Skocz do zawartości

Zegarek outdoorowy / smartwatch dla wędkarzy

Manniek66

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Garmin Fenix 6x Pro - przerabiał ktoś temat?

Ew, co innego?

pozdrawiam,

Tomek

Od roku noszę. 24 na dobę mam na ręku. Wcześniej miałem Fenixa 3. Przepaść między 3 a 6 jest ogromna. Raczej wątpię, żeby podobnie rzecz się miała pomiędzy 6 a 7, więc wymiany nie planuję. Rok temu mój sikor kosztował 2800,teraz kupisz za 2600 bez problemu, a jak wyjdzie siódemka, to ceny jeszcze bardziej spadną.

Fenixa 6X Pro szczerze polecam :)

• Like 1

Fenixa 6x pro da się już ustrzelić poniżej 2 tysięcy.

Tu jest oferta za 1957 zł: Zegarek sportowy Garmin Fenix 6 Pro 431,71€ - Pepper.pl

Tu za 2250 zł: Garmin Fenix 6x pro w cenie 2249,95zł - Pepper.pl

Ten pierwszy to 6, nie 6x, ale ceny OK.

Czekam na premierę 7-mki.

• Like 1

Mam od lat i polecam. Czas trzymania baterii, funkcjonalność, wygląd. Internety huczą, że ma być niedługo fenix7. Jeśli tak, to moga być promocje na 6. Choć w dzisiejszych czasach i ogólnych brakach podzespołów w elektronice to może być różnie.

Koledzy,

a jak dokładność GPS na szlaku, jak z mapami i ślad?

Da siew grać mapy z zewnątrz, dedykowane dla Garmin?

Edytowane przez domeldoom

Dokładność więcej niż dobra. Czas pracy na GPS i szybkość ewentualnego doładowania czy to w samochodzie czy przez powerbank zasadniczo czyni go niezawodnym kompanem. Map nie wgrywam, z tego co kojarzę można. Map użyłem może 2-3 razy kiedy faktycznie inne urządzenia wariowały i nie zawiodły. Zasadniczo w gęstym lesie tylko garmin działał. Ale to tak z doskoku do nawigacji mam ręczniaka też Garmina i jest wygodniejszy przynajmniej dla mnie (calarz wyświetlacza, intuicyjność klawiszologi). W grupie kolegów w jakiej zdarza mi się w górki chadzać wszyscy mamy fenixy od 3 do 6, wyniki jeśli chodzi o ślad, dystans, wysokość, zbliżone nie idealne. Ale to u wszystkich producentów tak wygląda. Ogólnie jest ze mną codziennie, 1-2razy w miesiąc 2-3dni na szlaku, dodatkowo rower i basen. Jedyne na co trzeba uważać jak się jest esteta to obudowa - lubi łapać rysy jak się mocno ciora.

• Like 1

A powiedzcie mi, co ile trzeba ładować 6x pro? I ile czasu się ładuje. Kilka lat temu Stałem przed dylematem - klasyczny zegarek czy smartwatch i kupiłem pro treka PRW 3500. Teraz znów mi temat wraca.

Jedynie nie wiem czy się przyzwyczaję do ładowania bo obecny pro trek jest praktycznie bezobsługowy.

Przy codziennym używaniu ładuje co kilkanaście dni, nawet ciężko mi powiedzieć na ile dokładnie starcza. Przy pełnym naładowaniu pokazuje chyba 14 dni. W sobotę byłem trochę po górkach połazić w sumie łącznie 7 godzin ciągłej pracy na GPS i śledzeniu aktywności, tętno itp itd. Był naładowany do 100%, na tę chwile czyli po 3 dniach pokazuje, że pozostało 6 dni pracy na baterii.

• Like 3

Mój po pełnym naładowaniu pokazuje 22 dni pracy na baterii. Pulsoksymetr mam wyłączony. Działał 24h na dobę tylko jak chorowałem na kowida w ubiegłym roku. Przy bieganiu 2x tydzien po 10 km z podłączonymi słuchawkami i piersiowym czujnikiem tętna nie ładuję go częściej niż co 2 tygodnie. Czas ładowania od 0 na full to nieco ponad godzinka.

Mapy są ok i to nawet te, które są wgrane w standardzie. Jeżdżąc po lasach rowerem jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym jakiejś ścieżki nie miał na mapie.

Dokładność GPS bardzo dobra. Nareszcie jak biegam po tej samej trasie, to mam ten sam wynik pokonanej odległości. Praktycznie wiem, przy którym słupku drogowym czy znaku babeczka w słuchawkach mi powie, ile już w sumie przebiegłem i jakie miałem tempo na ostatnim kilometrze :)

Muza z zegarka - rewelka. Nawet telefonu nie musze zabierać, żeby mi bęben w uszach nadawał tempo jak na galerach, ale jednak czasem zabieram, żeby kobitka przez LifeTrack mogła widzieć gdzie jestem :D

Od razu jak go kupiłem, to u kitajców zamówiłem sobie szybki ochronne i metalowe bezelki w różnych kolorach coby ochronić ekran i oryginalny bezel. Dzisiaj akurat sobie bezelek zmieniłem na inny, bo mi się poprzedni znudził i po roku ostrego ciorania mój zegarek ciągle jest w stanie sklepowym.

Edytowane przez Alek_Art.

Od roku noszę. 24 na dobę mam na ręku. Wcześniej miałem Fenixa 3. Przepaść między 3 a 6 jest ogromna. Raczej wątpię, żeby podobnie rzecz się miała pomiędzy 6 a 7, więc wymiany nie planuję. Rok temu mój sikor kosztował 2800,teraz kupisz za 2600 bez problemu, a jak wyjdzie siódemka, to ceny jeszcze bardziej spadną.

U mnie taka sam a zmiana z 3 na 6x pro. 3 niestety utopiłem, pasek się wyrwał. te parę miesięcy bez zegarka były bardzo ciężkie, nigdy nie sądziłem, że tak się zżyje z zegarkiem.

Bateria bez gps i pulsoksymetru mi trzyma jakieś 21dni. Również polecam  :D

Kupiłem 6x pro solar - taniej niż zwykły 6x pro (trafiłem kumpla, który miał nieużywany, nietrafiony prezent).

Pytanie: o ile pomiar pulsu na nadgarstku może być obarczony sporym błędem, czego jestem świadom, o tylko nie pasuje mi działanie krokomierza.

Jak to jest u Was?

Edytowane przez domeldoom

Kupiłem 6x pro solar - taniej niż zwykły 6x pro (trafiłem kumpla, który miał nieużywany, nietrafiony prezent).

Pytanie: o ile pomiar pulsu na nadgarstku może być obarczony sporym błędem, czego jestem świadom, o tylko nie pasuje mi działanie krokomierza.

Jak to jest u Was?

Jak dobrze pamiętam mozesz w aplikacji wprowadzić długość swojego kroku

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Ja nie mam zastrzeżeń, mój zlicza dobrze. Jeśli patrzysz na domyślną tarczę to informacje na niej nie są aktualizowane w czasie rzeczywistym i dlatego możesz mieć wrażenie, że gdy idziesz, to zegarek nie zlicza kroków. Ale jak włączysz widżet, to będziesz widział na bieżąco, jak licznik rośnie.

Od razu jak go kupiłem, to u kitajców zamówiłem sobie szybki ochronne i metalowe bezelki w różnych kolorach coby ochronić ekran i oryginalny bezel. Dzisiaj akurat sobie bezelek zmieniłem na inny, bo mi się poprzedni znudził i po roku ostrego ciorania mój zegarek ciągle jest w stanie sklepowym.

Cześć,

szybki ochronne pasuję dobrze?

Nie odchodzą od szkła zegarka?

Nie powodują utraty ostrości ekranu?

Bezel łatwo wymienić?

Podeślij linka, gdzie kupowałeś te drobiazgi.

pozdrawiam,

Tomek

Ależ proszę bardzo :)

Szybki: https://www.aliexpress.com/item/4001362002961.html?spm=a2g0o.9042311.0.0.27424c4dByHWsX

Bezelki: https://www.aliexpress.com/item/1005001360438936.html?spm=a2g0o.9042311.0.0.2b924c4dUeZjWi

Gdybyś chciał inne paski, to używam tych (IMO lepsze od oryginalnego): https://www.aliexpress.com/item/32951984519.html?spm=a2g0o.9042311.0.0.27424c4dQaEx5I

Szybki naprawdę prima sort. Widoczność ekranu doskonała. Nic się nie odkleja. Po roku używania nie zmieniałem jeszcze pierwszej założonej, także 4 szt. jeszcze mam w zapasie :D Nawet ryski nie złapała ale to najpewniej zasługa bezela, który około 2 mm wystaje ponad ekran, doskonale go chroniąc przed uderzeniami. Dopiero w ostatnim miesiącu mam trochę poprzyklejanych do szybki metalowych mikro-kropelek, bo spawarką się dużo bawiłem z zegarkiem na ręku, a BHP ja nie znaju, żeby w rękawice się jeszcze przyodziewać XD

Na bezelkach całkiem twarda jest ta oksyda czarna i niebieska, nie łapie szybko rys. Napisy mogą mieć niedociągnięcia, ale i tak wykąpałem bezelki w acetonie, bo mi się bardziej podobały bez malowanych napisów (same wycięcia tylko, bez malowania w środku). Na czarnym  jeszcze mam białe, ale i on też z czasem chlupnie w aceton ;)

Nie zauważyłem, żeby dokładka dodatkowej metalowej części (bezelki) jakoś osłabiła odbiór sygnału GPS, jest git. Bezel chiński jest naklejany na dwustronnej taśmie i wymiana nie jest trudna. Nawet dają w zapasie dodatkową naklejkę, żeby w razie odklejenia można było potem znowu nakleić od nowa. Ale jak mi się te zapasowe tasiemki pokończą, to będę używał kleju do ekranów LCD do komórek i też będzie git.

BTW, gratuluję zakupu sikora, będziesz zadowolony :D

Pozdro,

Arek.

Może i ja sobie kupie takiego Fenixa? Mapki mnie jarają :rolleyes:

Jest gdzieś tabelka która pokazuje różnice w wersjach 6?

Już widzę - rozmiar czyli dla mnie tylko wersja 6X. 6X, 6X Pro, 6X szafir i 6X Pro Solar.

6X - standard

6X Pro - standard + Gorilla

6X Szafir - standard + szkło szafirowe

Zgadza się?

Czy zwykły 6X ma mapy?

Edytowane przez godski