Skocz do zawartości
  • 0

czasami trafi się cwaniak - Problem z @MIKOSZ

popper

Pytanie

Nie polecam .

Wręcz przestrzegam, przed osobnikiem, o nicku @Mikosz

Jak przypuszczam, ten osobnik podjął próbę oszustwa. Nie chce mi się w to wierzyć ale, jak wynika z zaistniałej sytuacji, to się zdarza :angry: .

Oszukanym jestem ja :wacko: .

Szczegóły wkrótce, w odrębnym wątku.

Popper proszę o szczegóły. Chciałbym byś opisał dokładnie sytuację. Jako właściciel forum czuję się tak jakby to mnie oszukano i wykorzystano. Oszustwa nie toleruję. Użytkownik został wyrzucony z forum.

Pozdrawiam

Remek

No cóż. Jak w temacie.

Trafiłem i ja na człowieka, który jak sądzę, podjął próbę oszustwa.

W początku czerwca 2010 zamieściłem na portalach jerkbait.pl, multiplikator.pl oraz castmania.pl ogłoszenie o sprzedaży multiplikatora Metanium MG.

Zapewne wielu pamięta ten anons. Niektórzy widzieli nawet ten multik u mnie i poznali organoleptycznie.

15.06.2010 roku użytkownik o nicku @Mikosz zaproponował mi wymianę: sprzęt za sprzęt.

W zamian, za oferowany do sprzedaży multiplikator, zaproponował mi wędzisko Shimano Lesath 270MH (podobno w stanie niemal nowym, na gwarancji podobno jeszcze).

Sprawę wymiany uzgodniliśmy ostatecznie w dniu 17.06.2010.

@Mikosz podał adres do wysyłki i dopisał tekst cyt: DAJ ZNAĆ JAK WYŚLESZ JA DZIŚ WYŚLĘ KIJEK ALBO JUTRO. JESZCZE DO KOŃCA SIĘ ZASTANAWIAŁEM... ALE NIECH BĘDZIE. ZA JAKIŚ CZAS GO NABĘDĘ Z POWROTEM. CIEKAW JESTEM JAKBY TAKI KIJEK OD 7-21 240CM SIE ZACHOWYWAŁ NA RYBCE ZAPEWNE PIĘKNIE.

Po tym, nieco rozchwianym w swej treści tekście, zacytowanym wyżej, miałem małe wątpliwości, czy on chce tej wymiany, więc zadzwoniłem i równolegle napisałem również, by się jasno zdeklarował na co odpisał, cyt:

Już dzwoniłeś.

Tak napisałem, ze można było to źle zinterpretować. Chcę tej zamiany w 100%

Rozwiał więc moje wątpliwości i............ :angry:

W dniu 18.06.2010 roku wysłałem Metanium MG, ubezpieczoną przesyłką pocztową, na wskazany adres i oczekiwałem, na uzgodnione umową wędzisko.

Nie doczekałem się niestety :wacko:

A, jeszcze w dniu 21 06.2010 roku, mój kontrahent za pośrednictwem Gadu Gadu pisał, cyt:

„Cześć, tu Mikosz.Daj znać jak dojdzie kijek ja też dam jak multik dojdziepzdr.”

Wydaje mi się, że to już była ściema i już wówczas gość nie zamierzał wywiązać się z umowy wymiany.

Od 23.06.2010 roku zacząłem pytać o kijek. Dlaczego nie dotarł, czy w ogóle wysłał itp.

Niestety „zero” odpowiedzi gorzej, bo zero kontaktu.

Nie reagował ani na e’maile, ani na pocztę wewnętrzną jerkbait.pl.

Nie odbierał też ode mnie telefonów a na sms-sy nie miałem żadnej reakcji.

Cisza.

Wysłałem nawet list polecony, w którym domagałem się rozliczenia transakcji.

Niestety listu też nie odebrał. Avizowany, odczekał swoje i wrócił zwrotną pocztą do mnie.

Wczoraj, porannym e’mailem, poinformowałem go o fakcie skompletowania przeze mnie dokumentacji, dot. umowy wymiany i zamiarze złożenia doniesienia, o oszustwie, na Policję.

I tu o dziwo otrzymałem odpowiedź . Odpowiedź nie tyle dziwaczna, co wręcz kuriozalna.

Otóż @Mikosz odpowiedział mi w tym mniej więcej tonie, że:

- dostarczył mi przedmiot wymiany osobiście

- nękam go i straszę oraz składam fałszywe zeznania na policji, popełniając tym samym przestępstwa

- multik zaś jak pisze: „otrzymałem rozklekotany multiplikator, który nadawał się jedynie do zabawy a nie do wędkowania.”

- chyba, wnioskuję, wobec moich „gróźb” obawia się jak pisze: „wyjścia z własnego domu bo jak stać Pan na takie machlojstwa to ciekawe co Pan jeszcze trzyma w zanadżu.”

Gość idzie po bandzie. Jest niewinny, bo to przecież ja go oszukałem i dopuszczam się wszelkich nadużyć.

Sytuację przedstawiam ku przestrodze, że nie wszystko idzie gładko i czasem trafia się na różnych ludzi.

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

I ja współczuję . Jak czytałem ten temat to aż się zagotowałem .

Skąd się w ludziach bierze tyle cwaniactwa i pazerności . Sam też zostałem co nieco oszukany na innym forum ale jestem dobrej myśli , że sprawa dobiegnie szczęśliwego finału .

Jak to jest małoletni cwaniaczek to pewnie myśli , że oni są nietykalni i wszystko im wolno .

• 0

Waldku jak sie tylko coś wyjaśni daj znać. Na multiplikator.pl też dla takich ludzi nie ma miejsca. Szkoda wielka, ze tak się stało ale dzięki , ze sprawę postanowiłeś nagłośnic bo takie postepowania trzeba piętnować. Mam nadzieję, że koleś oberwie za to oszustwo. :angry:

• 0

Idź Waldek na Policję.

Zbierz najpierw odpowiednie dokumenty dotyczące multika smsy pocztę mailową gg itp.

Dla policji to czysty wynik.

Masz jego dane adresowe bo przecież mulitik doszedł.

Oni ustalą sobie IP jego kompa ściągną wszystkie Wasze rozmowy i przyskrzynią go moment.

Nie ma co działać na własną rękę lub nie daj Boże go straszyć czymkolwiek...

Po prostu wszystko co wiesz w tej oto sprawie wyjaśnij na policji.

• 0

Waldek jak tam sprawa wygląda bo już trochę czasu upłynęło. Chciałbym Ci pomóc mam pomysł jak to wszystko rozwiązać ale nie chcę wychodzić przed szereg bo może już poczyniłeś pierwsze kroki. Albo napiszę może Ty skorzystasz lub (oby nie) ktoś inny. Moim zdaniem zostałeś oszukany @Mikosz popełnił na twoją szkodę czyn z art. 286 par. 1 Kodeksu Karnego (potocznie wyłudził, oszukał Ciebie w celu wejścia w posiadanie mienia twojej własności multiplikatora). Należy wówczas zebrać całą dokumentację (wydruki: zamieszczonego ogłoszenia na portalu, z korespondencji elektronicznej najlepiej z widocznym IP komputera z którego została wysłana tu też pomocny może być multiplikator.pl za pomocą którego ustalisz IP komputera z którego na portal logował się @Mikosz, archiwum gg, sms-ów nie usuwaj z telefonu, potwierdzenie nadania przesyłki). Z tą dokumentacją udajesz się do najbliższej jednostki policji i tam składasz ustne zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa. Na tą okoliczność policjant sporządza protokół przyjęcia zawiadomienia o przestępstwie, zapisując na nim Twoje zeznania może spisać do protokołu treść sms-ów i dołącza do niego dostarczoną przez Ciebie dokumentację. Później prowadzone jest postępowanie przygotowawcze tu w formie śledztwa nadzorowane przez prokuraturę rejonową właściwą dla Twojego miejsca zamieszkania. Prokuratura wszczyna śledztwo i każe je prowadzić policji. Chyba że wyślą to do prokuratury właściwej dla miejsca zamieszkania sprawcy czasami tak się dzieje bo nadzoruje postępowanie jednostka prokuratury właściwa dla popełnienia przestępstwa a tu moim zdaniem powinno być to miejsce zamieszkania @Mikosz. O ważnych sprawach które dzieją się w postępowaniu powinieneś być informowany pisemnie. Możesz również wszystko opisać sam dołączyć dokumenty i wysłać do swojej prokuratury pocztą lub zanieść im to na biuro podawcze. Ostatecznie skończy się to w ten sam sposób że policja wezwie Cię na przesłuchanie i dalej będzie prowadzić postępowanie. Jak masz jakieś pytanie lub inni użytkownicy to chętnie odpowiem. Procedura przy wyłudzeniu oszukaniu prawie zawsze jest taka sama nie zależnie od miejsca popełnienia przestępstwa. Jeśli złożyłeś już zawiadomieni to napisz co i jak może coś podpowiem a przy okazji inni skorzystają.

• 0

Koledzy trzeba tu wprowadzić pewne terminy dla jasności. W prawie karnym materialnym a z takim mamy tu do czynienia dla sprawcy czynu zabronionego karalnego w wieku 13-17 lat obowiązuje nazewnictwo nieletni. Taki nieletni odpowiada na podstawie Ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich nie odpowiada z Kodeksu Karnego. Ta ustawa przewiduje też taki czyn jak oszustwo więc Sąd Rodzinny bo on rozpatruje sprawy nieletnich może nakazać naprawienie szkody więc w tym przypadku oddanie multika lub jeśli już go nie mam zapłacenie za niego. Obowiązek ten nakłada na opiekunów prawnych pewnie w tym przypadku na rodziców. Jeśli policja ustali że sprawca ma poniżej 17 lat a ukończone ma 12 lat to skieruje całą sprawę właśnie do Sądu Rodzinnego. Gorzej jeśli się okaże że chłopak nie ukończył jeszcze 12 lat wówczas nie podlega on żadnej odpowiedzialności w prawie karnym materialnym. Wówczas Waldek musi złożyć sprawę do Sądu Cywilnego i dochodzić swoich roszczeń od opiekunów prawnych chłopaka.

• 0

Czy @Mikosz a Mikosz to jedna i ta sama osoba, bo jeżeli tak to dalej funkcjonuje na tym forum pisząc jakieś zapytania na temat wędek?

Kwestia, jak nakładana jest blokada(ban) na konto. Z reguły jest na IP, z którego się rejestrował, choć niekoniecznie. Poza tym może mieć zmienne IP i wtedy nie pozostaje nic innego, jak kasować kolejne jego konta, o ile chce mu się mnożyć profile.

Swoją drogą- ma koleś tupet- wiadomo przecież, że modzi mają dostęp do IP userów....

• 0

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=14198&am p;am p;prevloaded=1&&start=20

Nieeee, to juz przegięcie... słownika języka polskiego brakuje. Ja bym juz dawno zrobił nalot na chate :angry: . :F

Krzysiek, masz rację, polskim językiem można pięknie obrzucić obelgami, ale aż oniemiałem. Zapytać o blank, jakby nigdy nic, w swoim starym temacie. Ani rozumu, ani wstydu, krzty przyzwoitości. Nie miałbym odrobiny wyrozumiałości dla takiego typa. Szczerze życzę, aby miał koleś poważne kłopoty, które go być może czegoś nauczą. Ewentualny wyrok dla rodzica - jeśli oskarżony jest nieletni - to dla niektórych może być nikła kara..

Kolega @Popper zdaje się odpoczywa teraz, od tego syfu również, ale może ktoś wie (i może! powiedzieć) jak sprawa stoi?

Pozdrawiam

Grzesiek

• 0

Witam szanownych kolegów

Śledze ten wątek i z racji iż jestem w podobnej sytuacji, postanowiłem się podłączyć pod temat.

U mnie sprawa wygląda trochę inaczej, chodzi konkretnie o zakup.

Na alledrogo wypatrzyłem aukcje kijka Berkley Skeletor od 1 pln wylizytowane było chyba jakies 70 pln. Kijek ciekawy, napisalem do typa @marcinmurtyk maila z zapytanie ile by chcial za kijek co by aukcje zakonczyc, dodatkowo fotku zeby sie zorientowac co do stanu kijka.

Dostalem fotki, i dogadalismy sie mailowo na 150 pln z przesylka, aukcja zostala zdjeta z allegro, tu mój błąd, gdyby byla zakonczona przed czasem z moja najwyzsza oferta, moglbym interweniowac w allegro, ale stalo sie, dogadalismy mailowo i telefonicznie warunki, zrobilem przelew 23.07.2010 i ......wedki jak nie bylo tak nie ma.

Moje interwencje i próby kontaktu, tłumaczenia ze kijek wyslal, ale potwierdzenie nadania gdzies sie zapodzialo, potem ze nie mogl odebrac maila bo byl na urlopie.

Potem zapewnienia ze oda kase jesli przesylka nie dojdzie do piatku, tylko nie wiem ktorego.

Potem ze sie autko posulo i kasy nie ma, co bym poczekal, ok bylem wyrozumialy, ale moja cierpliwosc sie konczy.

Wiem ze 150 pln to nie jest wielka kasa, ale zasady obowiazują bez względu na kase.

Pragne nadmienic iz jest to uzytkownik z ponad 100 pozytywnych komentarzy na allegro.

Jeszcze pytanie z mojej strony, w jaki sposób Prawnie zainterweniować, nie wiem czy szkoda 150 pln nie jest za niska.

Jeśli ktoś ma pomysł, chętnie wysłucham porad.

Pozdrawiam

• 0

@Hubertus Twój przykład jest bardzo podobny do Waldka, też zostałeś oszukany. Co trzeba zrobić napisałem na drugiej stronie tego wątku, więc nie będę się powtarzał. Co do szkody 150 zł to nie ma znaczenia jak najbardziej zostałeś oszukany. Trochę mnie dziwi fakt że koleś ma 100% pozytywów i chce mu się bawić w 150 zł. Może to zwykły leń a nie oszust. Ja bym mu jeszcze napisał że w dniu tu ostateczna data naznaczona przez Ciebie, wystawisz mu negatywny komentarz na allegro i złożysz zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa na policję. Może to nim wstrząśnie i się opamięta. Oby.

• 0

Wszystko bardzo ładnie kolega napisał a ja dodam od siebie że ponieważ czyn został popełniony z wykorzystaniem internetu to nie ma minimalnej kwoty jaką można zgłosić bo ustawodawca takiej nie przewidział więc można zgłosić oszustwo nawet na kwotę 10 PLN.

Waldku, jeśli masz zdjęcia multika to dołącz je do ewentualnej dokumentacji. Mogą się okazać pomocne przy ustalaniu stanu towaru.

• 0

Ja bym mu jeszcze napisał że w dniu tu ostateczna data naznaczona przez Ciebie, wystawisz mu negatywny komentarz na allegro

Negatywny komentarz do czego? Przecież Hubertus napisał, że aukcja została anulowana. Na przyszłość rozwiązaniem w takich przypadka jest prywatna aukcja w opcji kup teraz. Wtedy jesteś w pełni chroniony przez allegro.

• 0

Dostalem fotki, i dogadalismy sie mailowo na 150 pln z przesylka, aukcja zostala zdjeta z allegro, tu mój błąd,

no właśnie, tzreba było zalicytować do najwyższej oferty - skoro przedmiot był już wystawiony, on też się musiał wyłgać(dlaczego wycofał) skoro były już jakieś oferty.. jeszcze takiego typka nie spotkałem na szczęście :unsure:

• 0

Przeczytałem, i krew mi się zagotowałą :angry:

Mój kolega również został oszukany na kwotę kilku tysięcy złotych. Nie powiem kto, i nie ważne czy jest tu zarejestrowany czy nie i czy jest z okolicy. Mam tu kilku znajomych co nie chcę żeby wiedzieli kto tyle kasiory stracił.

Współczuję mu naprawdę.

Myślę że czas skończyć z takimi metodami :angry: :angry: :angry:

Coraz często się to zdarza :angry:

• 0

Ciąg dalszy

Koleś jest całkowicie niereformowalny i leci ze mna w ch.... a na to sobie nie pozwole. Rozmawialem z czlowiekiem w czwartek, odpoiedz wieczorem wysylam pieniadze, mam konto w mbank, podbnie jak ja, pieniadze beda natychmiast zaksiegowane i......du....

Wczoraj brak kontaktu, wylaczona komorka potem nieodbieral telefonow ode mnie.

Dzisiaj wysmarowalem bardzo grzecznego i oficjalnego maila, ze stosownym artykułem iż jesli kasy nie bedzie do piatku, to wydruki maili i na policje ide.....co się okazało, pan zlikwidowałkonto mailowe, dlatego wyslalem mu wiadomosc przez allegro i dodatkowo motywujacego sms.

Jak nie odda kasy to w piatek na policje ide, na szczescie dobrze znam pol komendy i sprawe sie szybko popchnie.

Pozdrawiam.