tej wędki.

Trochę będziesz musiał dołożyć.

Edytowane przez Marcin70
  • Like 1

Budżet 300 zl ,przynety to najmniejsze obrotowki ,imitacje robaków i larw. Chodzi głównie o okonia i bialoryb. Jeszcze jedno pytanko bo krąży wiele opowieści. Plecionka czy zylka ?

Plecionka :) Jeżeli masz zamiar łowić również ryby spokojnego żeru, to pomyśl o wyborze jeszcze delikatniejszego wędziska np. do 4-5 gramów (c.w. 1-4 / 0,5-5g). Na swoim przykładzie podpowiem, że łowie wzdręgi, płocie, jazie budżetowym zestawem z wędziskiem opisanym jako 1-7g. Ze względu na przynęty, jakich używam do łowienia ryb spokojnego żeru, uznaje ten kijek "za mocny". Do łowienia okoni jest w porządku (jak na budżetowy kij), ale do łowienia ryb spokojnego żeru używam lżejszych przynęt. Od malutkich mikrojigów na koralikach wolframowych 38/55 mm do maksymalnie twisterów 4 cm na główkach 2/3 g. Uważam ten kijek za nieoszacowany, ponieważ dolny zakres 1 g jest źle opisany, a kij prawidłowo ładuje przynęty o wadze 2,5/3 g. Dla mnie to jest kijek o c.w 2-5 do 8 g. Zestaw to Mikado Bixlite 1-7 g / 198 cm, młynek Ceymar cxt 25fd, plecionka Mikado Dreamline 0,035 mm - 2,35 kg.

Pozdrawiam.

Budżetowy kij od Dragona. Zatem będzie się on w głównej mierze różnił od innych budżetowych wędzisk aspektem wizualnym. (...)

Główna różnica to etykieta firmowa... ;)

PatrykEs  gdybyś zainteresował się treścią Forum, znalazłbyś całą paletę różnych tematów traktujących o wędziskach UL i XUL. Oto kilka:

http://jerkbait.pl/topic/95239-spining-ul-od-0g-ma%C5%82e-cw-du%C5%BCy-problem/

http://jerkbait.pl/topic/45510-m%C3%B3j-ul-sprz%C4%99t-w%C4%99dka-ko%C5%82owrotek-plecionki-%C5%BCy%C5%82ki/

http://jerkbait.pl/topic/82774-microjig-sprz%C4%99t/

http://jerkbait.pl/topic/74097-w%C4%99dki-super-ultra-light-co-o-tym-s%C4%85dzicie/

http://jerkbait.pl/topic/51428-ultra-light-czy-light-pomoc-w-wyborze-kija/

Resztę poszukaj sam.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 3

Wyszukiwarka ta wewnętrzna forum nie wyszukuje tak jak się spodziewałem. Nie jest łatwo wyszukać tematu o jaki nam chodzi - nawet jak takowy istnieje. Zwróciłem uwagę że lepiej sobie z tym radzi Google z dodanym znacznikiem jerkbait. To mój trik a Ty może podziel się swoim bo wrzuciłeś 4 fajne linki :-)

• Like 1

Najlepsza metoda to przeczytać wszystkie wątki

W moim wieku nierealne, życia by mi nie starczyło. Poza tym średnio sensownym byłoby czytanie wątków o bolonkach, spławikowaniu lub gruntowaniu jeśli to mnie zupełnie nie interesuje, bo tylko i wyłącznie spinninguję.

Ale jeśli ktoś ma wielokierunkowe zainteresowania, to jest to metoda najskuteczniejsza, żeby być zorientowanym w tematach.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Cześć.

Liczę, że podpiąłem się pod dobry temat. 

Bardzo powoli zaczynam rozglądać się za wędką do cięższego spinningu. Na razie mam trzy wędki do lżejszego łowienia (cw 1-5 g, 0,5-8 g i 4-17 g).

Ostatnio zainteresowałem się łowieniem boleni na Wiśle (jeszcze nie łowiłem, ale chciałbym zacząć) i łowieniem na jerki (fajnie to wygląda). Jerki na jakie chciałbym łowić będę miały ok 40-50 g. Przynęty boleniowe to standardowe woblery ok 9-10 cm oraz gumy 10 cm na główkach 5-10 g. 

Szukam teraz pod takie łowienie wędziska. Chciałbym, aby było uniwersalne do ww metod, do łowienia boleni, szczupaków, może okoni (?). Wędkuję z brzegu na raczej odkrytym terenie bez dużej ilości roślinności dookoła. Znalazłem wędkę Daiwa Crossfire 15-40 g o długości 270 cm. Waham się jednak, bo maks cw tej wędki to 40 g, a te jerki, które będę robił będą właśnie miały ok 40 g lub trochę więcej i obawiam się, że wędka może mieć problem. Macie może jakieś doświadczenia z tą wędką przy maksymalnym obciążeniu? Może jakieś inne, tanie (do 300 zł) wędki polecicie? 

Chciałbym do wędki zakupić kołowrotek wielkości 4000 (Exceler albo Legalis, którego mam w mniejszym rozmiarze i jestem zadowolony).

Dzięki i pozdrawiam,

Mateusz :)

Może jakieś inne, tanie (do 300 zł) wędki polecicie?

Chciałbym do wędki zakupić kołowrotek wielkości 4000 (Exceler albo Legalis, którego mam w mniejszym rozmiarze i jestem zadowolony).

Dzięki i pozdrawiam,

Mateusz :)

A może w takim razie DAM Yagi Classic 20-50? Podobna waga wędki, ja mam Yagi do 42 ale spokojnie rzucisz 50-55g. Piotrek z Pleciony mówił że nawet 70;-) no nie sprawdzałem…

EDIT: jeszcze tak sobie patrzę i SG2 Fast Gamę do 50 masz za 364; albo Shore Game za 309pln 20-60 274 bo SG4 już około 400

Edytowane przez Darek_W
  • Like 1

Jest jeszcze fajny taki https://pleciona.pl/pl/p/Wedka-Savage-Gear-SGS2-All-Around-2.74cm-15-50g/49894 All-Around 379pln to fajna wędka. I tak jak piszesz taki bardziej uniwersał.

Darku, jeśli uważasz, że wędzisko 15-50g jest uniwersalne, no choćby zbliżone, to ja jestem piękny i młody.

Pomijając fakt, że praktycznie nie ma wędzisk "uniwersalnych", to moim skromnym zdaniem, jako ZBLIŻONE do uniwersalnego można uznać wędziska w zakresie od 3-20g do 5-25g. Od bidy można nimi połowić i okonia i szczupaka, ale będzie to kijek dla typowego wędkarza-urlopowicza, który ma tylko tę jedną wędkę i używa jej przez kilka dni w roku, gdy żona z dziećmi będą akurat wylegiwać się na leżaczkach, a on zarzuci kilkanaście razy byle gdzie, byle jak, byle jaką przynętę nie zastanawiając się nad tym, czy w pobliżu zatłoczonego kąpieliska w ogóle są choćby jazgarze.

Rozumiem, że chodzi o wędkę "morską", ale nigdy nie nazwałbym ją "uniwersalną".

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Nie da się jednym kijem pogodzić woblerów boleniowych i jerka aby był nawet średni komfort łowienia . Proponuję dokupić dwie wędki - pierwsza to klasyczny "wiślany uniwersał" o realnym CW max do 35 g, w długości +/- 270 cm co umożliwi łowienie wszelkiej maści drapieżników na gumy , woblery i żelastwa . Jerkowanie fajnie wygląda, ale to nie takie proste i wymaga dobrej wędki - krótsza, sztywniejsza i o większym CW to konieczność.

• Like 2

Darku, jeśli uważasz, że wędzisko 15-50g jest uniwersalne, no choćby zbliżone, to ja jestem piękny i młody.

Pomijając fakt, że praktycznie nie ma wędzisk "uniwersalnych", to moim skromnym zdaniem, jako ZBLIŻONE do uniwersalnego można uznać wędziska w zakresie od 3-20g do 5-25g. Od bidy można nimi połowić i okonia i szczupaka, ale będzie to kijek dla typowego wędkarza-urlopowicza, który ma tylko tę jedną wędkę i używa jej przez kilka dni w roku, gdy żona z dziećmi będą akurat wylegiwać się na leżaczkach, a on zarzuci kilkanaście razy byle gdzie, byle jak, byle jaką przynętę nie zastanawiając się nad tym, czy w pobliżu zatłoczonego kąpieliska w ogóle są choćby jazgarze.

Rozumiem, że chodzi o wędkę "morską", ale nigdy nie nazwałbym ją "uniwersalną".

ale się napisałeś, przeczytaj najpierw czego szuka kolega. Uniwersał w kwestii akcji w przedziale wagowym jakiego poszukuje Markus383

Nie da się jednym kijem pogodzić woblerów boleniowych i jerka aby był nawet średni komfort łowienia . Proponuję dokupić dwie wędki - pierwsza to klasyczny "wiślany uniwersał" o realnym CW max do 35 g, w długości +/- 270 cm co umożliwi łowienie wszelkiej maści drapieżników na gumy , woblery i żelastwa . Jerkowanie fajnie wygląda, ale to nie takie proste i wymaga dobrej wędki - krótsza, sztywniejsza i o większym CW to konieczność.

ja to potraktowałem jako zadanie matematyczne, jeden kij, długość około 2,7m i cw 50 i akcja uniwersalna, czyli taki nie za szybki nie za wolny - taki w sam raz. Gdyby pytanie było o dwa kije z łodzią i silnikiem to bym, się poddał bo motorowodniak ze mnie jeszcze gorszy niż spinningista :-) W sumie ciekawe czy kolega kupi jeden czy dwa kijki. Pozdrawiam

Dzięki Panowie za odzew ☺️

Ten Dam Yagi classic 20 - 50 g ciekawie wygląda. Chyba pomyślę o nim poważniej. Jerkami łowiłbym mniej niż gumami. Kij służyłby do wędkowania przede wszystkim ttni cięższymi gumami na Wiśle.

Tej wędki nie używałbym ogólnie zbyt często, gdyż najczęściej łowię wędką 4-17 g i klenie będę łowił na smuzaki tą do 8g. To są dwie moje podstawowe wędki, a pozostałe okazyjnie w zależności od zapotrzebowania.

• Like 3