Skocz do zawartości
  • 0

Bąble na laminacie

RobertGizycki

Pytanie

W tym sezonie trzymałem łódkę przez 3 miesiące na wodzie. Po ściągnięciu okazało się, że od spodu, w miejscu styku z wodą na dnie powychodziły bąble. Mam pytanie czy każda łódka z laminatu tak reaguje? Czy trzeba coś z tym robić - w sensie czy wytrzymałość podłogi uległa pogorszeniu? To łódka jednowarstwowa. 

post-46104-0-57106600-1447703754_thumb.jpg

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak nie będziesz więcej jej zostawiał na wodzie to nie będzie się to powiększać i na wytrzymałości więcej nie stracisz.

Od zewnątrz można pomalować farbą antyosmozową (jest tego pełno rodzajów)..ale to średnio ok 7 warstw i tanio nie będzie.

Tyle,że jak jednopłaszczowa to woda może dostawać się do laminatu też od góry.

Poczytaj sobie to:

http://www.connector.pl/pl/artykuly/osmoza_w_laminatach.html

• 0

... Łódka ma 6 sezonów. W poprzednich latach zabierałem ją ze sobą, teraz mnie jakoś pokusiło by ją zostawić. Dobrze zrobiona łódka z laminatu ile powinna wytrzymać?

Moja łódka ma co najmniej kilkanaście lat. Dokładnie nie wiem bo nie jestem jej pierwszym właścicielem. Co roku stoi na wodze 6-7 miesięcy, na zimę ją wyciągam z wody. Ostatnie 3 lata zimuje w wiacie, wcześniej na brzegu "pod chmurką". Nie zauważyłem by działy się z nią tego typu historie jak przedstawiłeś.

• 0

Można sprawdzić jakość żelkotu ...ale nie daje to pełnej gwarancji. Nie może rozpuszczać się od acetonu a nawet robić się tępy i bardziej lepki...może natomiast jak jest kolorowy barwić. Jest na rynku dużo tanich materiałów byle jakiej jakości i można źle trafić...można kupić żywicę za 7 zł za kg lub za 11...maty też maja różne dziwne ceny...a jak to mówią " mimo szczerych chęci z gówna bata nie ukręci" a w czasach CCC czyli cena czyni cuda można spodziewać się wszystkiego.

Kolega n15 ma rację. Dawniej nie było na rynku tyle badziewia  ...to i laminat był lepszy i starsze łódki potrafią przeżyć te nowe.

A jak trumny robili to się umierać chciało.

Tak na prawdę to te pseudooszczędzanie  na dłuższą metę jest dla producentów nieopłacalne....bo zrobić 100 kilową łódkę i zaoszczędzić 400 zł ....uważam że gra nie warta straty zaufania.

• Like 5