Skocz do zawartości

Twin Power 4000 FC przekładnia

ramzes102

Rekomendowane odpowiedzi

Faktycznie zapytam u Mefisto chociaż on nie miał tego kołowrotka w ofercie. Jeżeli chodzi o użytkowanie to miałem go do średniego opadu (max 24gr ). Przyznam szczerze że  nie robiłem rozeznania zanim go kupiłem, po czasie sporo użytkowników narzeka na ten model (ponoć najsłabszy z Twin Power-ów tylko na rynek EU).

FC jest Twinkiem EU...i chyba najsłabszym modelem 

No nie jest JDM , właśnie o tym pisałem - to taka aluzja dlaczego nie jest tutaj zachwalany ;)

W mojej skromnej ocenie wszystko zależy od pieniędzy za jakie został kupiony ... i na tej podstawie osądzać.

No nie jest JDM , właśnie o tym pisałem - to taka aluzja dlaczego nie jest tutaj zachwalany ;)

W mojej skromnej ocenie wszystko zależy od pieniędzy za jakie został kupiony ... i na tej podstawie osądzać.

Był kupiony nowy. Made in Japan. Po roku oddałem do serwisu na przesmarowanie bo było czuć przekładnie. Serwis Shimano masakra 4 m-ce czekania. Po serwisie pół roku dość intensywnego używania i przekładnia zajechana, a gwarancja się skończyła.

Mam TP 4000FC, zakupiłem go w 2010 albo w 2011roku używałem go dość ciężkiej orki przeważnie około 20-25g +guma zdażało się i 30g + guma 6'' i ostatnio oddałem go koledze żeby wyczyścił i przesmarował powiedział że wszystko jest w środku ok, praca przed serwisem i po serwisie była idealna. :) Może zależy jak się komu trafi bo różne opinie słyszałem  :) 

Mam TP 4000FC, zakupiłem go w 2010 albo w 2011roku używałem go dość ciężkiej orki przeważnie około 20-25g +guma zdażało się i 30g + guma 6'' i ostatnio oddałem go koledze żeby wyczyścił i przesmarował powiedział że wszystko jest w środku ok, praca przed serwisem i po serwisie była idealna. :) Może zależy jak się komu trafi bo różne opinie słyszałem   :)

jak w życiu ;> to że fc ubogo wygląda na tle innych tp nie oznacza ,że to zły kołowrotek :)

FC jest Twinkiem EU...i chyba najsłabszym modelem 

100 % racji. TP FC to totalna porażka. Jakaś zupełna pomyłka producenta. Mam bardzo negatywny stosunek do tego kołowrotka podobnie jak do modelu TP FB.

Z TP FA bywa nieco lepiej,jest mocny i to się daje wyczuć.Ale jest jeden minus i partacka robota w stajni Shimano. W tych kołowrotkach,szczególni w wersji 4000,5000 ( nie we wszystkich,w zależności od tego jak się uda to w fabryce ) często występuje poluzowanie gwintowanej stalowej osi koła zębatego która jest fabrycznie zaprasowana na wieloklin w duralowym kole zębatym. W wyniku wielokrotnego dokręcania i odkręcania korby połączenie to potrafi się rozwarstwić,co da się wyczuć inną pracą przekładni z ząbkowaniem i charakterystycznym kliknięciem podczas zakręcania i odkręcania  korby.W czasie pracy pod obciążeniem kołowrotek ten potrafi być bardzo upierdliwy gdy już taka przypadłość zaistnieje.Kończy się to tym,że w pewnym momencie nie ma już czym kręcić, bo oś kręci się dookoła koła zębatego. Niejednego ta przyjemność spotkała.

Generalnym wyznacznikiem trwałości są koła zębate ze skręcaną na śruby osią. Przykłady ? - Stella '08,TP '09, Daiwa Force,Daiwa Saltiga itd.cofając się wstecz.

• Like 1

• 2 tygodnie później...