Skocz do zawartości

Paaanie, chcę kij, ale nie wiem jaki!

Kamil_Be

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam szukam i znaleźć nie mogę, a mianowicie szukam kija pod bolenie na lekko tak w okolicach 18-20 gram cw. Długość kija ok 2,5 -2,6 im lżejszy tym lepiej, dobrze żeby miał trochę mocy w dolniku. Łowię głównie na bezsterowe woblery i czasami trzeba sie napracować kijem przy animacji przynęty, dlatego waga jest dla mnie ważna. Kołowrotek jaki będzie założony to zauber 3000.

Raczej szukam czegoś budżetowego myślę max 350pln.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Witam, szukam szukam i znaleźć nie mogę, a mianowicie szukam kija pod bolenie na lekko tak w okolicach 18-20 gram cw. Długość kija ok 2,5 -2,6 im lżejszy tym lepiej, dobrze żeby miał trochę mocy w dolniku. Łowię głównie na bezsterowe woblery i czasami trzeba sie napracować kijem przy animacji przynęty, dlatego waga jest dla mnie ważna. Kołowrotek jaki będzie założony to zauber 3000.

Zerknij na to, ja tym łowię trocie i pstragi w rzece. Boleni u mnie nie ma ????.

https://allegro.pl/oferta/d-spinning-mft-asp-260-c-w-8-25g-na-bolenia-mi-14162214234

Panowie, czy ktoś posiada kij do 2m i cw 10-35g o względnej czułości i może taki polecić. Od jakiegoś czasu rozglądam się za tym i jakoś nie mogę trafić.

https://allegro.pl/oferta/jaxon-wedka-grey-stream-2-10-m-10-40-g-13900393136

https://allegro.pl/oferta/wedka-jaxon-grey-stream-210-8-30g-7833209838

https://allegro.pl/oferta/jaxon-wedka-grey-stream-2-65-m-5-23-g-12157282206

https://allegro.pl/oferta/wedka-jaxon-grey-stream-265-4-17g-7698210113

• Like 1

Szukam alternatywy (najlepiej tańszej) do wędki Tailwalk Del Sol S802H SPII, czyli:

- długość 2.25-2.45,

- cw 10/15-60g,

- akcja fast/x-fast.

Zastosowanie - zarówno sandacz na ciężko (czyli guma+ od 15 do 35 gram ołowiu), jak i szczupak na lekko (gumy o wadze do 55 gram + minimalne obciążenie).

Dodatkowy wymóg - lekkość i subtelność (miałem przez chwilę Phenixa mxs802h, 2.45, 12-60g, ale był zbyt cięzki i mięsisty, jak na moje preferencje).

No to dobrze napisałeś, guma 20cm spokojnie może 55g ważyć, więc się wszystko zgadza, poza tym, że to jednak nie jest "szczupak na lekko" :P

Kwestia interpretacji. Tak obiektywnie to powiedzmy średnio bo jednak jest wiele przynęt o masie minimum  4 razy większej  ...

• Like 4

Kwestia interpretacji. Tak obiektywnie to powiedzmy średnio bo jednak jest wiele przynęt o masie minimum  4 razy większej  ...

Jest "szara strefa" i jest strefa pojęć jasnych. 55g + jakieś obciążenie to nie jest w Polsce "szczupak na lekko" i tyle.

Tak samo 5m fura to nie jest "mały samochód miejski". Itd. itp.

Niezbyt mnie obchodziło czy to jest "szczupak na średnio", czy "na ciężko", bo to kwestia dalece drugorzędna.

Tak czy owak, sam podobnego cw szukam w caście, bo 15cm guma na Odrze czasem nie dociera do dna sensownie bez 30g obciążenia, ale jak ktoś znajdzie taki fajny spinning, to też będzie ciekawy punkt wyjścia :)

Edytowane przez Andżej
  • Like 1

Obecnie w dobrej cenie można znaleźć SG4 od Savage Gear.

• 3 tygodnie później...

Cześć

Pytanie do osób, które nie jeden kij miały w ręce i mogą coś doradzić. Dzisiaj podczas ostatniego wypadu w pierwszym rzucie złamałem mojego poczciwego microflexa 2.1 do 10g. Ten kij był dla mnie uniwersalny pod okonia a nawet paszoki. Obsługiwał u mnie przynęty gumowe do około max 8cm choć przeważnie były to 5cm. Ale jak trzeba było to i obrotówkę 2 podpinałem i czasami małe woblery. Przyłowy ryb do 80cm nie robiły wrażenia. I szukam czegoś podobnego ale wyżej klasę. Wydać chciałbym 400-500zl. Złamał się bo gdzieś nim uderzyłem nad rękojeścią bo by pewnie miał u mnie dożywocie

Ten teton ze zniżkami wyszedł by ok 650zl. Za tą cenę wolałbym coś u nas kupić z gwarancją

Nie wiedziałem że tyle to teraz kosztuje.. dwa lata temu za 350zł kupiłem. Może używka.. gwarancja na złamanie wędki.. no może działa. Ale po co łamać ?????

Edytowane przez Bolesław
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Czesc, szukam kija na okonie na lekko. Lapie glownie na 4 zbiornikach, dwa to dosc duze glebokie jeziora do 25m glebokosci, jedno male jeziorko z maksymalna glebokoscia okolo 5m i rzeka Narew, ktora dopiero powoli bede odkrywal. Dosc sporo czasu szukam kija, ale na nic nie moge sie zdecydowac bo nigdzie nie ma wystarczajaco informacji. W sklepach Białystok/Augustów jest dosc okrojony wybor i nigdzie nie moge wziac upatrzonych kijow do reki. W tym sezonie mialem okazje pobawic sie kijkiem robinsona do 3g (nie pamietam jaki to model) z bialorybem na spinning. Pierwsze pytanie, czy dam rade polaczyc kij okoniowy z bialorybem na spinning? Okonie beda lowione glownie obrotowkami, malymi gumami,tantami hak offsetowy + czeburaszka. Czasami lowie z lodki, a czasami z brzegu, mysle ze kij okolo 2,2 bedzie pasowal i tu i tu. Jezeli chodzi o wymagania, to dobrze zeby kij byl wklejanka (z tego co mi wiadomo, latwiej rzuca sie mniejszymi przynetami, kij lepiej sie laduje przy rzucie) i zeby bardzo dobrze bylo czuc nawet najmniejsze brania. Dobrze by bylo, zebym mogl nim rzucic. Szczerze to nie jestem ekspertem wedkarskim i nie mam 20 letniego doswiadczenia takze w miare mozliwosci prosba o podrzucenie jakis pomyslów. Jezeli chodzi o budzet, to nie chcialbym przeznaczyc na ten cel milionow, ale jak beda do tego przeslanki i kij mi sie spodoba to moge przeznaczyc nawet i 1200-1300pln. Mam pare wedzisk na oku a sa to:

Favourite Bluebird do 5g (do tej w ogole nie jestem przekonany, znam dwie osoby co go mialy i po dwoch tygodniach sie jej pozbyly), 

Graphiteleader FINEZZA UX 2,26m 0,5-5g Wędka Daiwa Trout Area Commander 2.1m 1-6g Robinson Diaflex Speeder Perch 2,55m 1-8g 2cz S

Szukam wędki/blanku o następujących parametrach

długość 2,4-2,5m
c.w. do 28g
akcja w rozumieniu anglosaskim medium slow (u nas trzeba by to było nazwać ugieciem parabolicznym)
materiał  -wysoki moduł, kijek ma być sprężysty i kołkowaty, pod żadnym pozorem nie być lejącym batem.

Czesc, szukam kija na okonie na lekko. Lapie glownie na 4 zbiornikach, dwa to dosc duze glebokie jeziora do 25m glebokosci, jedno male jeziorko z maksymalna glebokoscia okolo 5m i rzeka Narew, ktora dopiero powoli bede odkrywal. Dosc sporo czasu szukam kija, ale na nic nie moge sie zdecydowac bo nigdzie nie ma wystarczajaco informacji. W sklepach Białystok/Augustów jest dosc okrojony wybor i nigdzie nie moge wziac upatrzonych kijow do reki. W tym sezonie mialem okazje pobawic sie kijkiem robinsona do 3g (nie pamietam jaki to model) z bialorybem na spinning. Pierwsze pytanie, czy dam rade polaczyc kij okoniowy z bialorybem na spinning? Okonie beda lowione glownie obrotowkami, malymi gumami,tantami hak offsetowy + czeburaszka. Czasami lowie z lodki, a czasami z brzegu, mysle ze kij okolo 2,2 bedzie pasowal i tu i tu. Jezeli chodzi o wymagania, to dobrze zeby kij byl wklejanka (z tego co mi wiadomo, latwiej rzuca sie mniejszymi przynetami, kij lepiej sie laduje przy rzucie) i zeby bardzo dobrze bylo czuc nawet najmniejsze brania. Dobrze by bylo, zebym mogl nim rzucic. Szczerze to nie jestem ekspertem wedkarskim i nie mam 20 letniego doswiadczenia takze w miare mozliwosci prosba o podrzucenie jakis pomyslów. Jezeli chodzi o budzet, to nie chcialbym przeznaczyc na ten cel milionow, ale jak beda do tego przeslanki i kij mi sie spodoba to moge przeznaczyc nawet i 1200-1300pln. Mam pare wedzisk na oku a sa to:

Favourite Bluebird do 5g (do tej w ogole nie jestem przekonany, znam dwie osoby co go mialy i po dwoch tygodniach sie jej pozbyly),

Graphiteleader FINEZZA UX 2,26m 0,5-5g Wędka Daiwa Trout Area Commander 2.1m 1-6g Robinson Diaflex Speeder Perch 2,55m 1-8g 2cz S

Na dniach będę sprzedawał graphiteleader w dobrej kasie:

1.GLFS-7112ML-T

2.GOFCS-682UL-T

Szukam wędki/blanku o następujących parametrach

długość 2,4-2,5m

c.w. do 28g

akcja w rozumieniu anglosaskim medium slow (u nas trzeba by to było nazwać ugieciem parabolicznym)

materiał -wysoki moduł, kijek ma być sprężysty i kołkowaty, pod żadnym pozorem nie być lejącym batem.

To ma być kołek czy parabola?jaki budżet?