yakuza Opublikowano 4 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września (edytowane) Też nie jestem fanatycznym opadowcem, ale...No tak, fajnie czuć, lecz jaką przynętę? Na jakiej lince, czeburaszka czy jig, w stawie, rzece? Czy przynęta rzucona pod prąd, prostopadle, czy z prądem? Prąd laminarny czy turbulentny, a może mieszany? Na jaką odległość rzucona? Dno twarde, czy miękkie? A wiatr? Silny? Może porywisty? Z jakiego kierunku względem linki... Rzut za warkocz, pod nurt (prowadzeinie) Dragon Lunatic/Relax Ohio/Fishunter, Jig, rzeka... prąd mieszany, dno twarde, czasami piach, wiatr "normalny", a czasami deczko mocniejszy, a wiatr różnie wieje, ale np z zachodu Edytowane 4 Września przez yakuza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry krokodylec1 Opublikowano 4 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września Paanie to elitka 90mlf2, tylko jedno "0" do ceny dodać. Przepraszam poniosło mnie????, ale ta wędka spełnia wymogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuza Opublikowano 5 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września Paanie to elitka 90mlf2, tylko jedno "0" do ceny dodać. Przepraszam poniosło mnie[emoji6], ale ta wędka spełnia wymogi.Gdyby Polska gospodarka nie leżała na poziomie niższym niż "0" to bym sie pewnie pokusił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
replay17 Opublikowano 5 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września Cześć wszystkim. Chciałbym włączyć się do rozmowy w charakterze nowicjusza. Ostatnio, łowiłem spiningiem, ale to było dawno temu i chciałbym poprosić o opinię użytkownika tej wędki. Jest to Solum RS -SP27535-MH czyli 275cm i 10-35g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuza Opublikowano 5 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września Użytkuje ktoś z forumowiczów kij Berkeley URBN II 210cm do 21g lub 7-24g?Chodzi mi o wersję baitcast, ale to pewnie to samo co w spinie.Od ile pokazuje opad? Duża różnica miedzy tym do 21 a tym do 24????Niestety byłem w 3 sklepach i nie mieli :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzejuuu Opublikowano 12 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września HejSzukam dlugiego kija na rzeke minimum 260cm najlepiej 280cm pod woblery 2-5cm, obrotowki 1,2,3, oraz guma max 3 cale 5g glowka. Mam Tetona 2-10g i jest idealny tylko za krotki. Budzet okolo 500zl. Doradzicie cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuza Opublikowano 12 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września HejSzukam dlugiego kija na rzeke minimum 260cm najlepiej 280cm pod woblery 2-5cm, obrotowki 1,2,3, oraz guma max 3 cale 5g glowka. Mam Tetona 2-10g i jest idealny tylko za krotki. Budzet okolo 500zl. Doradzicie cos?ParabellumAle na gumy tym nie łowiłem Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzejuuu Opublikowano 13 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września Parabellum to krowi ogon,do gumy nie nadaje sie niestety. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 17 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września Nie lubię doradzać bez woedzy praktycznej i nie wiem jak szybki jest Teton 2-10 , ale na dniach zakupiłem sobie World Championa II Dancer od Kongera jako alternatywę dla Savage Gear Custom Coastala 221 do 10 g , który jest takim spokojnym fastem . Konger jest do 14 g med-fast , ale narazie mogę się tylko domyślać co potrafi bo nim jeszcze nie łowiłem.Na pewno ogarnie okonie , klenie , jazie i bolki na lekko o ile nie są klocami z nurtu . W sklepie Kongera są do zabrania w dobrej cenie akurat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuza Opublikowano 17 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września (edytowane) Parabellum to krowi ogon,do gumy nie nadaje sie niestety. tzn... od biedy do przebolenia. Jeśli prowadzi się z kołowrotka lub bez ostrych podbić.Znam takiego jednego co używa parabellum 279 do 30g jako rzeczny uniwersał.Złowił tym nawet brzanę na mannsa predatora trójkę na główce jigowej.Ale jeśli to ma być łowienie gumami częściej niż kilka rzutów na wypad to rzeczywiście - nie nadaje się Osobiście parabelką łowiłem woblerami, ale gumą też rzucałem....Tragedii nie było, ale to było na ściąganego z pauzami przy dnie rzeki. ps moja to była ta 279 do 18ga guma to savage gear 7cm (craft? craft shad? nazwy nie pamiętam) na główce 5g Edytowane 17 Września przez yakuza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 18 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września tzn... od biedy do przebolenia. Jeśli prowadzi się z kołowrotka lub bez ostrych podbić.Znam takiego jednego co używa parabellum 279 do 30g jako rzeczny uniwersał.Złowił tym nawet brzanę na mannsa predatora trójkę na główce jigowej.Ale jeśli to ma być łowienie gumami częściej niż kilka rzutów na wypad to rzeczywiście - nie nadaje się Osobiście parabelką łowiłem woblerami, ale gumą też rzucałem....Tragedii nie było, ale to było na ściąganego z pauzami przy dnie rzeki. ps moja to była ta 279 do 18ga guma to savage gear 7cm (craft? craft shad? nazwy nie pamiętam) na główce 5gTo w końcu jak to jest? Raz piszesz, że na parabellum gumą nie łowiłeś, a za chwilę piszesz, że gumą też rzucałeś. To tak pewnie nie wiem, ale się wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuza Opublikowano 18 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września (edytowane) To w końcu jak to jest? Raz piszesz, że na parabellum gumą nie łowiłeś, a za chwilę piszesz, że gumą też rzucałeś. To tak pewnie nie wiem, ale się wypowiem.BBo CELOWO nie łowiłem? Proszę zacząć używać mózgu... od czegoś chyba go masz? Bądź nie masz?Pod gumę polecam Matagi jeśli coś nie pasuje.Nie da się jednym kijem łowić i na woblera, obrotówkę i na gumy.To jak szukać jednej wędki na okonie i sumy. Pan widzę cierpi na ciężką chorobę dziedziczną.Byle się zesrać, nie ważne czym i po czym, ważne że na rzadko i bez sensu. Czyli twoim głupim rozumowaniem miałem mu napisać "żucaem gumami i dźiała" ???Może gdyby nie wiedział jaki to kij to był kupił?I nad wodą by się wkurw- że ktoś mu polecił kij, który się do tego nie nadaje? Ale to w sumie 90% specjalności tego forum.Kij pod woblera musi być mięsisty i ciepły.Nie wyobrażam sobie kijem pod woblera podbijać na metr w górę gumy 5 cali na główce 30g ani próbować poczuć coś przy łowieniu 3g+2 cale Nawet przy łowieniu woblerem 4cm i gumami 2 cale+ główka nie da się dobrze tego zgrać.Chyba, że się kupi coś do wszystkiego i do dupy Edytowane 18 Września przez yakuza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 18 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września ...Nie da się jednym kijem łowić i na woblera, obrotówkę i na gumy... Da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuza Opublikowano 18 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września (edytowane) Da się.to ciekawe jak poczuje delikatne brania 20m od brzegu To nie są lata 1960 gdzie były ryby normalnych rozmiarów i wystarczył bambus, katushka, żyłka 0,30, hak 1/0, bojka 15g.Teraz nie ma tak, że na wypad złowi się 80 sandaczy I nie ma brań, że spławik z żywcem wciąga pod wodę i zabiera kij z ręki metrowy sandaczy bądź kleń 80cmChyba, że "łowita" na łowiskach w Szwecji, gdzie jeszcze polaczki wód nie zwojowali Edytowane 18 Września przez yakuza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 18 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września to ciekawe jak poczuje delikatne brania 20m od brzegu Wiele zależy od tego jaka to przynęta i jak (także na jakiej lince) prowadzona. ...gdzie jeszcze polaczki wód nie zwojowali...W powyższym kogo masz namyśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacroix812 Opublikowano 18 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września Da się.Pytanie jaka z tego jest przyjemność gdy miękką kluchą jigujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 18 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września Da się.Legend Elite 260 do 21 g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi81 Opublikowano 18 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września Nie da się jednym kijem łowić i na woblera, obrotówkę i na gumy. Również napiszę: da się. Vegter Boron lub Thorus. Moc i długość zależna od potrzeb. Wiem bo mam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 18 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września Pytanie jaka z tego jest przyjemność gdy miękką kluchą jigujesz Gumą niekoniecznie trzeba "jigować". Są różne gumy jak i możliwości jej prezentacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzejuuu Opublikowano 20 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września Macałem World Championa II Dancer od Kongera. Spoko propozycja ale dla mnie troche za dlugi dolnik ale przy dluzszych kijch wogole ciezko o krotszy. Polecam wszystkim Teona 2-10. Za okolo 400zl dostajesz kij z naprawde wysokiej polki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraken Opublikowano 29 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września Hej,Czy ktoś łowił kijem na blanku Canadian z pracowni Matuszewskiego FC, 3 m, cw. 8-25 gr? Chce go użyć pod bolenie, ale zastanawiam się czy ogarnie również sandacze? Jeśli tak, to tylko wobler? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacroix812 Opublikowano 6 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października Cześć, mam pytanie odnośnie wędek dragona HM62X, mam dylemat nad zakupem 2,75m 7-30g lub 2,90m 7-30 g albo 2,75m 10-35 g. Jeżeli ktoś z Was ma taką wędkę albo miał z nią doświadczenie prosiłbym o opinie. Z reguły łowie wędkami bardzo szybkimi z dużym zapasem mocy, dlatego jestem do takich przyzwyczajony i szukam czegoś podobnego. Natomiast chciałbym tez operować główkami 10g + guma i nie wiem czy model do 35g nie będzie za sztywny dla niej, natomiast moje wahania są co do modelu do 30g czy aby nie będzie to kij bardziej szczupakowy i miększy znacząco od tych, którymi łowię. Wędka generalnie będzie przeznaczona do łowienia na wiśle w sporym nurcie w poszukiwaniu sandałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 9 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października Hej mam 2.45m 10-35g jest to Extra-Fast. Solidny poprawny kij. Jedyne, do czego bym się przyczepił to rozmieszczenie uchwytu kołowrotka. Trochę leci na pysk.Jak Wisła i spory nurt to i główka 20-30g, chyba lepiej do 35g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berez Opublikowano 10 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października (edytowane) Witam. Szukam kija pod okonie tyle tego na rynku, że już mam mętlik w głowie. Łowienie z brzegu czyli minimum 2,20cm gramatura myślę, że max do 10g. Przynęty to przeważnie tanty 2-3 calowe na glowkach,czebraszkach czasem kijek używał bym pod dropa. Myślałem nad Azura Safina s76uls albo Diaflex perch tylko nie wiem co lepsze tubular czy solid?. Budżet trochę ponad 500zł. Edytowane 10 Października przez Berez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 10 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października Może : https://www.fishingstore.pl/product-pol-29301--Wedka-Favorite-Blue-Bird-BB1-762UL-T-2-30m-1-7g.html Mam wersję 2.40m do 12g dla mnie z brzegu i łażeniu po krzakach ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi