Skocz do zawartości

Zegarek outdoorowy / smartwatch dla wędkarzy

Manniek66

Rekomendowane odpowiedzi

Ależ proszę bardzo :)

Szybki: https://www.aliexpress.com/item/4001362002961.html?spm=a2g0o.9042311.0.0.27424c4dByHWsX

Bezelki: https://www.aliexpress.com/item/1005001360438936.html?spm=a2g0o.9042311.0.0.2b924c4dUeZjWi

Gdybyś chciał inne paski, to używam tych (IMO lepsze od oryginalnego): https://www.aliexpress.com/item/32951984519.html?spm=a2g0o.9042311.0.0.27424c4dQaEx5I

Szybki naprawdę prima sort. Widoczność ekranu doskonała. Nic się nie odkleja. Po roku używania nie zmieniałem jeszcze pierwszej założonej, także 4 szt. jeszcze mam w zapasie :D Nawet ryski nie złapała ale to najpewniej zasługa bezela, który około 2 mm wystaje ponad ekran, doskonale go chroniąc przed uderzeniami. Dopiero w ostatnim miesiącu mam trochę poprzyklejanych do szybki metalowych mikro-kropelek, bo spawarką się dużo bawiłem z zegarkiem na ręku, a BHP ja nie znaju, żeby w rękawice się jeszcze przyodziewać XD

Na bezelkach całkiem twarda jest ta oksyda czarna i niebieska, nie łapie szybko rys. Napisy mogą mieć niedociągnięcia, ale i tak wykąpałem bezelki w acetonie, bo mi się bardziej podobały bez malowanych napisów (same wycięcia tylko, bez malowania w środku). Na czarnym jeszcze mam białe, ale i on też z czasem chlupnie w aceton ;)

Nie zauważyłem, żeby dokładka dodatkowej metalowej części (bezelki) jakoś osłabiła odbiór sygnału GPS, jest git. Bezel chiński jest naklejany na dwustronnej taśmie i wymiana nie jest trudna. Nawet dają w zapasie dodatkową naklejkę, żeby w razie odklejenia można było potem znowu nakleić od nowa. Ale jak mi się te zapasowe tasiemki pokończą, to będę używał kleju do ekranów LCD do komórek i też będzie git.

BTW, gratuluję zakupu sikora, będziesz zadowolony :D

Pozdro,

Arek.

Mi niestety na pasku z ali sie skubany wypiął na rybach i poszedł w zapomnienie z nurtem warty... Na szczęście fenix 3, ale ból był ogromny.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Ja i w trójce używałem tych pasków, i teraz w szóstce używam. Ale fakt, można kupić badziewie, bo raz kupiłem od innego sprzedawcy i poszedł w śmietnik właśnie ze względu na słaby zatrzask, który niepewnie się zapinał. Te w linku ode mnie mam sprawdzone i działają dobrze, żadnych niedoróbek :)

Ludzie pewnie wyprzedają stare modele, żeby pokupować siódemki i Epixy 2 :lol: Sporo moich znajomych używa Fenixów, trójki, piątki, szóstki. Nikt z nich nigdy nie musiał swojego sprzętu serwisować. Moja trójka bez zarzutu do ostatniego dnia, kiedy go miałem, szóstka od roku to samo.

Może i ja sobie kupie takiego Fenixa? Mapki mnie jarają :rolleyes:

Jest gdzieś tabelka która pokazuje różnice w wersjach 6?

Już widzę - rozmiar czyli dla mnie tylko wersja 6X. 6X, 6X Pro, 6X szafir i 6X Pro Solar.

6X - standard

6X Pro - standard + Gorilla

6X Szafir - standard + szkło szafirowe

Zgadza się?

Czy zwykły 6X ma mapy?

Sklep eazymut.pl ma porównywarkę modeli.

Wysłane z mojego SM-N981B przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Czy rok to wystarczajczy okres czasu aby utwierdzić się w przekonaniu o bezawaryjności takiego zegarka ? Moim zdaniem nie.

W moim wypadku to już łącznie ponad 3 lata, a jakbym wziął pod uwagę wszystkich znajomych, to sumarycznie nazbiera sie juz dobre kilkadziesiat lat bezawaryjnej pracy ;) Edytowane przez Alek_Art.

Może i ja sobie kupie takiego Fenixa? Mapki mnie jarają :rolleyes:

Jest gdzieś tabelka która pokazuje różnice w wersjach 6?

Już widzę - rozmiar czyli dla mnie tylko wersja 6X. 6X, 6X Pro, 6X szafir i 6X Pro Solar.

6X - standard

6X Pro - standard + Gorilla

6X Szafir - standard + szkło szafirowe

Zgadza się?

Czy zwykły 6X ma mapy?

Przymierz do swojej ręki te X. One są naprawdę duże. Na przeciętnej ręce fenix bez X wygląda już obficie. Chyba, że masz rzeczywiście bardzo szeroki nadgarstek.

• Like 1

Ależ proszę bardzo :)

Szybki: https://www.aliexpress.com/item/4001362002961.html?spm=a2g0o.9042311.0.0.27424c4dByHWsX

Bezelki: https://www.aliexpress.com/item/1005001360438936.html?spm=a2g0o.9042311.0.0.2b924c4dUeZjWi

Gdybyś chciał inne paski, to używam tych (IMO lepsze od oryginalnego): https://www.aliexpress.com/item/32951984519.html?spm=a2g0o.9042311.0.0.27424c4dQaEx5I

Szybki naprawdę prima sort. Widoczność ekranu doskonała. Nic się nie odkleja. Po roku używania nie zmieniałem jeszcze pierwszej założonej, także 4 szt. jeszcze mam w zapasie :D Nawet ryski nie złapała ale to najpewniej zasługa bezela, który około 2 mm wystaje ponad ekran, doskonale go chroniąc przed uderzeniami. Dopiero w ostatnim miesiącu mam trochę poprzyklejanych do szybki metalowych mikro-kropelek, bo spawarką się dużo bawiłem z zegarkiem na ręku, a BHP ja nie znaju, żeby w rękawice się jeszcze przyodziewać XD

Na bezelkach całkiem twarda jest ta oksyda czarna i niebieska, nie łapie szybko rys. Napisy mogą mieć niedociągnięcia, ale i tak wykąpałem bezelki w acetonie, bo mi się bardziej podobały bez malowanych napisów (same wycięcia tylko, bez malowania w środku). Na czarnym  jeszcze mam białe, ale i on też z czasem chlupnie w aceton ;)

Nie zauważyłem, żeby dokładka dodatkowej metalowej części (bezelki) jakoś osłabiła odbiór sygnału GPS, jest git. Bezel chiński jest naklejany na dwustronnej taśmie i wymiana nie jest trudna. Nawet dają w zapasie dodatkową naklejkę, żeby w razie odklejenia można było potem znowu nakleić od nowa. Ale jak mi się te zapasowe tasiemki pokończą, to będę używał kleju do ekranów LCD do komórek i też będzie git.

BTW, gratuluję zakupu sikora, będziesz zadowolony :D

Pozdro,

Arek.

Mógłbyś wrzucić fotkę jak bezelek przylega do zegarka? czy mocno go "pogrubia" ?

• 2 tygodnie później...

Witam.

Z racji że zegarek którego używam do pracy bardzo się zużył i ciężko już odczytać godzinę pomyślałem że następnym może by był taki mądry i modny zegarek. Mam pytanie odnośnie garmina Fenix 6x, co te zegarki mają lub czego nie mają inne że warty za nie zapłacić te 2tys? I jeszcze jedno; czy jest możliwość sprawdzenia jakie aplikacje mogę zainstalować na ten zegarek i jaka jest żywotność takiego sprzętu. Nigdy nie miałem takiego wynalazku i powiem szczerze że mam sporą rozterkę czy pozostać przy klasycznym zegarku czy zakupić takiego ,,cudaka".

Podstawowe pytania: uprawiasz jakieś sporty? Potrzebujesz nawigacji z mapami w zegarku?

Jeśli na żadne z tych pytań nie odpowiesz "Tak", to Fenix 6x nie jest Ci potrzebny ;)

To nawet nie jest smartwatch, tylko sportowy kombajn z kilkoma funkcjami smart. Policzy twoje osiągi i parametry wydolnościowe wzdłuż i wszerz, ale nie zadzwonisz z niego, nie napiszesz sesemesa, nie odbierzesz maila. Będziesz miał tylko powiadomienia z telefonu.

Podstawowe pytania: uprawiasz jakieś sporty? Potrzebujesz nawigacji z mapami w zegarku?

Jeśli na żadne z tych pytań nie odpowiesz "Tak", to Fenix 6x nie jest Ci potrzebny ;)

To nawet nie jest smartwatch, tylko sportowy kombajn z kilkoma funkcjami smart. Policzy twoje osiągi i parametry wydolnościowe wzdłuż i wszerz, ale nie zadzwonisz z niego, nie napiszesz sesemesa, nie odbierzesz maila. Będziesz miał tylko powiadomienia z telefonu.

Tylko takiego samsunga codzień będzie ładować, na plus garmina dalbym jeszcze baterię ktora trzyma 20 dni (bez trybu gps), możliwość zapisania karty - ratuje dupsko gdy brak portfela i telefonu, i bajer pod np bieg puszczanie muzyki [emoji16]

Tylko takiego samsunga codzień będzie ładować, na plus garmina dalbym jeszcze baterię ktora trzyma 20 dni (bez trybu gps), możliwość zapisania karty - ratuje dupsko gdy brak portfela i telefonu, i bajer pod np bieg puszczanie muzyki [emoji16]

Bateria na wypasie - niezaprzeczalny fakt :)

Płatności w zegarku - też fajna opcja. Odkąd mam ten zegarek, przestałem nosić portfel :)

No ale jeśli to by miały być jedyne przesłanki za kupieniem tego Garmina, to moim zdaniem nie warto wydawać 2,5 k zł na tego sikora, bo można znaleźć inne w przystępniejszej cenie - nawet od Garmina.

• Like 1

Dzięki za odpowiedź.

Pływam i jeżdżę rowerem ale to raczej rekreacyjnie bez mierzenia czasów poprostu określam sobię np. godzinę pływania i tyle pływam co prawda że zmienną intensywnością, na rowerze planuję kółko i tak jazdę, mapy pewnie fajnie mieć ale nie jest to coś bez czego się nie obejdzie.

Trochę poczytałem i na plus jest możliwość wgrania muzyki i to że można zostawić telefon w domu idąc na basen. Mogę 6x pro kupić za mniej więcej 1700pl czy w tej cenie znajdę coś jeszcze co jest godne uwagi?

Nie przesadzajmy z tym 2,5k. Fenixa 6 pro dało się niedawno wyhaczyć za 1780zł i prawdopodobnie ceny będą dalej spadać po wejściu nowych modeli. Jak cena dojdzie do 1,5k to sam rozważę zakup :)

Zegarek sportowy Garmin Fenix 6 pro mapy topo muzyka spotify płatności garmin Pay Multisport GPS - Pepper.pl

Nie przesadzajmy z tym 2,5k. Fenixa 6 pro dało się niedawno wyhaczyć za 1780zł i prawdopodobnie ceny będą dalej spadać po wejściu nowych modeli. Jak cena dojdzie do 1,5k to sam rozważę zakup :)

Zegarek sportowy Garmin Fenix 6 pro mapy topo muzyka spotify płatności garmin Pay Multisport GPS - Pepper.pl

W UK 6x pro dziś mogę kupić za 319£ także jak naj bardziej 1700zl w Polsce jest realne.

• Like 1