Skocz do zawartości

Poznań - jeziora

tomek_w

Rekomendowane odpowiedzi

• 8 lat później...

Witam,

ostatnio mało czasu na rybki i jeszcze zmiany w pracy, które pogarszają sytuację....los jednak chciał, że mam wyjazd służbowy do Poznania w piątek...pomyślałem sobie że wrzucę patyk i trochę klamotów do bagażnika, może będzie chwila popołudniu....tylko teraz gdzie co i jak?

Pierwsza do głowy przychodzi Warta, ale jestem totalnie zielony w temacie i jeszcze z tego co się zdążyłem zorientować - woda wysoka.

Poradzicie coś? Może jakiś urokliwy dopływ Warty? Popróbowałbym się na lekko...klenie, jazie... :D

Jeśli,jak piszesz,masz mało czasu na krótką "popołudniówkę",skoncentrowałbym się na Warcie.Jazia jest naprawdę sporo i to całkiem ładnego,nawet "z marszu" jest szansa połowić.Oczywiście jeśli Twoje dobre chęci i zapał nie spotkają się z humorami ryb :) .Jeśli będziesz chciał konkretniej,mogę ci coś podpowiedzieć(oczywiście bez gwarancji mega połowów :D ),ale są miejsca gdzie jest realna szansa spotkania ładnego jazia.Niestety,gdyby co to konspiracyjnie na priv,bo skądinąd wiem że zaglądają tu tacy którzy tylko czekają na tego typu informacje podane na talerzu.W wiadomym celu :( .

Celowo nic o kleniach nie napisałem,bo skoro taki wątek już jest to zapytam kolegów z Poznania i okolic.

Jak u was w tym roku z kleniami?Nie wiem,może spadła na mnie jakaś klątwa,ale tak tragicznego kleniowo początku sezonu nie miałem od czasu kiedy kleń stał się moim głównym celem.Nie dość że złowiłem ich bardzo mało,to nie udało mi się jeszcze w tym roku przekroczyć 40cm :angry: .Odnoszę wrażenie,że w miejscach w których w poprzednich latach łowiłem sporo całkiem przyzwoitych kleni,teraz jakby ich nie było?!

Podsumowując,gdyby nie całkiem dobrze współpracujące jazie,byłbym dosłownie przybity.

Gdybyście mieli jakieś refleksje na temat powyższego,byłyby mile widziane.

Pozdrawiam

Edytowane przez drag

Głuszynka także będzie rozlana i tym bardziej nie znajdziesz tam miejsca,proponuje Ci udać się na port na przeciwko katedry(MOST ESTKOWSKIEGO)widać go z tego mostu,ja mieszkając w poznaniu zawsze tam łowiłem i miałem bardzo dobre wyniki,teraz szczególnie wieczorem można liczyć tam na sandacza

dzisiaj przejeżdżałem przez most w Poznaniu , woda jest w korycie -poza betony nie wychodzi , a z tego co widzę ma tendencje spadkową , więc spokojnie można w zwykłych butach połowić , przynajmniej w mieście, powyżej gdzie najczęściej łowię , wskazane gumiaki

@robas dzięki za info,bo jakoś niedługo jade do poznania do rodziców w odwiedziny więc biore spinning i rusze wieczorem poszukać boleni,może coś się uda złowić,bo ostatnio jak byłem to na garbarach się woda gotowała tak biły ale nic nie złapałem

Panowie, dzięki Wam za cenne informacje....- niestety cały misterny plan w p...u, wszystko się przedłużyło i dopiero o 19ej byłem wolny, także sprzęt przejechał się tam i z powrotem A2, ale to nic, za tydzień przed Bożym Ciałem będę znowu i wtedy już nie odpuszczę...

Pozdrawiam,

malcz

• 3 tygodnie później...

Panowie,

a zna ktoś odcinek Warty w okolicy miejscowości Ciążeń, Ląd, Policko?

Kiedyś moje ELDORADO. A teraz nie wiem czy jest sens tam w ogóle jechać. No chyba, że chcesz podłubać okonków, krótkie szczupaczki no czasami trafi się bolek.

Albo połowić w pięknych okolicznościach przyrody.

1403684339obraz_023.jpg

1403684534obraz_076.jpg

1403684628obraz_028.jpg

1403684811obraz_071.jpg

1403684933obraz_068.jpg

Pierwsze zdjęcie już nieaktualne, ponieważ nasi naprawiacze rzek zabrali się za odnawianie starych główek i spieprzyli cały ten odcinek.

• Like 1

Nie wiem jak w Poznaniu , ale powyzej kleksy biorą i to wcale nie na małe wabie

Bolki są także aktywne ,ale krótko i pojedyncze ataki w duzych odtepach czasu

a na odcinku most Estkowskiego a most kolejowy na garbarach?? to były moje miejsca gdzie zawsze coś połowiłem

• Like 1