Skocz do zawartości

Poznań - jeziora

tomek_w

Rekomendowane odpowiedzi

No to ładne rzeczy koledzy. .. nigdy bym nie pomyślał. Może kolega tego amerykana złowił? W Warcie ich dużo

są albo były :( , w granicach 150cm , były także łowione w maju , czerwcu , najgorsze że większość tych ryb jest beretowana , niezależnie od wymiaru czy okresu łowienia

Mam pod domem taki kaczy dołek znaleziony miedzy polami jest fajny okoń ale niestety "dzieci z czworaków"  moczą żywca cały rok i szczupaki na tarle podrywkami targają, woda zapomniana kiedyś gminna, dobrze że amatorów na tej wodzie jest tylko pięciu i ja jako nowy. Auto mam całe krzywo nie patrzą ale beretują wszystko co wyjedzie z wody.

Okonie ciągle są i to spore, ale już solidnie przetrzebione.

Hańba ci zatem  :P Jak tu nie zajrzeć z wędą nad tak urokliwą wodę, możemy się kiedyś ustawić i wspólnie połowić, chętnie podzielę się tym co wiem na temat tych wód.

Możemy się jakoś tam ustawić ale nie preferuje bocznego troka......

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

dzisiaj po dłuższej przerwie odwiedziłem Warcinke , po poprzedniej wyprawie gdzie złowiłem kilka kleni , dzisiaj przyszedł czas na żerujące bolki , złowiłem dwa plus zębol , kleniom dałem spokój -są na tarle , co mnie przeraziło to mocno spadająca woda 

post-49782-0-75708800-1432912884_thumb.jpg

Samica Kierska, bo tak się nazywa ta rzeka o której Robas piszesz, jest niestety stale podtruwana przez pola, drogi znajdujące się w górze rzeki, wszystko tam spływa :( A do tego mało tlenu (za mało, żeby utrzymał się jakikolwiek gatunek z płetwą tłuszczową). 

A szkoda, bo odcinek przyujściowy jest przepiękny, ale jak piszesz - niestety kompletnie bezrybny. Parę razy próbowałem i odpuściłem sobie...  pozdr

Samica Kierska, bo tak się nazywa ta rzeka o której Robas piszesz,

nie jest to ta Samica ,a Samica Stęszewska przy przyujściowym odcinku , gdzie bębnie jest nazywana Kanałem Mosińskim , a to jej naturalne ujście ;)

i rybnie dość dobrze wygląda tylko ta niska woda , powoduje zwrotna migrację do Warty , i jeszcze dość niedawno jakiemuś bucowi wpadło do łba aby ją wyczyścić z drzew bo kajakarze będą mieć problem ze swobodnym spływem , na szczęście powoli się odradza

Od siebie mogę polecić j. Lusowskie - trzeba nabyć zezwolenie (60zł na rok z brzegu) trafiają się tam piękne okonie, niestety ostatnio spora warstwa glonów niemal uniemożliwia połów od strony pomostów w Lusówku,  

no i rzecz jasna polecam Szachty - piękne glinianki pełne niespodzianek :D Proponuję jakiś mikrozlocik na Szachtach, zapraszam chętnych popołudniami czy też w jakiś weekend, są chętni??

Edytowane przez MarioSan

nie jest to ta Samica ,a Samica Stęszewska przy przyujściowym odcinku , gdzie bębnie jest nazywana Kanałem Mosińskim , a to jej naturalne ujście ;)

i rybnie dość dobrze wygląda tylko ta niska woda , powoduje zwrotna migrację do Warty , i jeszcze dość niedawno jakiemuś bucowi wpadło do łba aby ją wyczyścić z drzew bo kajakarze będą mieć problem ze swobodnym spływem , na szczęście powoli się odradza

A to sory, piszemy o innej rzeczce zatem :) 

• 3 miesiące temu...

Niestety kolego na Bnińskim pontonem nie popływasz. Też miałem zamiar tam zwodować ponton. Na wodach dzierżawionych przez Gospodarstwa rybackie jest zakaz wędkowania z pontonu poniewasz nie obejmuje ich ubezpieczenie. Tak zostało mi to wytłumaczone w siedzibie PZW w Poznaniu gdzie można nabyć zezwolenie. To chyba jeszcze jakieś komunistyczne przepisy.