Skocz do zawartości

Paaanie, chcę kij, ale nie wiem jaki!

Kamil_Be

Rekomendowane odpowiedzi

Rozglądam się za kijkiem na okonie cw 3-10g + smukłą gumką typu Easy shiner. Żadnej wklejki. Mocny dolnik, delikatna szczytówka i najważniejsze wędka nie może być głucha, szukam czegoś na najwyższym poziomie czułości. Może być monoblank 200-215cm.

Czego szukać na rynku? Coś z gotowych kijków będzie czy raczej trzeba się rozejrzeć za jakimś konkretnym blankiem

• Like 1

Rozglądam się za kijkiem na okonie cw 3-10g + smukłą gumką typu Easy shiner. Żadnej wklejki. Mocny dolnik, delikatna szczytówka i najważniejsze wędka nie może być głucha, szukam czegoś na najwyższym poziomie czułości. Może być monoblank 200-215cm.

Czego szukać na rynku? Coś z gotowych kijków będzie czy raczej trzeba się rozejrzeć za jakimś konkretnym blankiem

Moje odkrycie tego roku  :) nie znam wędek super drogich więc nie powiem jak wypada w porównaniu do nich ale jest szybka, bardzo czuła i ma kawał dolnika na który wyciągnąłem wczoraj i dzisiaj kilka całkiem ładnych Bolków z Wisły. Jak mieszkasz w okolicach Wa-wy to możemy się umówić na testy. Chetnie przekażę do testowej weryfikacji  :)

https://www.sklep-mietus.pl/2-elementy/53070-wedka-daiwa-pro-staff-ul-spin-210m-3-10g-4066466005306.html?search_query=Daiwa+pro+staff&results=53

Edytowane przez Darek_W

Cześć Wszystkim. Szukam casta pod deepera (100g) z uwzględnieniem łowienia szczupaków w przyszłym sezonie. Więc chciałbym żeby był w miarę lekki i pracujący trochę pod rybą. 1,9-2,30m ale im bardziej krótki tym lżejszy więc coś bliżej dolnej granicy.  Półka cenowa do 1000

Polecam ASPS70LXF - gdyby była w dwuskladzie to bym ją już miał. Ona nie ma mocnego dolnika ale okonie 40+ spokojnie wyciąga. Jak dla mnie ideał okoniowy. Ja mam na przykład ASWS76MLXF2 i ona teoretycznie jest od 3,5 do 10,5g ale do okoni poniżej 20cm się nie nadaje bo spadają. Tylko to jest typowa lekka sandaczowka. Do bardzo lekkiego łapania mam AVS66ULF2 ale okonie 35+ już trochę trzeba męczyć. Edytowane przez Lucky_69
  • Like 1

Kolega szuka blanku/gotowej wędki o REALNYM max. wyrzucie 4-5g. Kij minimum 2,5 do 2,7m. Musi być szybki, na ile może być szybki ????. Żaden krowi ogon itp. Istnieje coś takiego? Może coś na jakimś szybkim muchowym? Jakiś japoniec? Pozdrawiam i z góry dzięki za podpowiedzi. Bartek.

Przeglądnąłem kilka tematów ale ciężko się doszukać. Szukam wędki pod szczupaka z brzegu i łodzi. Łowienie 50/50 nie przeszkadzają mi krótsze wędki na brzegu jak i długie na łodzi. Przynęty jakie używam to cannibale 10-15cm na główkach do kilkunastu gram. Ale i obrotówki 3-4. Wiele osób poleca starsze wersje beastmasterów i w coś takiego bym chyba celował

• 2 tygodnie później...

koledzy, podpowiedzcie proszę, który z dostępnych na rynku spinów o dł. 3m ma akcje moderate czyli tzw. krowi ogon

Moderate to średnie ugięcie, "krowi ogon" ma oznaczenie slow. Zdecyduj się czy ma to być M, czy S.

sorry Panowie ale nie jestem tak dobrze oblatany w sprzęcie spinn więc z Waszą pomocą precyzuje moje pytanie:

który z dostępnych na rynku spinów o dł. 3.0 - 3.10 m  cw do 30 g ma akcje moderate lub slow ?

Edytowane przez Jacques

A napisz może na jakie ryby to, przynęty - generalnie do czego ją potrzebujesz. Bo są wędki dość szybkie które katapultują przynęty bardzo daleko i pod obciążeniem przy holu przechodzą w parabolę.

taką fajną macałem  :) Tylko ona nie jest krowim ogonem ale pod obciążeniem pracowała zdecydowanie w pełnym zakresie dużo głębiej niż Dialuna jaką finalnie kupiłem.

https://pleciona.pl/pl/p/Wedka-Daiwa-DW-Pro-Staff-3%2C00m-8-35g-2cz-S/67392

Edytowane przez Darek_W

A napisz może na jakie ryby to, przynęty - generalnie do czego ją potrzebujesz. Bo są wędki dość szybkie które katapultują przynęty bardzo daleko i pod obciążeniem przy holu przechodzą w parabolę.

potrzebuję tylko informacji dotyczącej akcji wędziska, moder lub slow

z pozostałą resztą metodą prób i błędów jakoś sobie poradzę