Skocz do zawartości

Dragon Express Spinn VS Viper Pro Spinn

SpinnONB

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry,

Jest to mój pierwszy wątek na tym forum, ale śledzę je już jakiś czas. Mam do Was pytanie, może ktoś miał styczność z tymi kijami bądz podpowie amatorowi :)

Który z nich byłby lepszy ? Bądz co byście oprócz tego polecili, w podobnych kwotach ? Kij na szczupłego, wody stojące zazwyczaj. (Chodzi o jakość) o ile jest jakaś znacząca różnica.

Express

Viper

Pozdrawiam Michał

Edytowane przez SpinnONB

• 3 miesiące temu...

Mam zamiar zakupić wędkę Dragon Express Spinn zastanawiam się który wybrać?

Co do długości jestem zdecydowany na 275cm. Wędka ma służyć do połowu z brzegu: jezioro - kanał głębokość od 2 - 7m. Przynęty głównie gumy 10 - 16cm na główkach 5 - 12g szczupak sporadycznie do 20g sandacz. Zaznaczam, że przy obciążeniu 20g guma max 10-12cm. Metoda od leniwego prowadzenia do dosyć szybkiego opadu. Kije oglądałem w sklepie. Generalnie bardziej pasuje mi 7-30. Dobrze by było gdyby dało się wyczuć opad 10cm ripera na 5g główce oraz aby wędka pozwalała na poderwanie dziesięciocentymetrowej gumy na 20 gramowej główce. Czy ten 7 - 30 podoła temu..?

Posiadam 2,7 do 40g więc się wypowiem. Moim zdaniem dobrze zaczyna rzucać od 7g + 7cm kopyto. Gumy 10-15 cm na główkach 5-12g to moim zdaniem najlepszy przedział dla tej wędki. Najwięcej ile nim rzucałem to 30g + 7cm kopyto i to jeszcze nie był jego maks.10cm gumy na 20g główce poderwie na pewno, przy 5g opadu na szczytówce nie zobaczysz. Na twardym dnie może poczujesz ale tu raczej bym obserwował plecionkę. Skoro oglądałeś wędki w sklepie to wiesz jaką ma akcje, nie jest to sztywną pałką i pod ryba fajnie pracuje i jego akcja fajnie się komponuje z plecionką.

Wędkę posiadam od 3 lat. Czy kupiłbym ją jeszcze raz? Tak, ale tym razem używaną. Moim zdaniem jako nowa kosztuje odrobinę za dużo

Edytowane przez MichałM

Gość Kontemplator

Kolego zależy jaka ta guma. Jeśli shiner4' to da rade ale jak kopyto 4 relaxa to może być problem. Ja mam wersje 270 do 40g i ze smuklymi gumkami ogarnia 35g główki. Pod grubsze gumki więcej jak 20g nie ma co zakładać bo brak komfortu będzie.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Witajj ja używałem kiedyś express 2,45 7-30 fajny lekki kijek lecz leciał ,, na pysk " z kołowrotkiem 3000 wagi 320 gram i po dłuższym wędkowaniu bolał mnie bark i nadgarstek , ale po za tym kijek spoko używałem obrotówek 3-4 gumy 9-12 cm na główkach 8-15 gram poozdrawiam 

To, że leci "na pysk" jest pewnie winą krótkiej rękojeści, mi taka pasuje. Trzymałem nie uzbrojony 275/7-30 w rękach wyważenie miał około 25 - 30 centymetrów powyżej foregipa - nie jest tak źle jak na kij za ok 200 zł długości 275 cm. Mi wędzisko pasuje tylko martwi mnie czy ogarnie te 20 gram + guma przy ostrym podrywaniu. Na upartego wystarczy 18 g + guma 10 cm (riper) do większych gramatur mam mocniejszy :)

Tak jak pisałem na początku dla mnie najważniejszy jest komfort przy główkach 5 - 12 gram plus guma (riper) 10 - 15 cm.

Edytowane przez Janusz1966