Skocz do zawartości

Poznań - jeziora

tomek_w

Rekomendowane odpowiedzi

A wędkował ktoś ostatnio na Bninskim ? Są tam jakieś efekty? Patrzyłem, że chyba najfajniej zwodować się na tak zwanej "gesiej szyji" (ocena na podstawie google maps) pytanie tylko gdzie dalej płynąć za rybą ? :)

Witam.

Wędkuje trochę na Bninie. Łódkę woduje koło rybaka (ul. Rybacka) na betonach. W tym roku miałem jeden dzień w którym naprawdę ekstra połowiłem dużych okoni. Głownie na nie się tam nastawiam. Zauważyłem też że okoń najlepiej bierze w czerwcu i do około połowy lipca. Śmigam tam zazwyczaj o świcie. Ostatnie wypady to cienizna. Jest więcej łódek niż w sezonie letnim ale każdy gdzieś pływa w tą i spowrotem, szuka ryb. Wydłubiesz 2 - 3 okonie i dalej szukasz... Jak świeci słońce to poszukaj drobnicy na płytkim w okolicach trzciny. Co któryś okoń wjedzie nawet ładny. Wypływając od rybaka w prawo, za zwężeniem nawrzucali gałęzi z przywiązanymi cegłami. trzeba tam uważać. Tak samo od rybaka w strone Biernatek na 2- 2,5 m blacie od groma nawrzucanych gałęzi. Ogólnie to mam wrażenie że gościu poprostu chce "ogołocić" tą wode i zostawić pustą. Słyszałem że w tym roku zarybił UWAGA - litrowym słoikiem wegorzy ! szaleństwo :)

Ja połapałem krótkich sandaczy miedzy okoniami. Byłem pare razy bez okoniowki (zeby nie kusilo :) ) , ale bez efektow. Same króciaki. Łapią większe sandacze, ale głównie na żywca. Takie coś koło 60cm. Nie przypominam sobie o sandaczu dużo ponad normę. Szczupaka nigdy tam nie złapałem. Moze nie wiem gdzie, ale z pogawędek wędkarskich zasłyszałem że szczupaka tam poprostu nie ma... Jest pare płytszych obrośniętych blatów. Wyglądaja zacnie, ale każda próba złapania szczupaka kończyła się bez efektów i przesiadką na okoniowkę. Ogólnie to rozglądam się za innym łowiskiem... w tym roku jeżdżę tam chyba tylo z przyzwyczajenia i wygody.

• 3 tygodnie później...

Ciekawostka...Warta w okolicy Sierakowa... to nie cienie na wodzie, to widać dno przez całą długość rzeki... 

Edit: dziś odwiedziłem 3 różne miejsca, w zasadzie wszędzie to samo, lub podobnie. Chciałoby się za muchówkę chwycić i lipienie łowić. :)  

Jakość kiepska, bo przez polaroidy telefonem robiłem. 

post-55274-0-49018000-1444582883_thumb.jpg

post-55274-0-91080400-1444582911_thumb.jpg

Edytowane przez AdasCzeski
  • Like 3

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Ja w tym roku będę próbował się uganiać za okoniami na Strzeszynie z belly boat, zobaczymy czy jeszcze coś tam w głębinach siedzi bo z brzegu to same pistolety i małe okonki biorą, nawet w okolicach molo nic już nie chce dziabnąć :(

Też z sentymentem wspominam czasy kiedy z molo mozna bylo połowić naprawdę fajnych okoni.A jakie sztuki potrafiły za tymi holowanymi wyjechać do powierzchni...

Pamiętam,jeszcze kilka sezonów temu widywałem piękne spektakle powierzchniowego żerowania okoni(w tej zatoczce,po lewej stronie molo).Wyglądało to jakby grubym żwirem po wodzie ktoś sypał.Jest szansa że są jeszcze czy podzieliły los na przyklad sandaczy z zaporówki w Środzie Wlkp....?