Skocz do zawartości

Paaanie, chcę kij, ale nie wiem jaki!

Kamil_Be

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Szukam kijka do połowu Okoni na ciężko, max 4" + 10g ołowiu, bez wklejki. Szukam czegoś czułego "elektrycznego", nie powiem że bez limitu PLN, ale rozważę każdą propozycję. Coś może macie fajnego godnego do polecenia :)

Sprawdź sobie mikado jaws light fun 202/2-10 ale 10g i 4” to już trochę za ciężko

Edytowane przez fdt
  • Like 1

Witam

Zastanawiam się nad swoją pierwszą wędką. Parę razy ostatnio miałem okazję być na okoniach i strasznie zajarałem się tym sportem. Wyrobiłem sobie kartę i chciałbym teraz sprawić sobie jakiś kij. Kołowrotek już mam-Legalis 2500, a jeśli chodzi o wędkę to myślałem raczej o czymś bardziej uniwersalnym niż typowa okoniówka. Natrafiłem ostatnio na Dragon ProGuide X 4-21g 245cm i zastanawiam się czy to będzie dobry wybór. Póki co zamierzam łowić na raczej spokojnej i niezbyt głębokiej (1-2m) rzece. Doradźcie proszę, czy mój wybór jest w marę trafny, a jak nie to będę bardzo wdzięczny za jakieś propozycję tak do 500zł 

21 i 18 troche grubo na okonie ale przy 7 będzie ciężej z przyłowami.

Nie mam wymienionych wędek, ale wagowo okonie łowię na wklejkę 1,5-9g od Mikado i na okoniach jest git a i szczupak 70 spoko bez wielkich odjazdów do wyciagnięcia.

Wolę wędkę sztywniejszą 1-12g i ta sobie radzi z dużymi rybami ale okonki poniżej 20cm juz spadają. Oczywiście tak od 22 w górę jest git. 

Więc zależy w co celujesz.

Cześć, poszukuje kijka do łowienia okoni w przedziale 2-10g. Chciałbym by obsłużył mi gumy w 99% będą to rippery 5/7 cm i 3/5g główki, czasem założyć jakiegoś woblerka czy też obrotówkę, raczej do max wagi 3/4g. Długość wędki myślę że do 2,20 max, lecz odpowiada mi kijek krótszy niż dłuższy. Cena do której chce kupić kij do +- 500 zł. Uwagę zwrócił na mnie kij robinsona diaflex speeder perch 2-10 1,98cm.

• 2 tygodnie później...

Cześć, poszukuje kijka do łowienia okoni w przedziale 2-10g. Chciałbym by obsłużył mi gumy w 99% będą to rippery 5/7 cm i 3/5g główki, czasem założyć jakiegoś woblerka czy też obrotówkę, raczej do max wagi 3/4g. Długość wędki myślę że do 2,20 max, lecz odpowiada mi kijek krótszy niż dłuższy. Cena do której chce kupić kij do +- 500 zł. Uwagę zwrócił na mnie kij robinsona diaflex speeder perch 2-10 1,98cm.

Ja do takiego łowienia, jakiś czas temu, kupiłem sobie Robinson Diaflex Speeder Perch 1,86m 1-8gr. Zadziwia mnie ta wędka. Na tyle że dykupiłem sobie ostatnio Perch Jig 2,06 2-10gr do troszkę mocniejszych zadań. Równie świetna ale wklejanka, z tym że nietypowa bo typu hard solid, szybka i cięta.

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez barwena1977

Ja do takiego łowienia, jakiś czas temu, kupiłem sobie Robinson Diaflex Speeder Perch 1,86m 1-8gr. Zadziwia mnie ta wędka. Na tyle że dykupiłem sobie ostatnio Perch Jig 2,06 2-10gr do troszkę mocniejszych zadań. Równie świetna ale wklejanka, z tym że nietypowa bo typu hard solid, szybka i cięta.

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Właśnie też diaflex przewija mi się już któryś raz, tylko ja bardziej myślałem o kijku 1,98 2-10g.

Hej, różne pozycje od Favorite i Crazy Fish w wariancie 72LT.

Mam Crazy Fish Perfect Jig 72LT i jest idealny do takich zastosowań. Może teraz to nowe favorite totem by siadło u Ciebie.

Cześć,

szukam dla mojego Taty kija 275 cm do 30 g. Klasyczny dłuższy spin, pod obrotówkę, woblery do 10 cm. Zależy mi, żeby kij nie był trzonkiem od siekiery. Co byscie polecili?

zobacz serie beastmaster od shimano albo starsza serie diaflex robinsona(ta z pelnym korkiem)

Cześć,

szukam dla mojego Taty kija 275 cm do 30 g. Klasyczny dłuższy spin, pod obrotówkę, woblery do 10 cm. Zależy mi, żeby kij nie był trzonkiem od siekiery. Co byscie polecili?

Dobre notowania mają kije Savage Gear SG 2 (wolniejsze) i SG 4 (szybsze).

I kwestia, w jakiej kwocie chciałbyś się zmieścić może być kluczowa.

Edytowane przez Kokosz
  • Like 1

• 4 tygodnie później...

Szukam odpowiednika kija Shimano Technium 238 7 do 35 g( po roku użytkowania ) potrzebuje czegoś dłuższego na Rzekę ponieważ brakuje mi długości szukam kija o podobnym cw I akcji podpowiecie coś ? Polecicie ?

Budżet to 700 zł

Wysłane z mojego SM-A356B przy użyciu Tapatalka