Skocz do zawartości

Retro Fishing

and67

Rekomendowane odpowiedzi

ROEN... pamiętam. Inny trochę. To był taki krzywy nawijak :lol:

Waldku, a czy nie chodzi raczej o Tokoza, mam na myśli tego krzywego nawijaka. Był taki, zapewne pamiętasz, szpula była pod kontem do kosza i obracała się wolniej niż kosz właśnie, co powodowało doskonały, podkreślam - doskonały - krzyżowy nawój. Wiem, że jeszcze całkiem nie dawno, rzutowcy używali ich do rzutów na odległość. ;) B) Gdzieś takiego jeszcze mam, muszę pogrzebać, jak znajdę to wstawię foty.

Już wiem. Mój błąd. To był TAP ;)

Dokładnie, też mi uleciało z pamięci. (ten jak mu tam Alc coś tam...) No bo firma ta sama czyli Tokoz, zresztą w tamtych czasach, w demoludach to najczęściej jedna firma robiła wszystko w danej dziedzinie. Mam muchowy kołowrotek Tokoza i drugi NRD - owski Libella. B)

Ja w tamtych czasach byłem dumny z; http://extreme-fishing.pl/krol-staloszpulowcow-rileh-rex-64/

Też posiadam muchowy kręcioł Tokoza :D Wiem to tylko dlatego, że ktoś wystawił jakiś czas temu na aukcji kołowrotek taki jak mój tylko w nieporównywalnie lepszym stanie :mellow:

PS. niedawno udało mi się dostać kołowrotek BEMA1 :mellow: Nie wiem ile ma lat ale bardzo solidnie wygląda :D (prawie nie śmigany) Przy okazji wrzucę fotkę :D

ROEN IIIP miał szpule pokryte teflonem lub jakimś inszym środkiem poślizgowym. Rant ich, ta część, która chowała się w koszu, był zabezpieczony przed włażeniem żyłki pod szpulę takim czymś z wyglądu jak wycior lub szczoteczka (z resztą było takie cuś w zestawie obok części zapasowych i kluczy). Ech, łezka się w oku kręci B)

TAP-a miał kumpel i stwierdziliśmy, że ktoś zgiłą ośkę. Ile się młotkiem i kombinerkami namęczyliśmy, żeby ją wyprostować :lol: Nie dało rady :mellow:

A teraz, plastiki, grafity, CI4 ...

Mam takiego Tokoza ojca i kilka Rexów. Posiadam również swój pierwszy kij, a mianowicie żółtego ruskiego teleskopa zbrojonego przez ojca. Pamiętam jak dziś ten dzień i rówież ten kiedy na pierwszym wyjeździe nad Dunajec po dwóch godzinach odpadała mi ręka ;)

Mam takiego samego i cały czas używam na trocie i głowacice (czyli obecnie jakieś 2-3 razy w roku). Nie do zdarcia, nigdy nie rozkręcałem, nie smarowałem a chodzi jak Stradic po jednym sezonie. Jedyna wada to brak łożyska oporowego, ale to banał. Na mocarne łowienie pozbawione finezji i możliwy hol dużej ryby - drag - super kręcioł. U mnie dożyje na pewno póóóóźnej starości.

Nawet do Szwecji go wziąłem 2 lata temu i było ok, ale ponieważ cast na jerki jest rzeczywiście o wiele lepszy to czarnuch już tylko te trocie i głowy obsługuje.

Jeśli masz nówkę i nie obchodzi Cię opinia kolegów - bierz go nad wodę, bo Cię nie zawiedzie na 100%.

Nie no @karmel,gdzież go do gruntówki!W tym stanie?!To Ty lepiej odsprzedaj go w dobre ręce,aż szkoda,żeby tytłał się w jakiejś zanęcie,żeby podlegał obciążeniom stugramowych gruntowych pacyn,brrr...to kultowa maszynka,a Ty chcesz do gruntówki sprzeniewierzyć :lol:

Myślę, że moje ręce nie są takie najgorsze :mellow: hehe.

A tak poważnie to zapytałem o kołowrotek, bo dość niechętnie zamieniłem się za niego na tą Finesskę. Nigdy wcześniej nie miałem w ręku Shimano sprzed 90' w grafitowej obudowie (jakiś metalowy przewinął mi się kiedyś przez ręce) :mellow:

Póki co kolos będzie nietknięty ale nie wykluczam, że kiedyś zabiorę go nad wodę