Skocz do zawartości

US Reel SuperCaster

Rekomendowane odpowiedzi

Poszedłem dziś do Wojtka Żbikowskiego wiedziony nieprzepartą potrzebą kontemplacji topów St. Croix , tudzież irracjonalnym , ale też dobrze znanym niepokojem duszy , który który zazwyczaj źle rokuje moim kieszeniom . Zastałem go nad zadumanego nad rekwizytami z ostatniego , hiszpańskiego Efttexu . Z tej sterty wygrzebałem zupełne dla mnie novum , czyli multiplikator SuperCaster 1000 . Pierwszy raz miałem , w ogóle widziałem , takie rozwiązanie jakie w tym kołowrotku użyto . Zamiast tradycyjnego wodzika z oczkiem jest krzywka ze spieku , która obracając sie od dołu , układa wchodzącą na szpulkę linkę . I to zupełnie poprawnie układa , choć pokracznie i kuriozalnie na pierwszy rzut oka wygląda , spróbowałem - nawijałem ..

Korekta palcem też łatwa . Rzuca się z użyciem tej osobliwości podobno łatwiej i dalej , ale nie było jak sprawdzić , bo parking był pełen , a Uniwersytecka ruchliwa . Pokrętło i otwieranie pukla też ma odmienne , ale pomysłowe . Zgrabna centryfuga o pojemności 12/130y żyłki , albo plecionki 10 lb/220y . Wygodny , zwarty , full metal . PRC :wacko: Podobne są też leworęczne .. Mam firmowy film , tylko zaraz z mozołem go gdzieś zawieszę , to więcej i lepiej wyjaśni i zademonstruje niuanse ..

O innych kołowrotkach tej firmy , choć są ciekawe , nie napiszę tutaj ze zwykłego szacunku dla Thymallusa , który co prawda tutaj nie bywa , ale miałby mi słusznie za złe :D ..

Nie da się niestety skopiować prezentacji , ale widzę że obrazki już są i oddają detale kołowrotka ..

Przy okazji porzucam i się tutaj połamię szerszą wiedzą . Frapujące jest , że ten parawodzik zupełnie nie oporuje przy rzucie . Nie bierze w nim udziału :D :D ..

multik opisywany na sasiednim portalu. były proby rzutowe i biorac pod uwage wykonanie i ciezar szpulki, wodzik ma tu naprawde minimalne znaczenie. osobiscie uwazam, ze owy sprzecior jest calkiem niezly, ale za takie pieniazki jest ostatni w kolejce do nabycia :D

edit

http://www.cabelas.com/p-0066944124523a.shtml

Oczywiście lauru pierwszeństwa naszym kolegom nie odmawiam , Rogalsonie , ani też namawiam do zakupu , tylko ekscytuję się rzeczywistym dla mnie newsem :D

Byś zalinkował wzmiankowane , z łaski swojej , bo przegapiłem ..

Multikowo dopiero raczkuję, ale aż się uśmiechnąłem jak to zobaczyłem. Wygląda na genialne, bo takie to proste.

Chętnie od Was usłyszę po oględzinach lub nabyciu, czy takie rozwiązanie jest/może być lepsze w jakichś wypadkach. Może trwalsze? Może to pomysł na dobry sumowy wodzik?

Pozdrawiam

Grzesiek

Multikowo dopiero raczkuję, ale aż się uśmiechnąłem jak to zobaczyłem. Wygląda na genialne, bo takie to proste.

Chętnie od Was usłyszę po oględzinach lub nabyciu, czy takie rozwiązanie jest/może być lepsze w jakichś wypadkach. Może trwalsze? Może to pomysł na dobry sumowy wodzik?

Pozdrawiam

Grzesiek

Dobry pomysł na sumowy wodzik to... brak wodzika :mellow: - spytaj GuZu

Jest chyba jakiś defekt w tej płycie demonstracyjnej którą dostałem , bo otwiera się tylko opis techniczny , jak widzę - ułamek pojemności . Spróbuję z inną płytą , ale wpierw muszę zajść do Wojtka , bo miał tych materiałów dużo więcej ..

No i wypożyczę sam kołowrotek ..

• 3 tygodnie później...

Pozdrawiam

Grzesiek

Dobry pomysł na sumowy wodzik to... brak wodzika :mellow: - spytaj GuZu

Mifek, no właśnie, jak pisze Guzu.. z AVETa rzuca się chyba słabo, a i zwija bez wodzika nie najprzyjemniej Ja myślę o czymś 'fajnym' do rzucania w odmęty Warty i niekoniecznie żeby to były 100g cegły ;) no i żeby sprzęt wytrzymywał wycieczkę ryby w Twoje strony na mocarnej lince. A o ile wiem wodzik jest newralgicznym punktem, kabłąk tym bardziej B) Ciekawe jak tam nowe rozwiązanie w praktyce. :D

Pozdrawiam

Grzesiek

No i w końcu SuperCaster po próbach w polu ..

Sam kołowrotek jest zupełnie prosty , skromny materiałowo , ale jednak solidnego standardu wykonania , choć rodem z PRC . Oceniam , że z założenia jest to chyba bardziej ekspozycja jego konstrukcyjnej odmienności , i propozycja nowego looku , niż studium technologicznego wyrafinowania i exclusivu . Krzywka w miejsce wodzika , oraz suwak regulujący jej nastawy są dość ekscentryczne w wyglądzie , ale dzałają naprawde dobrze i skutecznością konwencjonalnym rozwiązaniom wcale nie ustepują . Może przy wielu podobnych rzutach nawój jest mniej elegancki , ale wodzikowce też tak miewają ..

Obudowa suwaka psuje zwyczajową u multiplikatorów przyjemność uchwytu , jest dośc niewygodna . Gwiazda klika , dekiel otwiera się łatwo i szybko , centryfuga jest dość głośna w pracy , szpulka wiruje w odwrotną stronę i nie jest jednak full metal :wacko:

Ale jak on panowie rzuca :mellow: :mellow:

Z jednym bloczkiem ciężarek 12-15 gram leci na te sześćdziesiąt - siedemdziesiąt metrów , a bez bloczków wprost fantastycznie daleko . Lepiej jak 1001 albo 101 ..

I żyłka mu nie szkodzi . Próbowałem SuperCastera z 14 mono i braidem , na 5/8 Tournamencie St Croix . Myślałem że jednak krzywka powtórzy , choć w innej zupełnie płaszczyżnie , zjawisko przeginania i oporowania przez oczko wodzika wylatującej linki . Jednak wychodzi to lepiej i wyraźnie mniej ją tłumi . Choć jest lekkie wrażenie chaotycznej obfitości kiedy linka się odwija ..

Nie wiem jednak czy to rozwiązanie znajdzie uznanie pomiędzy zwyczajowo konserwatywnym i tradycyjnym castingowym ludem . Tym niemniej kolejna próba za nami :D ..

Kiepskiej jakości fotografie oraz waga szpulki dla badaczy już jutro :D

Nie wiem jednak czy to rozwiązanie znajdzie uznanie pomiędzy zwyczajowo konserwatywnym i tradycyjnym castingowym ludem .

No pierwszym poważnym problemem jest brak korbki po właściwej stronie... co już większość potencjalnych 'testerów' zniechęci do zakupu :D

Nie zachęcam do zakupu , ani od niego nie odstręczam . Ortodoksyjna , zajadła ideowo lewostronność jest jednym z głównych problemów naszych czasów , no może z wyjątkiem serca ... i czasami też korbki , Kamilu :D