Skocz do zawartości

która długośc do casta z multikiem jest lepsza 1.8m czy 1.95m ????

steelcreation

Rekomendowane odpowiedzi

panowie nie popadajmy w skrajnosci. to tylko 15cm roznicy. i tak najlepszym roziwazaniem by bylo by nasz kolega po prostu wzial sobie do reki dwa kije i sam zdecydowal. z punktu widzenia praktycznego (mam na mysli same walory uzytkowe) roznice beda niewielkie. oczywiscie mozna dyskutowac, że stoja na dnie lodzi bedzie wygodniej jerkowac z kijem opuszczony ku lustru wody. za to dlugi moze (ale nie musi0 miec wiekszy zasieg, lepsza amortyzacje.... sam mam 175cm. lowilem kijami zarowno 180 jak i 195. trafialy sie nawet 210cm. wszystko to kwestia wlasnych upodoban i nawykow...

wiec szable w dlon i nad wode!!!

yyyyy tzn kije w dlon

PS. warto jeszcze dodac ze dlugosc kija to nie tylko wynik tego kto ile ma wzrostu, ale i warunki, lajba, brzeg, wlasne mozliwosci... jakby na to nie patrzec najcenniejsze sa doswiadczenia zdobyte samemu

warto jeszcze dodac ze dlugosc kija to nie tylko wynik tego kto ile ma wzrostu, ale i warunki, lajba, brzeg, wlasne mozliwosci... jakby na to nie patrzec najcenniejsze sa doswiadczenia zdobyte samemu

zapomniales o technice, jak sie nie umie prowadzic wabika, to dlugosc kija nie ma zadnego znaczenia, dopiero laczac te wszystkie elementy w calosc, mozna sie zdecydowac, jaka dlugosc kija odpowiada mi i jest dla mnie najlepsza

warto jeszcze dodac ze dlugosc kija to nie tylko wynik tego kto ile ma wzrostu, ale i warunki, lajba, brzeg, wlasne mozliwosci... jakby na to nie patrzec najcenniejsze sa doswiadczenia zdobyte samemu

zapomniales o technice, jak sie nie umie prowadzic wabika, to dlugosc kija nie ma zadnego znaczenia, dopiero laczac te wszystkie elementy w calosc, mozna sie zdecydowac, jaka dlugosc kija odpowiada mi i jest dla mnie najlepsza

piciu może się trochę źle wyraziłem, może nie do końca się zrozumieliśmy, ale chodziło mi właśnie o preferencje. to czy ktoś łowi dlugim czy krótkim badylem zalezeć (moim zdaniem) powinno od tego czy mu tak jest wygodnie czy nie... ot cala filozofia...

zgadza się :D

ja przerobiłem kije o 6 stóp poprzez 6'4' 6'6' 6'11' 7' a skończyłem na kiju 7'3''. jest to najlepsza jerkówka na jaką łowiłem, korci mnie coś dłuższego, ale obawiam się że obecnego kija już niczym innym nie zastąpię - dla mnie jest wędka doskonała/skończona

pozdrówka

zgadza się :D

ja przerobiłem kije o 6 stóp poprzez 6'4' 6'6' 6'11' 7' a skończyłem na kiju 7'3''. jest to najlepsza jerkówka na jaką łowiłem, korci mnie coś dłuższego, ale obawiam się że obecnego kija już niczym innym nie zastąpię - dla mnie jest wędka doskonała/skończona

pozdrówka

St Croix SC IV ? :D

Guzu

Koledzy,

Bardzo dziękuję za zaangażowanie w pomoc dla mnie, ostatecznie kupiłem 1.95m dragona Millenium ( doiść tani ) więc jak się okaże że coś jest nie tak to niewielka strata.

Życze powodzonka i do zobaczenia nad wodą

3 majcie się :D

do kompletu brakuje nam jeszcze tylko twoich WŁASNYCH odczuc po przelowieniu kilku / kilkunastu wypadow... mogą być nieco pomocne dla innych początkujących. nie wykluczone jest też, że Twoje preferencje co do dlugosci moga ewoluowac wraz ze zdobywanym doświadczeniem...