Skocz do zawartości

Zmiany w regulaminie 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy żadne przepisy, choć urosły by do wielkości książki telefonicznej, nie zastąpią nam zdrowego rozsądku i etyki wędkarskiej.Trzeba sobie odpowiedzieć po co idziemy tak naprawdę nad wodę.Moim zdaniem RAPAR powinien wskazywać tylko ogólne zasady korzystania z dobra jakim jest woda i ryb,które w niej jeszcze pływają.Wiem że niektórym się tego nie wytłumaczy, bo chodzą nad wodę po mięso.Dla takich żadne przepisy nie są ważne i znajdą sposób aby je ominąć.Ja osobiście mam swój'' mały rapar''Minimum szkód dla środowiska z którego korzystam,maksimum czasu poświęconego na moje hobby.Nurtuje mnie pytanie; Co by było,gdyby wprowadzono całkowity zakaz zabierania ryb? Ilu z nas zapłaciło by składkę?

Bartku, bardzo optymistyczna. Wg. statystyk na spinning i muchę łowi mniej niż 10% wędkarzy, nie licząc sporadycznego "przerzucenia za szczupakiem jak na żywca nie bierze". A wśród grunciarzy C&R praktycznie nie funkcjonuje. Składkę opłaciloby może 30% muszkarzy i spinningistów, garstka karpiarzy (chociaż oni bez względu na podejście łowią najczęściej na komercji), i jakiś niewielki odsetek spławikowców z zacięciem sportowym.

Zresztą wcale nie wydaje mi się , żeby to było konieczne. Wystarczy wprowadzić oddzielne opłaty - za prawo połowu i osobno wykupywany limit ryb do zabrania. Tyle że to utopia biorąc pod uwagę kto i jak zarządza PZW.

Co do dokładnego opisu prawnego to jest niemożliwe , żeby uwzględnić każdą możliwą sytuację i nie zostawić furtki do kombinatorstwa, w czym jesteśmy jako naród mistrzami świata. I tak każde prawo ma sens jeśli jest w zauważalnej skali egzekwowane, a wszyscy wiemy jak wyglada ilość kontroli. Upilnowanie wielu wód jest technicznie niewykonalne, i tu byl dobry przepis o wzajemnej kontroli wędkarzy sprzed wielu lat.

• Like 1

wśród grunciarzy C&R praktycznie nie funkcjonuje

Skąd takie rewelacje ? Ja czasem lubię posiedzieć ze spławikiem, raz na ruski rok rzucę też gruntówkę, ryby wypuszczam niezależnie od metody połowu. Myślę, że nie jestem jedyny, wiem o tym, bo widzę.

Ale mitologizowanie muszkarzy i spinningistów to częsta przypadłość ;) .

• Like 1

Powiem tak - PZW wraz ze swoich archaicznym RAPR utrzymuje pewną rzeczywistość i na zmienie tej rybacko-wędkarskiej gospodarki nikomu we władzach związku nie zależy. Dlatego też RAPR nadal tkwi dobre dwie a może i trzy dekady wstecz i moim zdaniem w najbliższych latach się to raczej nie zmieni. 

Robercie, to nie mitologia tylko moje obserwacje. Zresztą napisałem że są splawikowcy i grunciarze wypuszczający ryby. Tyle że w moich okolicach to kuriozum i rzadkość.

A sam napisałeś że CZASEM lubisz posiedzieć ze spławikiem. Czyli odwrotnie niż rzesza łowiąca na grunt a okazyjnie łapiąca na spina.

Do mitologizowania muszkarzy czy spinningistów mi daleko, widzę co się dzieje nad wodami pstrągowymi.

Sławku, nie znam takich statystyk. Patrząc z mojego punktu widzenia, odbieram to inaczej. Według moich obserwacji (woda typowo nizinna) spinningistów jest około 20-25%. 

Jestem zdecydowanie przeciwko stygmatyzowaniu osób zabierających ryby. Należy znacząco obostrzyć regulamin, ustanowić limity ilościowe w okresach tygodniowych, miesięcznych, rocznych, szczegółowo analizować rejestry i z tego wszystkiego wyciągać konsekwencje. W niektórych Okręgach to już działa, da się to zrobić i coraz większa liczba ZO zaczyna to rozumieć. Tak ogromna presja, jak dziś, wymusza zmianę. 

Problem kontroli i przestrzegania wszelkich regulacji mocno kuleje w naszym kraju. Mimo wszystko widzę coraz więcej światła w tunelu. Wielu wędkarzy narzeka, choćby na forum, że nie widzi kontroli od dawna. Ja spotkałem się ostatnio z narzekaniem, że jest za dużo. Lataliśmy po rzece, jeden gość stwierdził, że to już przesada, jest kontrolowany czwarty raz w jeden weekend.  :D

Absolutnie nie potępiam samego faktu, iż ktoś zabiera rybę. O ile robi to zgodnie z prawem i rozsądnym umiarem.

Natomiast statystyki wziąłem z publikacji m.in. Okręgu Katowickiego, piszesz o obserwacjach znad rzek - pamiętaj że większość grunciarzy łowi na wodach stojących. Faktem jest, że dziś liczba spiningistów jest zdecydowanie większa niż 20 lat temu.

Co do całej reszty tego co napisałeś - absolutnie się zgadzam. Z naciskiem na kontrolę i egzekwowanie prawa, choćby nawet obecnego.

Daleki jestem od zwalania całej odpowiedzialności za stan wód na wędkarzy, ba, uważam że nawet najgorsza mięsiarska presja jest niczym przy kłusolach, kormoranach, regulacjach rzek, i obniżeniu poziomu lustra wody. Nie mówiąc o zatruciach rzek.

Nie, w niedzielę 1 maja. Zgodnie z prawem sobota nie jest dniem ustawowo wolnym od pracy.

W 2017-tym 1 maja wypada w poniedziałek i wówczas okres ochronny kończy się o północy w sobotę.

Tak to jest jak się nie czyta ze zrozumieniem... A może człowiek juz doczekać sie nie może...

W sobotę możesz szykować taktykę i sprzęcik a na spokojnie w niedzielę sobie zapolujesz.   ;)

Taktykę, to od 1 stycznia już szykuje :)

• Like 2

Taka ciekawostka odnośnie regulaminu w moim okręgu. Nie wiem, czy to na plus czy na minus. Mianowicie, w zezwoleniu ( ta kontrowersyjna książeczka) jest wpis taki, że ryby czterech gatunków należy bezwzględnie zabrać z łowiska. Są to : karaś srebrzysty, amur, tołpyga i pstrąg tęczowy.

Amur i tołpyga raczej nie budzą kontrowersji jako gatunki obce i szkodliwe.

Karaś srebrzysty - tu vhyba zależy od wody, jesli gdzieś nie ma już linów, karasi złocistych, a jest szczupak - to przecież kaczodzioby japońca wciągnie równie chętnie i tu bym nie przesadzał. Natomiast nakaz zabierania tęczaka jest dość dziwny. Brzmi to jak typowe pokłosie niewiedzy i betonu PZW, do jednego wora wszystkie gatunki obce.

@etherni, jak zwykle masz swoje zdanie i uważasz, że jest jedynie słuszne. Karaś srebrzysty jest tragedią dla naszych wód, jest gorszy od tęczaka, bo się u nas rozmnaża, wypiera inną białą rybę, jest bardzo plenny. W wodzie powinny być rodzime ryby, jeśli są japońce i karpie, to praktycznie nie ma ani linów, ani karasi pospolitych. Dlatego popieram to co zarządził PZW Poznań i Elbląg, szczególnie zakaz stosowania japońca jako żywca. To podstawowa droga rozprzestrzeniania tego rybiego chwasta.

Edytowane przez R0BERT

Ciekawy fragment z Wędkarza Polskiego opisujący tarło Japonki " ważna cechą, która pozwala karasiom srebrzystym opanowywać nowe wody, jest ich dziwaczny rozród.  Samce własnego gatunku. wcale nie są im potrzebne. Zjawisko to nazywa się gynogeneza i polega na tym, że samice japońców wykorzystują  mlecz innych gatunków do pobudzenia własnej ikry do rozwoju. Nie występuje przy tym mieszanie gatunku i z ikry japońców wykluwają się tylko samice, które są niemalże klonami swoich matek. Karasie na rozmnażaniu gynogenetycznym zyskują, natomiast inne ryby dużo tracą nie doczekując się własnego potomstwa, a przecież kontynuacja gatunku to najważniejszy cel w życiu".