Skocz do zawartości

Retro Fishing

and67

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno na kaca najlepsza praca a wiec przy niedzieli skończyłem projekt "Rex-reaktywacja" :)

Lakier doszedł więc można było śmiało macać karoserię.

Wszystkie chromowane elementy lekko przepolerowałem więc nabrały świeżego wyglądu.

Dwie godzinki i kołowrotek złożyłem bez większych problemów. Przy składaniu oczywiście smarowanie,oliwienie w ilościach XXL a co tam niech ma zresztą te kołowrotki smaru się nie boją ;)

Wszystko fajnie chodzi i wygląda!

post-48814-0-33046800-1394987390_thumb.jpg

post-48814-0-88451900-1394987472_thumb.jpg

post-48814-0-49680300-1394987531_thumb.jpg

post-48814-0-17264600-1394987621_thumb.jpg

post-48814-0-51648000-1394987679_thumb.jpg

post-48814-0-51648000-1394987679_thumb.jpg

post-48814-0-12761100-1394987764_thumb.jpg

• Like 8

• 1 miesiąc temu...

Witam, Panowie znawcy retro maszyn, mam pytanko odnośnie sprężyny kablaka w Dam-ie 220n , czy tak owe można gdzieś dostać lub zaadaptowac z jakiejś innej maszyny ? Pytam gdyż jutro a w zasadzie dzisiaj będę chciał naprawić ten defekt w eNce forumowego Kolegi a że pierwszy raz będę grzebać w tym konkretnym modelu to byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki, z tego co udało mi się wyczytać to że jest to newralgiczna Część tych konstrukcji więc może ktoś ma sposób na korzystną modyfikacje.

pozdrawiam i z góry dziękuję za informacje.

Witam, Panowie znawcy retro maszyn, mam pytanko odnośnie sprężyny kablaka w Dam-ie 220n , czy tak owe można gdzieś dostać lub zaadaptowac z jakiejś innej maszyny ? Pytam gdyż jutro a w zasadzie dzisiaj będę chciał naprawić ten defekt w eNce forumowego Kolegi a że pierwszy raz będę grzebać w tym konkretnym modelu to byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki, z tego co udało mi się wyczytać to że jest to newralgiczna Część tych konstrukcji więc może ktoś ma sposób na korzystną modyfikacje.

pozdrawiam i z góry dziękuję za informacje.

Mam kontakt do D-A-M w Niemczech, wysłali mi kilka brakujących mi elementów. Jeśli nie to radzę zmierzyć średnicę oryginalnej sprężyny, zakupienie drutu typu dental i samodzielne nawinięcie sprężyny. Nie jest to takie bardzo skomplikowane. Jestem po zabiegu ale postaram się znaleźć wizytówkę do gościa z DAM'a. Aa, zrób zdjęcie jeśli możesz tej starej sprężyny i mi wyślij.

Mam litrowe wiaderko sprężyn od różnych radyjek, zabawek , urządzeń , maszyn , samochodów itd itp, Tata kiedyś majsterkowal i mi tego zostało sporo postaram się coś dobrać, młynek prawdopodobnie dzisiaj przyjedzie razem z właścicielem więc nie omieszkam wrzucić fotek z rzeźbienia ;)

i po zawodach, Właściciel zadowolony bo zabiegi do 15 minut to aż wstyd rozwiązać inaczej niż gratisowo :D moim zdaniem dorabianie tego typu sprężyny to nie to samo co wrzucenie fabrycznej, jednak tutaj działa ona troszkę inaczej , lepszym pomysłem będzie docięcie już jakiejś gotowej ;) cały sekret tkwił w tym że trzeba było ją "nakręcić" jak zegar po osi ;) a kołowrotek ? zero luzu , stan bajka..... Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim wielbicielom stylu retro ;)

• Like 1

• 3 tygodnie później...

A mnie się marzy bambusowy kijek taki trzy składowy(miałem w dzieciństwie dostałem go po starszym bracie) i kołowrotek typu Notingam spławik z kolca Je.... bo nie wolno handlować... Do tego słonkowy kapelusz i dalej na wisełkę w lnianej koszuli i gaciach :D .... a zapomniał bym , stary sadzyk lub do kompletu chlebak lub dziadkowa torba.Taki hipster. :rolleyes:

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

I ja! i ja!

i ja też chciałem mieć jakiś oldskulowy zestaw...

Zastanawiałem się jaki kij by pasował do mojego ABU Zebco 7 i wymyśliłem, że któryś z tych byłby dobry:

fhj8.jpg

http://www.realsreels.com/images/Rods/RodsTL68p7879.jpg

no ale skąd taki wziąć?

przeszukałem giełdy w Szwecji, Norwegii, naszukałem się na zamorskiej giełdzie, czekałem i nic...

jako, że mam nieustającą obsesję głowatkową, w trakcie tych poszukiwań, na niemieckiej giełdzie wypatrzyłem coś takiego:

DAM "Hucho", cw 120g

rach-ciach i był w domu:

vx26.jpg

taki komplet mi wyszedł:

twbo.jpg

28dv.jpg

całość waży 1226 g!

straszna kolubryna, na pysk leci aż miło, akcja-kluska , ale i tak mi się podoba- przypomina czasy przaśnego wędkarstwa z lat 70-tych.

Ciekaw jestem, czy ten "nr 150" to numeracja wędki czy co? może ktoś mnie oświeci?

Na ABU nawinę 0.40 i jesienią na Dunajcu, w ramach kary za dziwne pomysły, z godzinę tym połowię... :D

Edytowane przez DonPablo
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Moje klimaty ostatnio. Dzisiaj dotarł do mnie prezentowany przez mekamila Longley Lurecast 330 KC (pewnie to ten sam) w komplecie z kijkiem robionym pod niego. Dorzucę modele, których chyba jeszcze nie było w tym wątku: Daiwa Procaster PMA 33SL (ok 1975?), Quantum 1421 MG, ABU 5001C (1979) i najstarszy w mojej kolekcji ABU Record 1500 Modell A (1943-46) na rubinowych "łożyskach"

post-52107-0-91759800-1406667383_thumb.jpg

post-52107-0-39179100-1406667413_thumb.jpg

post-52107-0-01327800-1406667482_thumb.jpg

post-52107-0-90512400-1406667529_thumb.jpg

• Like 1