peresada Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 witam! Jako ze zamierzam pognebic miejscowe okonie i nie mam doswiadczenia z malymi gumkami, a zakupy bede robil online prosil bym o podanie numeru glowki odpowiedniej do uzbrojenia kopytek/twisterow o dlugosci 4-5cm z góry dziekije i pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Krzychu, kiedyś, dawno temu, używałem do takich paprochów główek na hakach Nr 5 (twisterki, najmniejsze kopytka), do 5 cm Nr 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Witam. Odświeżam ten temat bo nie chce zakładac niepotrzebnie nowego. A mianowicie chciałem się zapytać czy ktoś wie gdzie można dostać takie główki jigowe ?? http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=getfile&id=1240 6&private=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LASSOjbait Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Chyba prościej będzie zrobić samemu niż znaleźć, ale wybacz ciekawość - po co jest ten zaczep pod ołowiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Lasso, sam chcialem o to zapytac.... Ciekawe glowki, pytanie do czego sluza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Te kółko pod główka służy do zamontowania dozbrojenia. Mozna za pomocą agrafki czy kolka lacznikowego zamatawać linke stalowa i kotwice. Swietne do duzych gum. http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=6640& ;prevloaded=1&&start=40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Haki nie wygladaja jak te przewidziane do DUZYCH GUM, ale moze roznie rozumiemy duze gumy A tak na marginesie to czy nie mozna tego zrobic w 1 uszku ? W kazdym radzie dzieki za wyjasnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Niby można na jednym uszku. Ale jesli linka z której robimy dozbrojenie jest sztywna i podwiesimy kotwice pod brzuch to wtedy guma pływa troche nienaturalnie. Mi by sie przydały takie głowki w rozmiarach 5/0 i 6/0 8/0 i 10/0. Czasem dozbrajam miejsze gumy nawet 10cm gdy ryby biora niepewnie czasem tylko skubna gume. Trudno jest wtedy zaciąć. Wtedy taka nieduża gume swietnie było by uzbroić w taką główke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garowy Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Niby można na jednym uszku. Ale jesli linka z której robimy dozbrojenie jest sztywna i podwiesimy kotwice pod brzuch to wtedy guma pływa troche nienaturalnie. Mi by sie przydały takie głowki w rozmiarach 5/0 i 6/0 8/0 i 10/0. Czasem dozbrajam miejsze gumy nawet 10cm gdy ryby biora niepewnie czasem tylko skubna gume. Trudno jest wtedy zaciąć. Wtedy taka nieduża gume swietnie było by uzbroić w taką główke. Kiedys zdarzylo mi sie, ze potrzebowalem dozbroic gumy. To bylo na Syrsan w...w 2007 roku. W kopyta 15 cm szczupaki chetnie celowaly, ale jak to one moga miec w zwyczaju - czyli w leb.Przy hakach 8/0 zdarzalo sie, ze leb byl pociety, a ryby nie bylo Rozwiazaniem bylo zastosowanie mniejszych hakow - teraz juz wiem. Jak chodzi DUZE GUMY - to przy ripperach 22 cm zbrojenie opieram na 1 kotwicy umieszczonej tam gdzie zwykle sumy niszcza przynety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LASSOjbait Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 No rzeczywiście, zaczep nie przeszkadza, a jeszcze może pomóc Gdybym sobie robił kilka sztuk, to jednak wierciłbym otwór i zamocował taki zaczep samemu. Tym bardziej, że piszesz o bardzo dużych główkach - miejsce jest. Gdybym potrzebował więcej... Chyba robienie formy i odlewanie wraz z drutem będzie debeściak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 No rzeczywiście, zaczep nie przeszkadza, a jeszcze może pomóc Gdybym sobie robił kilka sztuk, to jednak wierciłbym otwór i zamocował taki zaczep samemu. Tym bardziej, że piszesz o bardzo dużych główkach - miejsce jest. Gdybym potrzebował więcej... Chyba robienie formy i odlewanie wraz z drutem będzie debeściak. Lasso, a ja bym poszukal miekkiej linki do wiazania w podstawowym uszku glowki jigowej O np takie cos na szybko na allegro znalazlem : 12 kg. Powinno chyba na szczupaki wystarczyc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LASSOjbait Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Jak chce zaczep, to chce. Może ma jeszcze jakiś tajemniczy patent? Zresztą blaszka o której pisał @garowy do mnie przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 No tak...skrzydelko. Ja lowie w metnych akwenach. Jakos nie mam okazji wykorzystac takiego tricku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LASSOjbait Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Może właśnie ma błysnąć w mętnej wodzie? Niiiigdy nie wiadomo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Suma oslepic ? Balbym sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Patent z dodatkowym oczkiem u dołu był mi też kiedyś potrzebny kiedy dozbrajałem 22cm rippery do trollingu. Niestety nie mogłem niczego takiego kupić, tym bardziej w rozmiarach, jakie były mi potrzebne, czyli 50, 80g ołowiu i hak 12/0. Zrobiłem więc sam Cienkim wiertłem przewierciłem główkę pod kątem (od oczka w dół) i w powstałym otworze zainstalowałem skręcony drut z oczkiem wystającym u dołu. Drugi koniec drutu owinąłem o trzonek oczka do którego mocuje się agrafkę. Dla zwiększenia stabilności konstrukcji i poprawienia estetyki wystający drut oraz otwór zalałem cyną rozpuszczoną lutownicą.Do wystającego oczka mocowałem kółko łącznikowe a do niego dozbrojkę / dozbrojki o dowolnej dlugości. Patent był dobry i skuteczny, ale trochę pracochłonny, poza tym irytowała mnie jedna kwestia. Aby zacięcie było skuteczne linka od dozbrojki musi być napięta na maxa, co powoduje, że guma jest często dziwnie wygięta i nie pracuje do końca naturalnie (tzn nie tak jak bez dozbrojek). Podejrzewam, że rybom to może nie przeszkadzać, ale mnie wkurza niemiłosiernie Wpadłem więc na jeszcze inny pomysł. Zapewne Ameryki nie odkryłem, ale teraz wszystko jest tak jak należy Mianowicie dozbrojki mocuję bezpośrednio do oczka gdzie zaczepia się agrafkę, natomiast linkę przewlekam przez środek gumy za pomocą szydła do nawlekania kulek proteinowych. Dozbrojki można swobodnie zdejmować bo zamocowane są do oczka pętelką zawiązaną na lince, natomiast kotwice luźno zwisają z brzucha (linka w środku jest naprężona). Guma wtedy wygląda jak wobler, ale jak do tej pory to najskuteczniejszy i najmniej pracochłonny patent jaki testowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 czemu koniecznym jest by dozbrojka byla naprezona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Odniosłem wrażenie, że w momencie kiedy na lince od dozbrojki jest mniejszy lub większy luz to kotwica nie wbija się z taką mocą jak wtedy, kiedy linka napięta jest jak baranie...rogi Dowodem na to jest fakt, że sporo ryb mi spadało, szczególnie w momencie brań na kij umieszczony w uchwycie - brak bezpośredniego kontaktu z rybą w momencie brania i tym samym brak możliwości zacięcia manualnego. Gdy zastosowałem sposób który opisałem problem zniknął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Ja tam nie kombinuję niepotrzebnie duże relaxy dozbrajam kotwicą przymocowaną do dentalu i do do agrafki.Proste i 100% pewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Musze sie zaopatrzyć w dobra miękka plecionke stalowa. Ale jak ktoś by wiedział gdzie takie główki można dostać to prosze napisać. Z przerabianiem zwykłych to trochę za dużo roboty. A tak przy okazji to czy stosujecie jakieś osełki do ostrzenia głowek jigowych i kotwic ?? Poprawia to ostrosc haków ?? Warto wydawać kase na takie gadzety ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 mam dosc radykalne podejscie jak chodzi o zbrojenie przynet.a zatem malo reprezentatywne. Kotwiczki uzywam tylko ownery.st 41 na ryby i st 66 na sumy. Glowki to zwykle serie big game.mustad lub vmc barbarian.nie ostrze.jak sie skonczy hak to do kosza(nie do wody). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 I co powiesz o tym barbarianach vmc ?? Jeszcze ich nie miałem. A cena jest przyzwoita. Wygladaja niezle. Da je sie rozgiąć na zaczepie plecionka 30lb ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Zalezy od rozmiaru haka.Ja uzywam 12/0 i drut jest takiej grubosci ze nie rozgina sie na niczym. Nie sa tak ostre jak np Gamaki, ale to dobre haki do glowek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gfg8 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Czy ktoś orientuje się gdzie w Polsce można dostać główki z takim patentem anty-zaczepowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi