Skocz do zawartości
  • 0

Łódka na jezioro do 4500zł

tmichalski

Pytanie

Hej,

Planuję zakupić łódkę, którą będę pływał po Turawie (spore jezioro zaporowe, które potrafi się 'sfalować'). Przejrzałem forum, które pozwoliło mi ograniczyć wybór do kilku opcji, ale wciąż mam dylemat. Pomóżcie mi proszę wskazać faworyta, albo chociaż wady poszczególnych pretendentów. Jestem również otwarty na nowe propozycje.

1. Solar 360 Fish - cena ok. 4200 - http://www.solarsky.com.pl/pl/sprzet_plywajacy/lodzie_wedkarskie/rid,9.html

2. Wigry 355 - cena ok. ? - http://www.eurolodzie.com/wigry355p.htm

3. Alfa 390 - cena ok. 3200 - http://allegro.pl/alfa-390-iii-promocja-i5801850726.html

4. Alba 390 - cena ok. 3100 - http://allegro.pl/lodka-wedkarska-alba-390-transport-antila-i5786622213.html

5. ?

Pływam zwykle w 2 osoby, czasem 3. Do łódki planuję podwiesić zasłużony silnik Johnson 9,9 2T, na krótkiej stopie. Zasada - bezpieczna, funkcjonalna łódka, w której dwie osoby spokojnie zmieszczą graty, wędki, podbieraki i inne rzeczy.

To nie giełda

Dziękuję za udział w dyskusji i pomoc.

Pozdrawiam,

Tomasz

Edytowane przez milupa

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Podobną konstrukcję do skorupy Romany ma łódka firmy Milex - MICHAŁ, 4,05m waga ok 120 kg, 

łódka bardzo popularna na opolskich i dolnośląskich zaporówkach na których często wędkuję

Łódź bardzo stabilna i komfortowo łowi na STOJĄCO 3 spiningistów

PRZY ZAKUPI ŁODZI GŁÓWNIE PATRZ NA BEZPIECZEŃSTWO KTÓRE JEST NAJWAŻNIEJSZE

na aledrogo często widzę nowe łodzie czterometrowe za dwa klocki, nie oszukujmy się cena to suma materiałów + robocizny + patentów i nie da się tego oszukać ...

czasami lepiej poszukać czegoś używanego i sprawdzonego niż kupić łódź pachnącą żywica a po jednym sezonie jednostka nadaje się na wysypisko ... 

Mylisz sie to nie sa te same lodki spr. opis np. zalecana moc silnika. 

• 0

Czy ktoś z Was pływał lub chociaż widział na żywo tą łódź? Jakieś spostrzeżenia? Konstrukcja łudząco przypomina Horna 440 - była kiedyś na ten temat gorąca dyskusja.

Interesowałem się kiedyś Hornem 440, Romana 440 i Horn 440 to teoretycznie takie same łódki, powiedziałbym bliźniacze, różnica jest w cenie, wyposażeni i jakości.

Przypuszczam, że producent Horna 440 sprzedaje wszystkie Horny od ręki i tylko na zamówienie.

Nieudało mi się znaleźć strony firmy Horn Boats , a w internecie są tylko jakieś chaotyczne informacje na forach.

• 0

Co do Horna -nie kosztuje on do 4500 zł , jest to wg. mnie łódź bardziej turystyczno-sportowa , a później wędkarska .Swoją dzielność i szybkość pokazuje dopiero od 40 KM w górę. Miałem okazję pływać na nim po Zatoce Gdańskiej.

W zeszłym roku ktoś próbował podrobić Horna :

https://www.youtube.com/watch?v=RAbZxg4oH4Y&feature=player_embedded

Co do zakupu samej łodzi trzeba zapisać się w kolejkę. 

Więcej o tej łodzi na forum- motorowodne. 

Przepraszam za off.

• 0

Słyszałem i tak może być, że ani Horn Boats z Augustowa, ani Polmir nie są pierwszymi producentami tej łódki.

Pierwszym producentem tych łodzi w Polsce była też firma z okolic Augustowa, która robiła je na rynek zachodni.

Firma ta splajtowała a formy legalnie, lub nie całkiem legalnie trafiły w inne ręce.

• 0

Ja mam taką A390 nie jest to super łódka, ale jestem zadowolony.

attachicon.gifalfa_390.jpg

Owszem wolałbym trochę większą V’ałkę, tylko, po co kiedy

większość moich łowisk to strefa ciszy.

Miałem,polecam jesli ktoś szuka do 3 tys, bardzo udana konstrukcja, stabilna na wodzie, dobrze płynie pod elektrykiem, i ,mimo wszystko będąc u 5 producentów w Chojnicach wybrałem wlasnie Alfę 390.

Jesli miałbym ciut wiecej kasy to nic innego tylko cos z Fox Boats bym brał.

• 0

Polyester yacht Marion 410.

Koledzy,czy znacie tą łòdkę?

Dawniej zwana Dorota.

Typowa łódka, wszystkie zachowują się na wodzie tak samo czy to będzie 390, 400 czy 410,

różnią się tylko w środku, bywają pojedyncze i podwójne (sorki podwójne są mniej stabilne).

Miałem kiedyś taką, jeszcze komunistyczna produkcja.

post-59871-0-99148200-1449682341_thumb.jpg

• 0

To prawie,że klon Lambdy od krugera czy galileo od remusa tak samo columbia i wile i jeszcze z dwie. Tego Silvera kolega ma i sobie chwali,przy dobrej pogodzie  lata nawet na dorsza,podłoga nie skrzypi,wykonanie ok i cena jak najbardziej. Od siebie powiem,że miałem Lambde i też sama łódz i jej właściwosci OK tylko do wykonania kilka uwag no ale... ;)

• 0

Interesowałem się kiedyś Hornem 440, Romana 440 i Horn 440 to teoretycznie takie same łódki, powiedziałbym bliźniacze, różnica jest w cenie, wyposażeni i jakości.

Przypuszczam, że producent Horna 440 sprzedaje wszystkie Horny od ręki i tylko na zamówienie.

Nieudało mi się znaleźć strony firmy Horn Boats , a w internecie są tylko jakieś chaotyczne informacje na forach.

Kolego stronę Horna znajdziesz na fejsie, tak romana 440 to podróbka(marnej jakości) Horna. Prokuratura już działa w tej sprawie.

Cena około 12 000 brutto. Jakość wykonania na najwyższym poziomie, bardzo stabilna i bezpieczna a przy okazji bardzo szybka(na targach w Olsztynie zawstydziła sporo większe jednostki).Czy wędkarska? Ja kupiłem na wyprawy na rybki i nie żałuje dodatkowo dobrałem parę gadżetów i jak chce mam łódkę na wyprawy rodzinne (sąsiedzi cały czas się pytają kiedy pływamy bo parę razy się przepłynęli i banan od ucha do ucha u nich).Co do bakist to coś za coś nie ma ich za dużo za to masz duuuuuuuży pokład na którym można tańczyć, mi wszystko wchodzi w tylną bakistę(mam stacjonarny zbiornik miedzy pokładami) do wędek mam za siedzeniem stojak mojego pomysłu na 4 wędki, tak więc wszystko pochowane i nic nie lata po pokładzie.

Łódki Horn robi pod klienta ale prawie zawsze ma jedną dla siebie.

Jeśli chcesz więcej informacji zapraszam na priva.

• Like 1

• 0

W piątek zamknąłem temat - kupiłem używanego Texasa 420.

Cena zakupu zdecydowanie mieszcząca się w budżecie. Łódką już miałem okazję CHWILĘ popływać po Turawie. Sprawdza się. Stabilna. Duża. Muszę poświęcić jej chwilę przed przyszłym sezonem, celem kilku prostych uprawnień w środku (uchwyty na wędki itp). Generalnie jestem zadowolony. Po szerszą relację zapraszam w maju 2016 ;)

• Like 1

• 0

Cena zakupu zdecydowanie mieszcząca się w budżecie. Łódką już miałem okazję CHWILĘ popływać po Turawie. Sprawdza się. Stabilna. Duża. Muszę poświęcić jej chwilę przed przyszłym sezonem, celem kilku prostych uprawnień w środku (uchwyty na wędki itp). Generalnie jestem zadowolony. Po szerszą relację zapraszam w maju 2016 ;)

Wrzucaj fotki http://jerkbait.pl/topic/2244-nasze-%C5%82odzie/page-66

• 0

to czekamy na relację :)

(innych szczęśliwych nabywców łodzi do 4500zł też, zawsze to ułatwi zakup innym :)