Skocz do zawartości

Moja szafa

BOB1

Rekomendowane odpowiedzi

Robert, kurczę zazdroszczę Tobie tylu adoratorów  ;) . Zbieram stare polskie woblery. Jak myślisz, może powinienem założyć wątek: Moja skrzynia  ;)

Powinieneś zrobić to już dawno. Myślę, że będzie to prawdziwa " ilustrowana encyklopedia polskich woblerów". Wielu forumowiczów czeka na coś takiego :)

• Like 4

Niewiele os wie, że ten patent "zapożyczyli" od australijskiej firmy Alvey. Australijczycy zaczęli je produkować od 1922 i robią to do dzisiaj. Stosuję je do łowienia z plaży.

Bawiłem się tym kołowrotkiem za małolata i widocznie coś robiłem nie tak bo po kilkunastu rzutach miałem skręconą żyłkę. Trochę prostowania i dalej zabawa była.

Powinieneś zrobić to już dawno. Myślę, że będzie to prawdziwa " ilustrowana encyklopedia polskich woblerów". Wielu forumowiczów czeka na coś takiego :)

Dobrze Robert prawi, zakładaj Sławku już dziś :)

Boję się, że jak wstawię zdjęcia woblerów, to internet zdecydowanie zwolni  ;) .

• Like 3

Niewiele os wie, że ten patent "zapożyczyli" od australijskiej firmy Alvey. Australijczycy zaczęli je produkować od 1922 i robią to do dzisiaj. Stosuję je do łowienia z plaży.

Robert śmiem twierdzić że patent "obrotu szpuli" wcześniej tzn. pod koniec  XIX wieku zaczęła stosować firma  MALLOCH’S Scotland produkująca jedne z najpiękniejszych kołowrotków w historii (https://antiquefishingreels.com/spinning-reels/malloch/).

W Polsce ten patent zastosowano w wielu przeróżnych konstrukcjach m.in kołowrotkach Huko Alfa które na rynku kolekcjonerskim osiągają wysokie ceny.

Jak Konstanty obiecał tak zrobił. Bardzo interesujący Milbro już u mnie. Mam w planach oddanie go do SPA, na pewno jest tego wart i zyska więcej krasy :)

post-52107-0-83387600-1613150059_thumb.jpg

post-52107-0-66443500-1613150067_thumb.jpg

post-52107-0-26821400-1613150078_thumb.jpg

Dodatkowo otrzymałem fajnego popperka. I tutaj mam wątpliwość czy jest on od tego pudełka? Ktoś sie spotkał z takim ruskim wyrobem?

Wygląda super, fajna grzechotka i luminescencja w UV :)

post-52107-0-60150100-1613150259_thumb.jpg

post-52107-0-05089700-1613150268_thumb.jpg

przesyłce był jeszcze uszkodzony, ebonitowy PENN 85 (dawca)

Kolego Konstanty, głębokie ukłony :good:  :highfive:

• Like 6