BOB1 Opublikowano 18 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 Tak jest. Szara, niepozorna jedynka, jak Święty Graal, zawsze pozostanie numerem jeden ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 18 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 ,,, Fotki cieszą oczy ale jedna nie daje mi spokoju Robert powiedz co to jest ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 Na ostatnim zdjęciu, multika w szafie, na pokrywie skrzynki jest plakietka ze złotym "guziczkiem". To złoty znaczek, który można sobie przykręcić np. do klapy marynarki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 A dzisiaj pojawia się dylemat, dodać do szafy? Chyba musiał bym założyć "dział zbiorów archeologicznych"?Zestaw wyłowiony przez mojego przyjaciela w Szwecji z jeziora. Leżał sobie na 12tu metrach 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 A dzisiaj pojawia się dylemat, dodać do szafy? Chyba musiał bym założyć "dział zbiorów archeologicznych"?Zestaw wyłowiony przez mojego przyjaciela w Szwecji z jeziora. Leżał sobie na 12tu metrach IMG_20231018_153258a.jpg IMG_20231018_153307a.jpg IMG_20231018_153345a.jpg IMG_20231018_153421a.jpgwłóż do coli - rdza zejdzie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 To nie rdza to naloty wapienno organiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 To nie rdza to naloty wapienno organiczneto do octu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 to do octu ;-) ocet jest za mocny, lepiej kwasek cytrynowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 Tylko po co to robić? I tak nie będzie działało.Jestem muzealnikiem i konserwatorem. Dziesiątki lat w tym zawodzie nauczyło mnie szanować stan takich obiektów, który jest ich świadectwem historycznym. Działania konserwatorskie należy podjąć w przypadku jeśli stan zachowania wpływa na postępującą destrukcję. Wtedy trzeba powstrzymać taki proces. A tak poza wszystkim nie uważacie, że taka "szkarlatyna" wygląda zajebiście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 Tylko po co to robić? I tak nie będzie działało.Jestem muzealnikiem i konserwatorem. Dziesiątki lat w tym zawodzie nauczyło mnie szanować stan takich obiektów, który jest ich świadectwem historycznym. Działania konserwatorskie należy podjąć w przypadku jeśli stan zachowania wpływa na postępującą destrukcję. Wtedy trzeba powstrzymać taki proces. A tak poza wszystkim nie uważacie, że taka "szkarlatyna" wygląda zajebiście? aha, racjato może nie ruszaćchoć mi to pleśń trochę przypomina;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 21 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2023 Też czyszczę tylko takie, których stan może wskazywać, że będzie gorzej, jak nie zostaną wyczyszczone. To się tyczy głównie tych co mają ślady korozji, czyli pewnie miały jakiś kontakt z zasolonym środowiskiem. No ewentualnie te, które widzę, że są źle złożone, albo mają jakieś nieoryginalne części, a ja mam odpowiednie pasujące do danego modelu.Swoją drogą już kilka razy byłem o 'dwa kliki' od kupienia tej książki: https://www.ebay.com/itm/255540414239 ale jednak cena mnie wciąż zniechęca, jak przeliczę sobie na nasze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 (edytowane) Domniemuję, że obaj z BOB'em jesteście już członkami ORCA !? ORCA = Old Reel Collectors Association. Dla nieposiadających englisza: Stowarzyszenie Zbieraczy Starych Kołowrotków https://www.orcaonline.org/ Edytowane 22 Października 2023 przez Marcin Rafalski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Znam od dawna, ale nigdy nie czułem takiej potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 22 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Ja nie znam, ale czuję, że jestem członkiem (tylko bez podtekstów proszę ) nieświadomym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Ja nie znam, ale czuję, że jestem członkiem (tylko bez podtekstów proszę ) nieświadomym Klasyk ;-) CzłonkostwoPolska jest krajem wierzb, skowronków,Kuronia, Tatr, Czerwonej Łodzi,Lecz przede wszystkim krajem członków,Co obrodziły nam nad podziw.Dymią fabryki i kombajny,Wszędzie wysiłek twórczy furczy,Tu stoi Członek Nadzwyczajny,A ówdzie się Zwyczajny kurczy.Najczęstszy z polskich członków listy(jak głosi nam społeczna sonda)Jest szary Członek Rzeczywisty(bo rzeczywiście tak wygląda),Tuż za nim dublet (pozytywny,bo oba członki - luminarze!):To Honorowy Członek sztywnyZ Członkiem Korespondentem w parze.Obok, romantyk i marzycie],Wierzący w dobro i w człowieka,Pręży się Członek Założyciel- Stanął, założył, teraz czeka.Bokami, niby to niechcący,Ni to pociotek, ni pomagier,Skrada się Członek Wspierający,Czyli tak zwany Członek-Szwagier.A po wertepach, gdzieś się błąkaŻałosny, skompleksiały maluch,Nie Członek, lecz Zastępca Członka,Smutny jak mops towarzysz Paluch...Lecz ponad wszystkie sterczy głowyTwór z wazeliny i z papieru,Potężny buc, Członek ZbiorowyTrzon PRON-u i TPPR-u.Tak dzionek mija im za dzionkiemI pożytecznie, i rozumnie,Śpiewają Gdyby rannym członkiem,Wołają "Członek - to brzmi dumnie!"Zaś w czasie buntów i sprzeczności,Co atakują ich bezwzględnie,Lubią się odciąć od przeszłości,Z tym, że odcięty członek więdnie,Więc potem napis lśni, wyrżniętyTam, gdzie on żył lub był na żołdzie:TU BYŁY CZŁONEK ŚPI, ODCIĘTY!PRZECHODNIU! WYSTAW SWEGO W HOŁDZIE! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 Nowe, jeszcze ciepłe nabytkiABU Caster Zoom lata 70/80 Mój ulubiony Arjon ATTAK 474 lata 50te Prezent od Kamila (@mekamil) Dzięki.Kamil twierdzi, że to fiński multik. Konstrukcja wskazuje na lata 60te ... no i ta piękna plecionka 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 9 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 (edytowane) pięknena OLX ktoś ma Arjona podlodowegomasz? Edytowane 9 Listopada 2023 przez Konstanty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 (edytowane) Dzięki, znalazłem Edytowane 9 Listopada 2023 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 9 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 Podsyłałem Ci kiedyś linka do innego modelu tej firmy. Multik też był bez opisów, ale z oryginalnym pudełkiem sygnowanym marką Vips. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 Kamilu, tak czy inaczej ten multik z Arjonem wygląda zajefajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 pięknena OLX ktoś ma Arjona podlodowegomasz?...kupione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 9 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 Hej . Mam ten sam ABU i jeden inny ale niekompletne. Szczytówki od innych ,bo kupiłem jako garść chrustu . Trzy RECORD-y ,z czego do dwóch dorobiłem trochę współczesne blanki i czasem łowią . I w przeróbce obecnie BARKLEY mocno miękki ale będzie pod okonie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 9 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 Ogólnie ciekawa konstrukcja, bo wygląda tandetnie, a mimo to jest bardzo dobrze spasowany jak na ówczesne czasy. Tym bardziej, że prawie wszystko w aluminium, a nie mosiądzu, czy stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 9 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 pięknena OLX ktoś ma Arjona podlodowegomasz?...kupione no i git ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Podlodówka dotarła. Lata 60te. Nazwa katalogowa "SISU". Zajmie swoje miejsce obok klasyka ABU "Pimpel"@Konstanty, jeszcze raz dzięki za namiar 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi