Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda Garmin STRIKER™

piernik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Do lokalizacji ryb na wodzie gdzie ich mało ale też do łowienia z dryfu i to w dwie osoby gdzie zestaw jeden od drugiego trochę musi mieć odstępu ,zwłaszcza na rzece . Pudło narzędziowe to nie jest wcale taki dobry pomysł . Już jakiś czas używam i niestety ale w miejscu gdzie ma rączkę mocowaną do pudła są otwory .Otwory to jeszcze połowa problemu ale gorzej że są one w takim zadołowaniu i przy większym deszczu zwyczajnie spływa tam woda co przy otworach na rączce powoduje wpływanie gromadzącej się tam wody i zalewanie pudła .

Na rzece nie ma potrzeby dokładnego badania dna bo charakter dna szybko można ustalić główką jigową . Na odcinku gdzie łowię jest to piasek ew kamienie które i tak widać .W zastoiskach bywa dno muliste ale to bez echa jest oczywiste .

To pudło które przedstawiłem nie ma żadnych otworów i jest w 100% wodoszczelne.

• 0

Kol godski tam jest uchwyt do przenoszenia jak w każdej skrzynce narzędziowej .Uchwyt jest mocowany na tj zawiasie jak w każdej skrzynce narzędziowej i tam dostaje się woda zwłaszcza gdy uchwyt jest w zadołowaniu .

Nie kolego. W tej skrzynce jest inaczej. Nie upieraj się. Sprawdzałem.

Edytowane przez godski

• 0

Czy do Garmina Strikera 7sv można podpiąć jednoczesnie dwa przetworniki np.Gt52 i Gt40. Jeżeli tak to jakie kable są potrzebne dodatkowe?

Nie da się tak zrobić, albo jeden albo drugi. Jedyne to to , że oba to echo obsługuje. Wystarczą kable standardowe , które są razem z przetwornikiem.

• 0

• 0

witam,szukam informacji na temat echosondy garmin 5dv,planuje zakup na przyszly sezon echo z gpsem,może ktoś użytkuje? jakies opinie? wady?

Póki co miałem 2 razy nad wodą. Zakupu nie żałuję. Nie miałem czasu pobawić się ustawieniami ale jak dla mnie ma wszystko co potrzeba - 5 cali, kolor i waypointy. DV często gęsto rozwiewa wątpliwości co do tego co widzimy faktycznie na ekranie. Z minusów wymieniłbym póki co jeden ale moim zdaniem duży: wyświetlacz, który jest bardzo podatny na zabrudzenia i na którym g*** widać gdy słońce na niego pada. Może specjalna folia pomoże ... sprawdzimy wiosną.

• Like 1

• 0

Pływałem sobie po 7- 8 godzin. Jak dłużej obławiałem jakąś miejscówkę to wyłączałem echo. Po 3 dniach użytkowania wymagała ładowania. Trzeba by się dokładnie przyjrzeć co i jak i pomierzyć.

Edytowane przez Robert Crocker

• 0

Witam

Podepnę się do tematu.

Co możecie mi doradzić do zobrazowania następującego terenu : Prostokąt o wymiarach 500 x 50 m bardzo duża ilość zatopionych drzew krzewów itp. głębokość 6-20 m . Chodzi mi o to aby ,,zrobić " sobie dość dokładną mapę tego terenu oraz  mieć dobry obraz ,,na żywo".

Czy wybrać do takich warunków jakiegoś garmina 5 lub 7 (na 9 mnie nie stać :)) jeśli tak to z jakim stożkiem (tak aby widzieć również pracę przynęty) czy poszukać czegoś z produktów konkurencji? Do tej pory używam HB 777 ale potrzebuję czegoś lepszego do w/w. miejscówki :)

• Like 1

• 0

Witam

Podepnę się do tematu.

Co możecie mi doradzić do zobrazowania następującego terenu : Prostokąt o wymiarach 500 x 50 m bardzo duża ilość zatopionych drzew krzewów itp. głębokość 6-20 m . Chodzi mi o to aby ,,zrobić " sobie dość dokładną mapę tego terenu oraz  mieć dobry obraz ,,na żywo".

Czy wybrać do takich warunków jakiegoś garmina 5 lub 7 (na 9 mnie nie stać :)) jeśli tak to z jakim stożkiem (tak aby widzieć również pracę przynęty) czy poszukać czegoś z produktów konkurencji? Do tej pory używam HB 777 ale potrzebuję czegoś lepszego do w/w. miejscówki :)

Szkoda, ze na 9 Cię nie stać; ale w takim razie bym pomyślał o HB Helix 7 SI i do tego autochart.

• 0

przeczytałem ten wątek od deski do deski podobnie jak,,wybór echosondy " i jest lekki mętlik...

Najbardziej skłaniałem się ku 7sv ( i tutaj chciałem podyskutować o realnych różnicach w przetwornikach 40 a 52 biorąc pod uwagę ,,moje warunki " )

Dodaję do tego że na miejscówkę zasuwam  na wiosłach i generalnie trasa przejazdu mnie nie interesuje .

Na olx-ie jest 7sv z przetwornikiem 52 za jakieś 2800. Jest to cena dla mnie do łyknięcia .

Nie ukrywam ,że chciałbym zainwestować w echo na kilka lat...

A tymczasem Wilku zabiłeś mi klina :D  dlaczego akurat HB ? W czym jest lepszy od sv-ki ?

Z trzeciej strony mam hb mono i złego słowa nie powiem ...

To taka jak ta ? :     http://allegro.pl/humminbird-helix-7-sonar-gps-echosonda-gratis-i6652243178.html

Edytowane przez sero1975

• 0

Kolega sero1975 podrzucił temat przetwornika do Garmina 7SV.

Jaka jest różnica pomiędzy gt52 i gt40.

Widzę moc 250w vs 500w - jakie to ma przelozenie.

Widze roznice w skanowaniu tradycyjnym - 150-240khz vs dwa zakresy 77/200khz - co to oznacza.

Jak rozumiem czesc osob odstepuje od gt52, ktore ma w zestawie i zastepuje go GT40. Dlaczego?

Czy lawiac w jeziorach przewaznie do 5m, czasem do 10m - jest sens zmiany?

• 0

Kolega sero1975 podrzucił temat przetwornika do Garmina 7SV.

Jaka jest różnica pomiędzy gt52 i gt40.

Widzę moc 250w vs 500w - jakie to ma przelozenie.

Widze roznice w skanowaniu tradycyjnym - 150-240khz vs dwa zakresy 77/200khz - co to oznacza.

Jak rozumiem czesc osob odstepuje od gt52, ktore ma w zestawie i zastepuje go GT40. Dlaczego?

Czy lawiac w jeziorach przewaznie do 5m, czasem do 10m - jest sens zmiany?

Już o tym jest w kilku tematach.

Moc a przede wszystkim kąt widzenia. GT40 ma wybór wąski/szeroki stożek. GT52 dwa wąskie.

Edytowane przez godski