PatrykEs Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 (edytowane) Witam witam,piszę z pytaniem o dobór kija ,2 lata łowiłem kijem cw 5-25 (fajny kijek lecz canibala 12,5 cm obsłuży jedynie na główce 5g) a chodzi mi o trochę większe przynęty.Przejdę do rzeczy,jaki kij polecacie ,budżet do 400 zł. Chodzi mi o górne cw max 50g. Myślałem nad firma Savage Gear seria SG4, ewentualnie ten kijDAM CULT-X SPIN 2.70m 15-53g 2cz Czekam na odpowiedzi. Chodzi mi głownie o szczupaka. Edytowane 15 Stycznia 2023 przez PatrykEs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Witam witam,piszę z pytaniem o dobór kija ,2 lata łowiłem kijem cw 5-25 (fajny kijek lecz canibala 12,5 cm obsłuży jedynie na główce 5g) a chodzi mi o trochę większe przynęty.Przejdę do rzeczy,jaki kij polecacie ,budżet do 400 zł. Chodzi mi o górne cw max 50g. Myślałem nad firma Savage Gear seria SG4, ewentualnie ten kijDAM CULT-X SPIN 2.70m 15-53g 2cz Czekam na odpowiedzi. Chodzi mi głownie o szczupaka.Według mnie bardzo spoko. Ten kij będzie miał optimum cw gdzieś pewnie około 45g. Mam Fast Game 30-80 259 i tam optimum 70g. Super uchwyt do kołowrotka, zbrojenie bardzo fajne. Chyba dobry wybór, zamów pokiwasz w domu i będziesz wiedział czy leży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Mnie kusi taki SG4 Distance Game 2,74cm 10-30g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykEs Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Witam witam ,potrzebuję ultra Light z cw od 0,5 do 7 g ,jaki kijek polecacie ? Co powiecie na Dragon Fineze Jig 2,45,cw 0.5-7g. Ktoś tego używał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Witam witam ,potrzebuję ultra Light z cw od 0,5 do 7 g ,jaki kijek polecacie ? Co powiecie na Dragon Fineze Jig 2,45,cw 0.5-7g. Ktoś tego używał ?Bez budżetu, bez informacji, pod jakie przynęty i jaka długość kija. Nie masz żadnych preferencji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykEs Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Budżet 300 zl ,przynety to najmniejsze obrotowki ,imitacje robaków i larw. Chodzi głównie o okonia i bialoryb. Jeszcze jedno pytanko bo krąży wiele opowieści. Plecionka czy zylka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WedkarzIncognito Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Budżetowy kij od Dragona. Zatem będzie się on w głównej mierze różnił od innych budżetowych wędzisk aspektem wizualnym. No i do tego jest to wklejanka, która uważam za mniej "uniwersalną" niż tubular. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykEs Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Czekam na dalsze podpowiedzi ,dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 (edytowane) Witam witam ,potrzebuję ultra Light z cw od 0,5 do 7 g ,jaki kijek polecacie ? Co powiecie na Dragon Fineze Jig 2,45,cw 0.5-7g. Ktoś tego używał ?Może SUGOI CXT ULTRA ma się pojawić w sprzedaży od marca.Tylko że do 2.13m.Coś już chyba czytałem na forum odnośnie tej wędki.Trochę będziesz musiał dołożyć. Edytowane 18 Lutego 2023 przez Marcin70 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WedkarzIncognito Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Budżet 300 zl ,przynety to najmniejsze obrotowki ,imitacje robaków i larw. Chodzi głównie o okonia i bialoryb. Jeszcze jedno pytanko bo krąży wiele opowieści. Plecionka czy zylka ?Plecionka :) Jeżeli masz zamiar łowić również ryby spokojnego żeru, to pomyśl o wyborze jeszcze delikatniejszego wędziska np. do 4-5 gramów (c.w. 1-4 / 0,5-5g). Na swoim przykładzie podpowiem, że łowie wzdręgi, płocie, jazie budżetowym zestawem z wędziskiem opisanym jako 1-7g. Ze względu na przynęty, jakich używam do łowienia ryb spokojnego żeru, uznaje ten kijek "za mocny". Do łowienia okoni jest w porządku (jak na budżetowy kij), ale do łowienia ryb spokojnego żeru używam lżejszych przynęt. Od malutkich mikrojigów na koralikach wolframowych 38/55 mm do maksymalnie twisterów 4 cm na główkach 2/3 g. Uważam ten kijek za nieoszacowany, ponieważ dolny zakres 1 g jest źle opisany, a kij prawidłowo ładuje przynęty o wadze 2,5/3 g. Dla mnie to jest kijek o c.w 2-5 do 8 g. Zestaw to Mikado Bixlite 1-7 g / 198 cm, młynek Ceymar cxt 25fd, plecionka Mikado Dreamline 0,035 mm - 2,35 kg. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 (edytowane) Budżetowy kij od Dragona. Zatem będzie się on w głównej mierze różnił od innych budżetowych wędzisk aspektem wizualnym. (...)Główna różnica to etykieta firmowa... PatrykEs gdybyś zainteresował się treścią Forum, znalazłbyś całą paletę różnych tematów traktujących o wędziskach UL i XUL. Oto kilka:http://jerkbait.pl/topic/95239-spining-ul-od-0g-ma%C5%82e-cw-du%C5%BCy-problem/http://jerkbait.pl/topic/45510-m%C3%B3j-ul-sprz%C4%99t-w%C4%99dka-ko%C5%82owrotek-plecionki-%C5%BCy%C5%82ki/http://jerkbait.pl/topic/82774-microjig-sprz%C4%99t/http://jerkbait.pl/topic/74097-w%C4%99dki-super-ultra-light-co-o-tym-s%C4%85dzicie/http://jerkbait.pl/topic/51428-ultra-light-czy-light-pomoc-w-wyborze-kija/Resztę poszukaj sam. Edytowane 20 Lutego 2023 przez Alexspin 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Wyszukiwarka ta wewnętrzna forum nie wyszukuje tak jak się spodziewałem. Nie jest łatwo wyszukać tematu o jaki nam chodzi - nawet jak takowy istnieje. Zwróciłem uwagę że lepiej sobie z tym radzi Google z dodanym znacznikiem jerkbait. To mój trik a Ty może podziel się swoim bo wrzuciłeś 4 fajne linki :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Głównie korzystam z forumowej wyszukiwarki i zazwyczaj znajduję to co mnie interesuje.Muszę przyznać, że Twoja metoda jest ciekawa i muszę ją wypróbować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Najlepsza metoda to przeczytać wszystkie wątki 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Prorocze słowa ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Najlepsza metoda to przeczytać wszystkie wątkiW moim wieku nierealne, życia by mi nie starczyło. Poza tym średnio sensownym byłoby czytanie wątków o bolonkach, spławikowaniu lub gruntowaniu jeśli to mnie zupełnie nie interesuje, bo tylko i wyłącznie spinninguję.Ale jeśli ktoś ma wielokierunkowe zainteresowania, to jest to metoda najskuteczniejsza, żeby być zorientowanym w tematach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Forum nie posiada działów związanych z połowem ryb na przynęty naturalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 5 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Cześć.Liczę, że podpiąłem się pod dobry temat. Bardzo powoli zaczynam rozglądać się za wędką do cięższego spinningu. Na razie mam trzy wędki do lżejszego łowienia (cw 1-5 g, 0,5-8 g i 4-17 g).Ostatnio zainteresowałem się łowieniem boleni na Wiśle (jeszcze nie łowiłem, ale chciałbym zacząć) i łowieniem na jerki (fajnie to wygląda). Jerki na jakie chciałbym łowić będę miały ok 40-50 g. Przynęty boleniowe to standardowe woblery ok 9-10 cm oraz gumy 10 cm na główkach 5-10 g. Szukam teraz pod takie łowienie wędziska. Chciałbym, aby było uniwersalne do ww metod, do łowienia boleni, szczupaków, może okoni (?). Wędkuję z brzegu na raczej odkrytym terenie bez dużej ilości roślinności dookoła. Znalazłem wędkę Daiwa Crossfire 15-40 g o długości 270 cm. Waham się jednak, bo maks cw tej wędki to 40 g, a te jerki, które będę robił będą właśnie miały ok 40 g lub trochę więcej i obawiam się, że wędka może mieć problem. Macie może jakieś doświadczenia z tą wędką przy maksymalnym obciążeniu? Może jakieś inne, tanie (do 300 zł) wędki polecicie? Chciałbym do wędki zakupić kołowrotek wielkości 4000 (Exceler albo Legalis, którego mam w mniejszym rozmiarze i jestem zadowolony). Dzięki i pozdrawiam,Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 5 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 (edytowane) Może jakieś inne, tanie (do 300 zł) wędki polecicie? Chciałbym do wędki zakupić kołowrotek wielkości 4000 (Exceler albo Legalis, którego mam w mniejszym rozmiarze i jestem zadowolony). Dzięki i pozdrawiam,Mateusz A może w takim razie DAM Yagi Classic 20-50? Podobna waga wędki, ja mam Yagi do 42 ale spokojnie rzucisz 50-55g. Piotrek z Pleciony mówił że nawet 70;-) no nie sprawdzałem… EDIT: jeszcze tak sobie patrzę i SG2 Fast Gamę do 50 masz za 364; albo Shore Game za 309pln 20-60 274 bo SG4 już około 400 Edytowane 5 Marca 2023 przez Darek_W 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 5 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Jest jeszcze fajny taki https://pleciona.pl/pl/p/Wedka-Savage-Gear-SGS2-All-Around-2.74cm-15-50g/49894 All-Around 379pln to fajna wędka. I tak jak piszesz taki bardziej uniwersał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 (edytowane) Jest jeszcze fajny taki https://pleciona.pl/pl/p/Wedka-Savage-Gear-SGS2-All-Around-2.74cm-15-50g/49894 All-Around 379pln to fajna wędka. I tak jak piszesz taki bardziej uniwersał.Darku, jeśli uważasz, że wędzisko 15-50g jest uniwersalne, no choćby zbliżone, to ja jestem piękny i młody.Pomijając fakt, że praktycznie nie ma wędzisk "uniwersalnych", to moim skromnym zdaniem, jako ZBLIŻONE do uniwersalnego można uznać wędziska w zakresie od 3-20g do 5-25g. Od bidy można nimi połowić i okonia i szczupaka, ale będzie to kijek dla typowego wędkarza-urlopowicza, który ma tylko tę jedną wędkę i używa jej przez kilka dni w roku, gdy żona z dziećmi będą akurat wylegiwać się na leżaczkach, a on zarzuci kilkanaście razy byle gdzie, byle jak, byle jaką przynętę nie zastanawiając się nad tym, czy w pobliżu zatłoczonego kąpieliska w ogóle są choćby jazgarze.Rozumiem, że chodzi o wędkę "morską", ale nigdy nie nazwałbym ją "uniwersalną". Edytowane 6 Marca 2023 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 Nie da się jednym kijem pogodzić woblerów boleniowych i jerka aby był nawet średni komfort łowienia . Proponuję dokupić dwie wędki - pierwsza to klasyczny "wiślany uniwersał" o realnym CW max do 35 g, w długości +/- 270 cm co umożliwi łowienie wszelkiej maści drapieżników na gumy , woblery i żelastwa . Jerkowanie fajnie wygląda, ale to nie takie proste i wymaga dobrej wędki - krótsza, sztywniejsza i o większym CW to konieczność. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 Darku, jeśli uważasz, że wędzisko 15-50g jest uniwersalne, no choćby zbliżone, to ja jestem piękny i młody.Pomijając fakt, że praktycznie nie ma wędzisk "uniwersalnych", to moim skromnym zdaniem, jako ZBLIŻONE do uniwersalnego można uznać wędziska w zakresie od 3-20g do 5-25g. Od bidy można nimi połowić i okonia i szczupaka, ale będzie to kijek dla typowego wędkarza-urlopowicza, który ma tylko tę jedną wędkę i używa jej przez kilka dni w roku, gdy żona z dziećmi będą akurat wylegiwać się na leżaczkach, a on zarzuci kilkanaście razy byle gdzie, byle jak, byle jaką przynętę nie zastanawiając się nad tym, czy w pobliżu zatłoczonego kąpieliska w ogóle są choćby jazgarze.Rozumiem, że chodzi o wędkę "morską", ale nigdy nie nazwałbym ją "uniwersalną". ale się napisałeś, przeczytaj najpierw czego szuka kolega. Uniwersał w kwestii akcji w przedziale wagowym jakiego poszukuje Markus383 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 Nie da się jednym kijem pogodzić woblerów boleniowych i jerka aby był nawet średni komfort łowienia . Proponuję dokupić dwie wędki - pierwsza to klasyczny "wiślany uniwersał" o realnym CW max do 35 g, w długości +/- 270 cm co umożliwi łowienie wszelkiej maści drapieżników na gumy , woblery i żelastwa . Jerkowanie fajnie wygląda, ale to nie takie proste i wymaga dobrej wędki - krótsza, sztywniejsza i o większym CW to konieczność. ja to potraktowałem jako zadanie matematyczne, jeden kij, długość około 2,7m i cw 50 i akcja uniwersalna, czyli taki nie za szybki nie za wolny - taki w sam raz. Gdyby pytanie było o dwa kije z łodzią i silnikiem to bym, się poddał bo motorowodniak ze mnie jeszcze gorszy niż spinningista :-) W sumie ciekawe czy kolega kupi jeden czy dwa kijki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 Dzięki Panowie za odzew ☺️Ten Dam Yagi classic 20 - 50 g ciekawie wygląda. Chyba pomyślę o nim poważniej. Jerkami łowiłbym mniej niż gumami. Kij służyłby do wędkowania przede wszystkim ttni cięższymi gumami na Wiśle.Tej wędki nie używałbym ogólnie zbyt często, gdyż najczęściej łowię wędką 4-17 g i klenie będę łowił na smuzaki tą do 8g. To są dwie moje podstawowe wędki, a pozostałe okazyjnie w zależności od zapotrzebowania. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi