Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda Garmin STRIKER™

piernik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przetwornika nie widziałem a echo to simrad evo 2 .

Człowiek pokazywał rócznicę obrazowania przy 83 , 105 i potem wpisał wartość 120.

Przy czym 83 wybrał z menu a 105 i 120 wpisał ręcznie w podświetlonym okienku.

Przetwornik pewnie kosztował krocie bo ja u siebie czegoś takiego nie mogę zrobić.

• 0

Tylko dalej nie rozumie jeszcze jednej kwestii ,skoro ma 50/77/200 khz to jak obsługuje przetwornik który ma chirp do 240 khz?

Bo ma napisane w specyfikacji, że poza 50/77/200kHz obsługuje średnie i wysokie CHIRP a przetwornik ma wysokie CHIRP?

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

Czyli należy przyjąć że echo może pracować z przetwornikami zwykłymi jak i chirp ? Czyli przetwornik może być dowolnej częstotliwości podanej w specyfikacji echa bez znaczenia czy z chirpem czy bez niego ? a jedynym kryterium przy zachowaniu w/w parametrów jest producent przetwornika czyli garmin .

• 0

@roberto77, drążysz temat gorzej niż zrzędliwa baba. 
Idę o zakład, że jakby ktoś posadził Cię na łodzi z echem z przetwornikiem gt52 i powiedział, że to gt40 to za cholerę byś nie odróżnił, tak samo w drugą stronę.
Dam Ci  jedną radę.

Kup echo jakie chcesz z przetwornikiem jaki wydaje Ci się stosowny, następnie popływaj, naucz się interpretacji obrazu, a jak już to nastąpi to dogadaj się z kimś z forum, może zamieni się z Tobą na próbę i wtedy będziesz miał lepszy obraz sytuacji.

• Like 1

• 0

Czyli należy przyjąć że echo może pracować z przetwornikami zwykłymi jak i chirp ? Czyli przetwornik może być dowolnej częstotliwości podanej w specyfikacji echa bez znaczenia czy z chirpem czy bez niego ? a jedynym kryterium przy zachowaniu w/w parametrów jest producent przetwornika czyli garmin .

Dokładnie, ale jak ktoś wspomniał wcześniej, możesz też kupić przetwornik Arimar dedykowany pod Garmina. Dwa wejścia z tyły są, ponieważ możesz używać osobnego przetwornika do tradcyjnego obrazowania i osobnego to dv/sv - np. GT30 i Garmin Dual Beam (010-10249-20)

Edytowane przez psulek

• 0

Jeśli chcesz łowić w dryfie na rzece ( w  nurcie ) i widzieć przynętę na echu to jedynie musisz zwiększyć jej wagę.

Musisz ją mieć cały czas w pionie pod łodzią. Innej rady nie ma.

Tu się z tobą zgodzę, teoria jedno, a praktyka drugie. Niby stożek jest szerszy, ale testowo miałem przez część sezonu GT40 i przy łowieniu w pionie nie wygląda to różowo jakby się wydawało. Sprawdzałem to nie w dryfie, a na zakotwiczonej łodzi. Wychodziło, że przynęta owszem jest doskonale widoczna, pod warunkiem, że nie ucieka za bardzo na boki. Jak zaczynała uciekać od pionu, to echo szybko słabło - przy stosunkowo niewielkim odchyleniu była tylko niewyrażna smuga. Może zwiększenie czułości rozwiązało by problem, ale na Wiśle jest niemożliwe, bo szybko robi się sieczka na ekranie. Pewnie większe obiekty (spore ryby, ławice) widać lepiej na szerszym stożku jak są bardziej z boku, ale coś tak małego jak przynęta (guma 6 cali) zdecydowanie nie. Zastanawia mnie, jakby to wyglądało na czystej wodzie stojącej, gdzie bardziej da się podrasować parametry.

• 0

Godski, jak dla mnie nie ma problemu - zapraszam na Wisłę jak zwoduję łódkę, sam sobie zobaczysz. W pionie jest OK, przy odchyłce sygnał mocno słabnie. Czułości nie da się za bardzo podkręcić, bo na Wiśle zaraz zrobi się sieczka.