Skocz do zawartości

Krótki lekki kijek do popperów 20-60 gramów - baitcasting

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam czegoś budżetowego do popperów. Raczej dwuskład.

Ma być krótki i sztywny ale nie pałowaty. Max. 185 cm. Do 300 PLN.

Jak mi to popperowanie wejdzie w krew poszukam czegoś z górnej półki.

Zastanawiam sie nad Dragon Express Cast 1,83 20-60.

Używa ktoś?

Edytowane przez godski
  • Like 1

Andrzeju, mam takiego Jaxona Inspiral Power Spin 190cm 30-60g. Realnie, chyba nieco lżej. Fajne, szczytowe ugięcie "testowe".

Raczej sporo tańszy byłby ;)

http://www.irofishing.pl/118,Inspiral-Spinning--Power-Spin-1-90m-30-90g

I nieużywany. Kupiony na wypad do Szwecji. Nie dojechałem :(

Edytowane przez popper

Andrzeju, mam takiego Jaxona Inspiral Power Spin 190cm 30-60g. Realnie, chyba nieco lżej. Fajne, szczytowe ugięcie "testowe".

Raczej sporo tańszy byłby ;)

http://www.irofishing.pl/118,Inspiral-Spinning--Power-Spin-1-90m-30-90g

I nieużywany. Kupiony na wypad do Szwecji. Nie dojechałem :(

Zapomniałem napisać że casta szukam.

Mam nowego Jaxona xt-pro jerk do 90 g (realnie ok 75). Dlugosc 195 cm. Nie jest to pala, fajnie pracuje.

Oddam tanio ;-)

Andrzej

Za długi.

Trafiłeś jak kulą w płot. ;)

Czy moje założenia co do kijka są ogólne jak poniższe w artykule? 

- jaki kij na sandacza,

- jaki kij na wszystko,

- jaki kij do 100 zł,

- jaki kij do 120 zł itd...

Edytowane przez godski

Piszesz "raczej" dwuskład to zaproponuje. Mikado ma w ofercie casta 30-60g długości 160cm tyle że właśnie w jednym kawalku. Nie uzywalem ale miałem kupić, stał kilka tygodni w sklepie a kiedy jechałem z kasa po niego to się już sprzedał. Ogladałem go kilka razy i wydał mi się ciekawy

Dlaczego nie jerkówka, przecież to dobrze lata i daje się prowadzić nawet ciut dłuższym kijem niż 2m a tak kolejny grat na łódkę. Sam nad tym myślałem i stwierdziłem, że nie ma sensu dokładać kolejnego kija, który ostatecznie ma mieć parametry jerkówki bądź bardzo zbliżone.

• Like 2

Już kupiłem . Posłużę za królika doswiadczalnego. Za 120 zł to nie żal - najwyżej jako chrust do kominka posłuży. Dragon Express Cast 1,83 20-60 . Waga 137 g i odpowiednia długość.

Przy okazji potrzebowałem trochę dobrych krętlików AFW do wahadłówek z tego sklepu. I kilka wahadłówek Posipngu trudno osiągalnych u innych zakupiłem.

Kijkiem ponad 2 metry ciężko poprowadzic dobrze popperka z łódki. Tak mi się wydaje.

Edytowane przez godski

.

Dzięki, ale to spin.

Wyszło nie dobrze. Coma polecił wedkę i w trakcie pisania posta  przeze mnie to usunął.

Tutaj podany przez Niego link:

http://jerkbait.pl/topic/65723-wędka-dragon-millenium-fatso-jerk-18025-60g/

Edytowane przez godski
  • Like 1

I weź tutaj miej branie metrówki na popperka. Kijek 50 lb do siłowego holu niezbędny.

Oprócz oszczędności nadmiaru gratów na łódce to kolejny powód, aby ogarniać popki dobrą jerkówką :)

Zaliczyłem tam metrówkę na spona Rapali na skraju tego "lasu". Kij chyba do 30g (wtedy jeszcze korba)

Od razu skojarzyło mi się to miejsce, krajobraz jest specyficzny ;)

Kiedyś trzeba się tam wybrać, bo miejsce sądzę, że ma potencjał, ale po ostatnim wypadzie tam na wariata bez dobrego planu i na wątpliwą pogodę, która dała mi się we znaki miałem przez chwilę dosyć wędkarstwa co mi się nie zdarzyło jeszcze nigdy wcześniej ;)

Już kupiłem . Posłużę za królika doswiadczalnego. Za 120 zł to nie żal - najwyżej jako chrust do kominka posłuży. Dragon Express Cast 1,83 20-60 . Waga 137 g i odpowiednia długość.

Przy okazji potrzebowałem trochę dobrych krętlików AFW do wahadłówek z tego sklepu. I kilka wahadłówek Posipngu trudno osiągalnych u innych zakupiłem.

Kijkiem ponad 2 metry ciężko poprowadzic dobrze popperka z łódki. Tak mi się wydaje.

Macałem kiedyś ten kijek, całkiem przyjemny. Lekki, nie wydaje się być kołkiem. Nawet nosiłem się z zakupem ale finalnie kupiłem coś innego. W sumie Andrzej idziesz w dobrym kierunku, zamiast zmieniać przynętę zmieniasz wędkę, zawsze to szybciej i 1,5 rzutu więcej w trakcie wyjazdu... :P

Macałem kiedyś ten kijek, całkiem przyjemny. Lekki, nie wydaje się być kołkiem. Nawet nosiłem się z zakupem ale finalnie kupiłem coś innego. W sumie Andrzej idziesz w dobrym kierunku, zamiast zmieniać przynętę zmieniasz wędkę, zawsze to szybciej i 1,5 rzutu więcej w trakcie wyjazdu... :P

To nie tylko to. Długość.  Poppera jednak trochę inaczej się prowadzi niż jerka.

Kijem ponad 2 metry faktycznie bardziej się namęczysz, ale masz przecież jerkówki krótsze niż 2m, no i niestety do popków właśnie kołek będzie lepszy a przynajmniej sztywny szczyt, najlepiej coś o charakterystyce ciężko-kogutowej pracujące środkiem jak z tańszych kijów abu veritas.