Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Elite x4 Chrip - Problem z odczytem

wilu

Pytanie

Witam wszystkich serdecznie

Chciałbym uzyskać pomoc na temat mojej echosondy. Od 3 miesięcy jestem posiadaczem echo Lowrance Elite x4 CHRIP i do tej pory wszystko mi się w niej podobało, działała bez zarzutów. Podczas ostatniego wypadu na ryby, echo zaczęło pokazywać bardzo dziwne i niewyraźne odczyty. Nie wybyło już widać łuków ryb, a cały ekran mimo obnizenia czułości, ustawienia trybu niskiej wody i włączeniu opcji "brudna woda" pokazywał takie jakie przedstawiam na załączonych zdjęciach.
Co może być tego przyczyną? Czy to uszkodzenie echosondy?

post-59803-0-91453300-1447443048_thumb.jpg

post-59803-0-33038900-1447443051_thumb.jpg

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam taką samą echosondę od Maja br. Na podstawie własnych doświadczeń zauważyłem, że najwięcej wpływu na obraz ma czułość i kontrast, ze większą uwaga na pierwszy czynnik. Raz gdy wyskoczyły dziwne linie po prostu przywróciłem ustawienia fabryczne. Znajomy polecił mi co parę wyjazdów resetować właśnie ją w taki sposób - unika się wtedy ''zawieszek'' i niechcianych problemów. Jakbyście mogli się podzielić swoimi opiniami na temat funkcji CHIRP będę wdzięczny. Pozdrawiam

• 0

Chciałoby się powiedzieć - ale ryb... Tak jak napisał Kolega Lysy - zmniejsz szumy (noise rejection) i przejrzystość wody (clarity). Pierwsze Ci wyczyści to na głębszej wodzie, drugie wyczyści to co bliżej tafli. Za duża czułość.

Poza tym pobaw się niższymi częstotliwościami, bo na wysokich też mi się wydaje, że mam zawsze pełno ryb...