Skocz do zawartości

Siudak bezsterowiec - Czy da się naprawić ich pracę?

dunek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakiś czas temu zaopatrzyłem się w kilka sztuk siudaków 5cm, 8gr. Ostatnio pojechałem nad wodę, żeby je wszystkie posprawdzać i okazało się że wszystkie płyną na jednym boku.. Jedynie przy załapaniu powietrza, ustawiają się(chyba) w pionie. Kombinowałem z uszkiem, ale nic nie pomagało.

Może ktoś miał podobne problemy? Nie znam się, ale może tak właśnie ma się ta przynęta zachowywać. Ewentualnie czy da się to jakoś poprawić, czy lepiej od razu pozbyć się tych woblerów?

pozdr

Można poprawić :mellow: . Trzeba doważyć tą stronę która wychodzi na górę . Czyli jeśli pokazuje się lewa to musisz nawiercić na tej stronie przy spodzie otworki i powklejać śruciny ołowiu . Nie wiem niestety jak on rozmieszcza ołów bo nie chodzi przecież abyś wiercąc trafił prosto w niego . Na początek możesz spróbować dokleić na kropelkę jakiś pasek ołowiu u dołu z tej widocznej strony . Taki pasek powinien stawiać mały opór we wodzie i jest szansa , że nie zaburzy pracy wobka .

Spróbuj dać lametę na dolną kotwicę, lub zastąpić ją ołowianą dużą śruciną, może pomoże? Jak nie to wyrzuć.

wujek

No cóż nie bardzo się mogę zgodzić z wyrzucaniem pieniędzy w błoto.Mnie na przykład na to nie stać żeby kupować wobki od producentów a jak są be to do śmieci ,to nie rozwiązanie . Może tak zacząć buble zwracać do producentów to może jakieś wnioski z tego wyciągną a zwłaszcza producent siudaków bo to że duża ilość zle pracuje to nie nowość dla wielu boleniowców.Ale to tylko moje zdanie.