Skocz do zawartości

Podkładki pod szpulę - gdzie i jak założyć?

s4mo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nie znalazłem na forum odpowiedzi więc może ktoś z Was mi doradzi.

Do mojej Daiwy Exceler 4000 dostalem drugą szpulę. W pudełku dodatkowo są trzy plastikowe podkładki.

I teraz pytanie : montuje je na szpulę czy pod szpulę? Montuje jedną, dwie czy trzy ?

Może to i banalne pytanie ale naprawdę nie wiem :|

"Nie działa" czyli szpula obraca się bez oporu na osi, pomimo dokręcenia pokrętła hamulca?

Prawdopodobnie w tych okolicznościach brakuje weglowych tarczy hamulca lub podkładek metalowych.

Na schemacie elementy: 2,3,4,5

schemat daiwa exceler3500/4000

Na zamieszczonej fotce nie widać by czegoś tam brakowało...

Wyciągnij druciane zabezpieczenie i sprawdź wg schematu czy jest wszystko na miejscu.

Edytowane przez marek0l

Któraś z podkładek blokowała docisk pokrętła, może jakiś paproch jej w tym pomagał.

Na temat smarów to w tym dziale znajdziesz info, ja nie jestem "koszerny" i tym co mam smaruję delikatnie powierzchnie podkładek i komory, w której pracują i nie mam problemów.

• 1 rok później...
  • 1 rok później...

Witam, kupiłem daiwe BG3000 i widzę, że dołożone są do niej 3 podkładki celem wyregulowania poprawnego nawijania plecionki, tzn. żeby się poprawnie ułożyła na szpuli. Pokazuje to rysunek ze zdjęcia. Macie już doświadczenie czy trzeba dołożyć jedną, dwie, może trzy a może bez podkładki? Plecionkę chcę nawinąć PP 0,15mm a na podkład to samo bo daiwa ma tą gumkę że niby nie potrzeba żyłki. Dziękuję i pozdrawiam!

post-65366-0-84976600-1553327061_thumb.jpg

post-65366-0-29994600-1553327371_thumb.jpg