Skocz do zawartości

Topowe młynki polskich firm

etherni

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...

Witam serdecznie. Chciałbym jeszcze wrócić do Jaxona Serinusa. Czy któryś z posiadaczy może podać ile kołowrotek nawija (nie na pustej szpuli tylko przy normalni nawiniętej żyłce/plecionce) przy jednym obrocie korbką? Przełożenie niby 5.8:1 ale z doświadczenia bardzo różnie to się mimo wszystko z niektórymi kręciołami prezentuje.

Będę bardzo wdzięczny za informacje, bo jestem kołowrotkiem zainteresowany, a nawój ma dla mnie bardzo duże znaczenie. Pozdrawiam!

• 2 miesiące temu...

Bobby, a co się stało z resztą kołowrotka?

No i ponownie zapytam, bo nie każdy przegląda cały wątek, o Kongera Sentry (bez GT, tego czarnozłotego na wormshafcie). Ma ktoś, łowi, jak toto w praktyce działa, i jak sie ma w porownaniu do np. Zaubera?

Jeśli chodzi o seriniusa to mogę napisac bo przełowił u mnie sezon, wielkość 300.

Po zakupie poleciał na serwis bo jakoś tak dziwnie pracował, im więcej kręcił tym bardziej klekotał, o dziwo wrócił i jest ok, pod obciążeniem nie stuka itd.

Ale problem z nim jest inny, boleniòwki ciągnie, ale coś co stawia większy opòr w wodzie idze już ciężko, czuć na korbie wysiłek, nawet guma 9-10 cm powoduje że dużo ciężej się kręci.Porównując taką samą przynętę to zauber 2000, czy stara daiwa regal 1500 kręci duuuużo lżej, wręcz bez wysiłku. Wysokie przelożenie robi jednak swoje, ale pod bolka jest ok, ładnie nawija plecionkę czy żyłkę, i ma 5 lat gwarancji.

• Like 1

• 11 miesięcy temu...

Golden eye 3007 od Mikado - na wormshafcie, miałem okazję połowić nim, zbiornik żwirownia, blacha alga2 fakt bezrybne to były połowy, Minus to to że nie jest metalowy.  Plusy to praca tego kołowrotka ,

spasowanie i zero luzów w porównaniu do mojego Ryobi Tresor(luz na korbce)Mikado kupił kolega na początku sezonu 2018, ja Tresora w sierpniu 2017, więc czas nad wodą, można powiedzieć, podobny. Zamówiłem sobie Golden eye 2007 i czekam na przesyłkę.

Opiszę więcej jak go wypróbuję w boju.

Edytowane przez Yaroo

• 3 tygodnie później...

Byłem z Golden eye nad wodą ok.10x. Młynek działa wyśmienicie, ciągnąć gumy na mniejszych główkach miałem wrażenie że ciągnę samą plecionkę.Praca płynna i bardzo przyjemna, plecionkę nawija perfekcyjnie, ślimak to jest to, co wyróżnia go pośród kołowrotków w podobnej cenie.Zobaczymy czy będę zadowolony za rok albo dwa, ale na razie mistrzostwo- wart swojej ceny, a może i przebija kołowrotki z wyższego przedziału cenowego. Ja polecam ten młynek.

Posiadam Mikado Shinju i może to śmieszne bo kosztował mnie śmieszne pieniądze ale przepracował trzeci sezon na Wiśle i sprawuje się bez najmniejszych problemów. Używany wymiennie przy lekkim spinningu czyli przynęty do 15g max jak i feederku- ciągnąc obciążenie do 100g. :) I jeżeli będzie mi potrzebny kolejny kołowrotek do feedera z chęcią go wezmę w większym rozmiarze- może przyjdzie mu posłużyć przy cięższym spinningu

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Nie, ale miałem Serinusa na próbę, a kupiłem Ultrisa, moim zdaniem bardziej miękko kręci, być może właśnie dzięki tym "łożyskom". Natomiast jeśli chodzi o układanie linki, to jest znaczna różnica między innymi  objawiająca się tym, że podczas dwóch wypadów z próbnym Serinusem były trzy brody, a od pół roku używanym Ultrisem ani jednej - przy tym samym wędzisku i z taką samą plecionką (nie piszę tą samą, bo do obydwu były nawinięte nowe).

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Niestety, kołowrotki polskich importerów nigdy nie będą trwałe. Nie dzieje się to dla tego, że ich producenci nie potrafią zrobić dobrego sprzętu, chodzi o to, że importerzy nie chcą handlować trwałym sprzętem. Sprzęt masowo importowany ma dobrą cenę kiedy zakupi się go w dużej ilości, która determinuje rabat. Aby cały czas kupować dużo trzeba dużo sprzedawać a żeby tak się działo...proste i nie ma co się oszukiwać, tak to zwyczajnie już jest.

Reklama, nowe nazwy rozwiązań, łożyska, elementy wykonane przy użyciu obrabiarek CNC, magiczne rotory, ażurowe szpulki, grafitowe elementy, tytanowe przekładnie, wieczne sprężyny...od lat czytam te same same historyjki. Miałem wiele tych Super konstrukcji a jednak żadna z nich już dawno nie działa a stary poczciwy Shimano LX3000 kręci do dziś tak samo jak po wyjęciu z pudełka i gdyby nie fanaberie to nic innego nie było by mi potrzebne.

• Like 1

Niestety, kołowrotki polskich importerów nigdy nie będą trwałe. Nie dzieje się to dla tego, że ich producenci nie potrafią zrobić dobrego sprzętu, chodzi o to, że importerzy nie chcą handlować trwałym sprzętem. Sprzęt masowo importowany ma dobrą cenę kiedy zakupi się go w dużej ilości, która determinuje rabat. Aby cały czas kupować dużo trzeba dużo sprzedawać a żeby tak się działo...proste i nie ma co się oszukiwać, tak to zwyczajnie już jest.(...)

Niestety i kółko się zamyka.

(...)Reklama, nowe nazwy rozwiązań, łożyska, elementy wykonane przy użyciu obrabiarek CNC, magiczne rotory, ażurowe szpulki, grafitowe elementy, tytanowe przekładnie, wieczne sprężyny...od lat czytam te same same historyjki. Miałem wiele tych Super konstrukcji a jednak żadna z nich już dawno nie działa a stary poczciwy Shimano LX3000 kręci do dziś tak samo jak po wyjęciu z pudełka i gdyby nie fanaberie to nic innego nie było by mi potrzebne.

Aż łza się w oku kręci... Kilka lat temu, podarowałem go nieopatrznie mojemu byłemu już zięciowi... :(

• Like 1