psd27 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Sam rzadko łowię powyżej 35g i także używam kołowrotka o wadze ok 400g. Mimo wieku wciąż nie męczy mnie całodniowe machanie dobrze wyważonym zestawem o wadze ok 540g Czyżby turek force Arku? Mój ulubiony kołowrotek A żeby od tematu nie odbiegać - miałem emblema Z3500C i bardzo go sobie chwaliłem. Stosunek ceny do jakości wychodzi bardzo fajnie. (Zastąpił go właśnie turek force, ale to już trochę "chciejstwo", bo emblem w zupełności daje radę przy sandaczowaniu/szczupakowaniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Ja tam lubie raczej zestawy zbalansowane, dopasowane, lezace w reku...slowo 'wywazone' sugeruje, ze srodek ciezkosci jest dokladnie w miejscu trzymania kija, a wszystko to dzieki odpowiednio dobranej masie kolowrotka ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) Czyżby turek force Arku? Mój ulubiony kołowrotek Tak i to na dodatek z nieoryginalną i cięższą szpulą a w zimie kanciak 3000 Edytowane 18 Listopada 2015 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) Ja tam lubie raczej zestawy zbalansowane, dopasowane, lezace w reku...slowo 'wywazone' sugeruje, ze srodek ciezkosci jest dokladnie w miejscu trzymania kija, a wszystko to dzieki odpowiednio dobranej masie kolowrotkaSłowo wyważony będzie dla każdego oznaczać pewnie co innego... Temat był już wałkowany przy kilku różnych okazjach...Użyłem tego mało precyzyjnego kreślenia w kontekście moje sposobu trzymania wędki w trakcie łowienia z podniesionym kijem w którym to masa całego zestawu nie wpływa ujemnie na komfort operowania nim. Od pewnego czasu, po korespondencji z Pawłem @psd27 i kilku próbach zacząłem robić dłuższe fore-gripy i trzymać własnie za nie podczas gumowania, jest to dla mnie bardzo wygodne i pozwala także na krótsze niż "standardowe" dla danej długości wędki rear-gripy... Edytowane 18 Listopada 2015 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Panowie dzięki bardzo za pomoc ale ja narazie bedę mielił wodę tym młynkiem trochę sily mam wiec dam radę machać tym młynkiem wiem jak się podbija pilkera 250-300gr przez pół dnia albo wiecej mi chodzi o dane taktyczno -techniczne i czy młynek się zmierzy z moim zadaniem mam pena spinfishera 3500v też waży 400gr ale łowi się dobrze tylko nie wiem czemu czasami podchodzi pletka miedzy rolkę a kabąk i mnie to wkurza ,wkręt dobrze dokręcony i nie wiem jak sobie z tym problemem poradzić.???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Sprzedaj penna 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Zobaczysz różnicę w nawoju na korzyść Daiwy to z krzesła spadniesz. Tylko nawiń pod sam rancik. Oczywiście na Pennie tego nie rób . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 .......Od pewnego czasu, po korespondencji z Pawłem @psd27 i kilku próbach zacząłem robić dłuższe fore-gripy i trzymać własnie za nie podczas gumowania, jest to dla mnie bardzo wygodne i pozwala także na krótsze niż "standardowe" dla danej długości wędki rear-gripy... Dawno temu pisałem, że ta kontrowersyjna gula w Avidzie to nie jest żaden wymysł amerykanckich designerów, a przemyślany fore do trzymania całą łapką Arku, byłbym wdzięczny, gdybyś podzielił się z nami nową koncepcją, może jakieś zdjęcia? Może już to zrobiłeś? Mój kolejny kij też coś takiego powinien dostać, a nie mam pomysłu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Więcej w wątku dolnik - inspiracje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Więcej w wątku dolnik - inspiracje Dolnik inspirujący ale te micro przelotki????? Dla mnie masakra jakaś. I nie wazne, że działają. Optyka mi "nie ostrzy" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Tera taka moda na Micro a ja wolę klasycznie 30 na start i l6 na ogonie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Dolnik inspirujący ale te micro przelotki????? Dla mnie masakra jakaś. I nie wazne, że działają. Optyka mi "nie ostrzy" hahaha ja mam inaczej, wczoraj dorwalem trawela daiwy 3.35m i pierwsze pytanie czemu takie wielgachne, ciezkie przeloty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Dolnik inspirujący ale te micro przelotki????? Dla mnie masakra jakaś. I nie wazne, że działają. Optyka mi "nie ostrzy" To na łowienie w temperaturach lekko ujemnych i obmarzanie przelotek dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Dolnik inspirujący ale te micro przelotki????? Dla mnie masakra jakaś. I nie wazne, że działają. Optyka mi "nie ostrzy" To nie przelotki są małe tylko blank jest bardzo gruby 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Nasuwa się takie, troszkę fredrowskie, "znaj proporcjum mocium panie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 (edytowane) Dla mnie ten projekt to mały koszmarek - tak bym go nazwał . Bez urazy , każdy ma swój gust , ale jak dla mnie ani tu ergonomii ani finezji, choć znajdą się i zwolennicy - oczywiście doceniam styl i osobiste preferencje właściciela.Co do Emblema Zia , ostatnio miałem przyjemność posiadać nówkę - jedyne co to nie kręci się jak ''Perpetuum mobile'' korba w nieskończoność - reszta , spasowanie, płynność , wygląd i ogólne wrażenie na najwyższym poziomie bez stuków i szumów straszących sumy. Edytowane 19 Listopada 2015 przez Szymon82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 No właśnie gust... Na szczęście jest rogbuilding i każdy Sobie robi co chce wolność Tomku w.... Na swojej wędce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Witam kolegów Emblem kręci jak trzeba po pierwszej wizycie nad wodą jestem bardzo zadowolony .Ślubu z nim nie biorę ,a co do gustu to podczas wędkowania i tak większoś z nas gapi się na plecionkę albo szczyt wędki jak łowi z opadu więc jak dla mnie wygląd młynka nie ma tu większego znaczenia .Najważniejsze co ma w środku.Pozdrawiam i dziękuję za pomoc w wyborze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-es Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Czy ten model jest coś warty Emblem s 2500 c? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Mialem jedną sztukę nowke i calkiem fajna maszynka. Jednak x i z są lepsze i to czuć było od razu po wzięciu do ręki szczególnie z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Czy ten model jest coś warty Emblem s 2500 c?Konstrukcyjnie ułożyskowany jak emblemie XiA oraz XC tj. 4 + oporowe. Innymi słowy emblem S generacji C różni się tylko desingiem od XC.Emblem S-ka generacji C ma plastikową zatyczkę na prawą stronę korby - jak to było min. w XiA. Do tego od XC różni się tylko desingiem i to tyle różnic.Natomiast Z-ka C poza innym desingiem ma "aż" jedno łożysko więcej - to tyle z przewagi modelu emblema ZC nad SC.Warto dodać, że generacje C posiadają już kabłąk rurkowy i nieco bardziej finezyjne ramiona rotora.Wcześniej w generacji emblemów iA S-ki były sporo uboższe min. nie posiadały łożyska oporowego.Z tego widać ,że akurat w generacji C nawet model S jest bardzo solidnym kołowrotkiem.W mojej opini emblem S generacji C jest sporo ciekawszy jak wcześniejsza generacja emblema XiA ( bo emblem SiA to już stara maszynka - min. bez łożyska oporowego).Mialem jedną sztukę nowke i calkiem fajna maszynka. Jednak x i z są lepsze i to czuć było od razu po wzięciu do ręki szczególnie z.Kolega tak bez ładu i składu trochę odpowiedział, ale jakiej to można się odp. spodziewać skoro tylko z jedną szt. była styczność - tym samym kompletnie braku porównania z innymi no ale w powszechnej świadomości emblem Z to wypas - o całe łożysko więcej ( które za kilkanaście złotych można dorzucić ).Niestety emblemy to nie tournamenty, gdzie różnica między Z a X jest w jakości przekładni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 A jak jest z Team daiwą S3000iA??? Dłużej wytrzyma łowienie(bez zmiany początkowej charakterystyki pracy) główkami 16-20g, rzadziej do 28g od Turka Z3000iA??? Do jakiego emblema jest najbliżej dla tej TD-S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Miałem 2x 1z 1s nie bardzo mnie interesowało co było w środku i ile łożysk kazden z nich posiadał. Zostawiłem z bo najlepiej pracowała czy to zasługa owego 1 łożyska nie wiem. Lapalem nią jeden sezon i od tego czasu leżakuje. Dla tej właśnie super pracy postanowiłem jej nie sprzedawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 A jak jest z Team daiwą S3000iA??? Dłużej wytrzyma łowienie(bez zmiany początkowej charakterystyki pracy) główkami 16-20g, rzadziej do 28g od Turka Z3000iA??? Do jakiego emblema jest najbliżej dla tej TD-S??? TD-S3000iA przekładnie ma jak emblemy - na pewno są wymienne. A korpus ma wykonany z tego co turki iA i C tj. super metal.TD-S3000iA łożysk 6+1 czyli jedno więcej od np: emblemka ZiA/C Innymi słowy to taki podrasowany emblem.Natomiast TD-X3000iA to już na pewno inna jakość, bo jakościowo przekładnie ma jak wypasione turki ZiA/C A ii jeszcze wcześniej napisałem, że Emblem SiA nie ma oporówki - co jest oczywiście bzdurą miałem na myśli emblemka SA.Choć emblemki SiA to starsze konstrukcje na innych korpusach co pózniejsze X,Z/iA i S,X,Z/C i dlatego nie wypada ich porównywać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 TD-S3000iA przekładnie ma jak emblemy - na pewno są wymienne. A korpus ma wykonany z tego co turki iA i C tj. super metal.TD-S3000iA łożysk 6+1 czyli jedno więcej od np: emblemka ZiA/C Innymi słowy to taki podrasowany emblem.Natomiast TD-X3000iA to już na pewno inna jakość, bo jakościowo przekładnie ma jak wypasione turki ZiA/C A ii jeszcze wcześniej napisałem, że Emblem SiA nie ma oporówki - co jest oczywiście bzdurą miałem na myśli emblemka SA.Choć emblemki SiA to starsze konstrukcje na innych korpusach co pózniejsze X,Z/iA i S,X,Z/C i dlatego nie wypada ich porównywać.Dzięki, jeszcze dostałem info od forumowego speca co i jak. W 30minut wszystko jest już jasne:) I za to lubię to miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi