Skocz do zawartości

Moja szafa

BOB1

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie mam pojęcia i myślę, że nawet Cezary, który chyba najwięcej wie o historii polskiego a przede wszystkim warszawskiego wędkarstwa nie umiał by odpowiedzieć na to pytanie. Nie ma nawet przekazów na temat tego multika. Podobno jest jakieś amatorskie zdjęcie gdzie widać trzy egzemplarze.

A co do przekonania się do multików to już o tym gadaliśmy. Spotkamy się nad "łatwą" wodą w miłych okolicznościach przyrody i może złapiesz bakcyla? ;)  :D

• Like 2

Ciekawa jestem Robercie ile mogli wyprodukować tych multiplikatorów suma . 

No ale jeżeli nawet Ty nie wiedziałeś o ich istnieniu to nie sądzę by ich było więcej niż 20 -50 szt.  Ja jakoś nie mogę się do multików przekonać .  

Jeżeli potrafisz zaprojektować tak nietuzinkowe przynęty, to castingowanie będzie dla Ciebie "piece of cake".

• Like 3

Niestety....muszę przyznać Robertowi rację w temacie braku wiedzy co do ilości wytworzonych multiplikatorów jednak  z pełnym przekonaniem stwierdzam że tą tajemnicę Bronisław Radwański zabrał do grobu. Wszelkie dostępne materiały źródłowe potwierdzają jedynie istnienie multiplikatora SUM natomiast nie potwierdzają informacji co do ilości powstania. W latach  70 w WW pojawiła się wzmianka o przekazaniu multiplikatora SUM Warszawa przez Okręg Lublin do nowo powstającego muzeum wędkarstwa w domu wędkarza. Upadek ustroju komunistycznego spowodował iż większość eksponatów muzealnych znalazła prywatnych właścicieli, pozostałości przekazane zostały do muzeum regionalnego w Toruniu gdzie można je zobaczyć do dnia dzisiejszego. Pomimo wiedzy i przekazaniu multipikatora ślad po kołowrotku zaginał. 

Znalezisko jest prawdziwym "białym krukiem" wśród krajowych kołowrotków  ;)

• Like 6

Czarku, wedle Twojej wiedzy w Toruniu i Słupsku nie ma SUMa?

Robert z cała pewnością w zbiorach muzeów w Toruniu jak i w Słupsku nie ma multiplikatora z wytwórni Sum Warszawa. 

Stąd moje stwierdzenie"........pod kontem wartości historycznej Robert jest już dwa poziomy wyżej porównując oba zbiory"   ;)

W mojej wiedzy jaką  posiadam na dzień dzisiejszy w prywatnych zbiorach znajdują się wyłącznie dwa sygnowane kołowrotki SUM-a, wspomniany już multiplikator oraz kołowrotek o szpuli stałej z numerem katalogu 2000.

• Like 2

Ciekawa jestem Robercie ile mogli wyprodukować tych multiplikatorów suma . 

No ale jeżeli nawet Ty nie wiedziałeś o ich istnieniu to nie sądzę by ich było więcej niż 20 -50 szt.  Ja jakoś nie mogę się do multików przekonać .  

… to może trzeba więcej ćwiczyć technik castingowych i przekonanie przyjdzie. Tu nie brakuje chętnych do roli nauczyciela, nie wspominając o sprzęcie, np. dobierając multik do koloru paznokci...  ;)

Edytowane przez bob74
  • Like 1

… to może trzeba więcej ćwiczyć technik castingowych i przekonanie przyjdzie. Tu nie brakuje chętnych do roli nauczyciela, nie wspominając o sprzęcie, np. dobierając multik do koloru paznokci...  ;)

Ciężko będzie mnie przekonać do tej metody.  Lubię lekko łowić lekkimi przynętami i precyzyjnie je podawać. 

• Like 2

(…)  Ja jakoś nie mogę się do multików przekonać .  

Ciężko będzie mnie przekonać do tej metody.  Lubię lekko łowić lekkimi przynętami i precyzyjnie je podawać. 

Też miałem opory, ale casting to choroba nieuleczalna. Po pierwszych trzech godzinach z zestawem Black Rock 10-35 + Tatula CT 100HSL wessało mnie ze wszystkimi 4-rema kopytkami. Teraz mam 7 zestawów, w tym najlżejszy to jednoczęściowy, pełny @Mekamil 182cm/1-7g/6lb +Tatula ze szpulą 5,6g, obsługuje zupełnie przyzwoicie przynęty już od 1,8g, a puszczane z prądem nawet 1g.

Warto spróbować. :)  :good:

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

Pięknej końcówki roku 2019 cd ;)  :D

Wczoraj przyjechał z Holandii Adam i przywiózł mi wspaniały zestaw mojego kochanego ARJON'a. Zakup na giełdzie starego sprzętu w Hertogenbosch. Dziękuję Kolego serdeczny  :good:

Koniecznie muszę napisać, że jest to prezent dla mnie na 60-te urodziny od mojej kochanej żony! :)

Arjon Champion 1952-55 oraz nowe przynęty Arjona w moich zbiorach

post-52107-0-83176500-1577628898_thumb.jpg

Konstrukcja charakterystyczna dla Arjona...jedyna taka :)

post-52107-0-83737300-1577629384_thumb.jpg

Arjon Bassy

post-52107-0-25377700-1577629646_thumb.jpg

post-52107-0-84152500-1577629659_thumb.jpg

Arjon Same

post-52107-0-35957900-1577629814_thumb.jpg

post-52107-0-98667700-1577629823_thumb.jpg

Czegoż chcieć więcej?! :)  :)  :)

• Like 16

Nie pozostaje nic innego, jak życzyć Ci w Nowym Roku pięknych nabytków wypełniających zacny mebel. O lepszy od 2019 pewnie będzie ciężko ale...może się uda. Kolekcja zacna i końca nie widać. Tak to już jest ze zbieractwem. Ponieważ forum wędkarskie, to złów też jakąś ładną rybkę.

• Like 1

Pięknej końcówki roku 2019 cd ;)  :D

Wczoraj przyjechał z Holandii Adam i przywiózł mi wspaniały zestaw mojego kochanego ARJON'a. Zakup na giełdzie starego sprzętu w Hertogenbosch. Dziękuję Kolego serdeczny  :good:

Koniecznie muszę napisać, że jest to prezent dla mnie na 60-te urodziny od mojej kochanej żony! :)

Arjon Champion 1952-55 oraz nowe przynęty Arjona w moich zbiorach

Konstrukcja charakterystyczna dla Arjona...jedyna taka :)

Arjon Bassy

Arjon Same

Czegoż chcieć więcej?! :)  :)  :)

Robert, Toż to mechaniczno użytkowa kwintesencja piękna, :good:  a żony, to już zupełnie zazdroszczę. :rolleyes:  ;)

• Like 1

• 2 tygodnie później...