Skocz do zawartości

Shimano Stella 3000 FE - opinie na temat kołowrotka

wichu79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników w/w kołowrotka.Mam pytanie do kolegów którzy używają ten sprzęt.Czy jest to dobry kołowrotek i czy ta wielkość nada się do łowienia gumami 3"-4" i z głowkami max.10-12 gram?Wiadomo że lepiej mieć 4000 ale ja pytam konkretnie o ten rozmiar?

Edytowane przez wichu79

Dzięki za zapewnienie.@patu,czytałem gdzieś kiedyś źe masz bodajże kilka rozmiarów tej serii.A jak jest z niezawodnością?Bo ktoś kiedyś pisał a w zasadzie kilku ludzi że siadało w tym modelu łożysko w rolce?Kto inny mi mówił że ta wadliwa seria to FD....

...jak dla mnie, model 2010 jest najbardziej godny zaufania.4000ka (JDM) kręci juz 5ty sezon, rolka ma sie dobrze i żadne z dwóch tam zamontowanych łożysk nie padło...

2500/C3000 łowi na lekko sandacze, pstragi i klenio jazie - wszystko ok.

P.S. Rolka w FD szumiała dość często i wymagała czyszczenia. Kupuj smiało, to bardzo fajny kołowrotek.

• Like 2

Dzięki za zapewnienie.@patu,czytałem gdzieś kiedyś źe masz bodajże kilka rozmiarów tej serii.A jak jest z niezawodnością?Bo ktoś kiedyś pisał a w zasadzie kilku ludzi że siadało w tym modelu łożysko w rolce?Kto inny mi mówił że ta wadliwa seria to FD....

Bujda na resorach, mam 2500 i 4000 FD-do tej pory kręcą beż zarzutu.

• Like 1

Bujda na resorach, mam 2500 i 4000 FD-do tej pory kręcą beż zarzutu.

No też tak myślę.Czytałem że to niby było w wersjach FE a nie FD ale taki jeden "znawca"spoza forum mi to powiedział więc mnie lekko zatkało.....Cóż.Pewnie nie miał go nawet w ręku a usłyszał zapewne od kogoś i znając życie przeinaczył modele....

Znakomity młynek. Sandacze i szczupaki na lekko, pstrążek, klenik... Wielka kultura pracy, nic złego absolutnie się z tym kołowrotkiem nie działo. Zamieniłem na C3000FI, ale przyznaję, że wyłącznie z fanaberii i gonitwy za nowym. Na marginesie dodam, że co do estetyki zdecydowanie, choć po czasie, przypada mi do gustu FE

Jak mogę interpretować łowienie sandacza na lekko?Jaki jest maksymalny pułap gramatury np.główek i gum tak żeby śmiało można było nim kręcić?

Jak dla mnie na lekko, to jest główka do 10g +guma 7cm, nie wiem jakie kryteria mają inni.

W mocy kija do 12lb oczywiście.

Edytowane przez Jozi

Jak dla mnie na lekko, to jest główka do 10g +guma 7cm, nie wiem jakie kryteria mają inni.

W mocy kija do 12lb oczywiście.

Jeśli mam kij o mocy 10-16lb to przy 3000 FE jaką maksymalną wg. Ciebie gramaturę główki mógłbym bezpiecznie i komfortowo używać?Na wahadła i woblery nie łowię.Również rzeki nie wchodzą w grę.....

Ja więcej nie daję jak 10g, jak będzie mała guma powiedzmy 5-7cm to i 12g obsłuży. Bardzo często jak chodzę z rastkiem 7-30g to ze stelką 4000FD i stosuję główki 5-25g, po co mam się zastanawiać do ilu mogę, w tym przypadku ile kij podniesie :) .

2500 z kolei pracuje z kijkami 8-10lb więc więcej nie uciągną.

4 cale.. W dzisiejszych czasach to guma o wadze od 3g do 15g... Ciągam 4" keitechy na 15g swoim TP w omawianym rozmiarze i nie czuję dyskomfortu ale juz kopyta relaxa bym tak nie traktował. Idąc dalej.. Nie bez znaczenia jest stosowana plecionka, i tak 4 splotowa sztywna będzie dodatkowo generowała pewne opory.. A topowa 8x pozwoli na więcej. Dla mnie to ważne informacje.

4000 będzie idealna a niewiadomo jak ciężką główkę przyjdzie Ci założyć w przyszłości.Taka korba to na lata:-)Chyba że się prędzej znudzi....

4000.....wiadomo.Ale ja celowo pytam o 3000 a nie o 4000.Gdybym miał 4000 to by nie było tematu:-)

Zwykła 10 4000 ciężej zdobyć niż 10 4000XG,niemniej jednak wydaje mi się ,iż zarówno XG jak i zwykła  4000 bedzie idealna do Twoich zastosowań,wagowo/proporcje  jest dobrze zbalansowana,lekka ale mocna.Jedyny minus w XG to uchyt rodem z SW-T knob.,w lecie mający skłonności do lepienia się,w zwykłej 4000JDM jest mniejszy T knob z twardego tworzywa.

w Szwecji łowiłem kiedyś na biomastera 3000C 08,dawał rade spokojnie.ale b jest od 2500,fakt łowiłem na gumki max 12cm na kłowkach max 10 gram,ryby pod 90 nic mu nie zrobiły,teraz łowi nim mój kolega(łowi wszystko na Wiśle poza sumami,można i tak ale uważam że zapas mocy i linki na szpuli to atut 4000.

Edytowane przez hasior

Na tego Biomka C3000 '08 łowiłem też na główki z gumami jak opisałem i nie odczuwałem jakiś obaw że nie wytrzyma.Nie wiem czemu ale do tej pory te Stelle wizualnie sprawiały dla mnie wrażenia świecidełek.....Jakieś takie jakby delikatne były.Nie wspominam tu 4tysiączki.